Oosterdokseiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oosterdokseiland
Wijk van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Overig
Postcode(s) 1011
Het oude PTT-postgebouw was tijdelijke huisvesting van het Stedelijk Museum. Het is in 2010 gesloopt.
Nieuwbouw van het hoofdgebouw van de Openbare Bibliotheek Amsterdam op het Oosterdokseiland.

Het Oosterdokseiland is een eiland in Amsterdam tussen het Oosterdok en het IJ. Het ontstond in 1832 toen door aanleg van de Oosterdoksdam dit deel van het IJ werd afgescheiden en daardoor ook geen eb en vloed meer kende in het toen nog in open verbinding met de Zuiderzee staande IJ.

Aan de oostzijde ontstond zo de omsloten watervlakte die nu Oosterdok heet. Aan de westkant ontstond op soortgelijke wijze het Westerdok.

Centraal Station[bewerken]

De zuidoever van het IJ kwam door de aanleg van het spoor van de latere Prins Hendrikkade achter het latere stationsgebouw te liggen. Voor de bouw van het Centraal Station verrees in 1874 op het Oosterdokseiland een noodstation Oosterdok voor de toen geopende Oosterspoorweg naar Hilversum. In 1889 werd het Centraal Station geopend. Sindsdien vormt de spoorlijn de noordelijke begrenzing van het Oosterdok.

Ontwikkeling[bewerken]

Het Oosterdokseiland, waar voordien voornamelijk een spoorwegemplacement was, werd aan de zuidzijde in de jaren 60 bebouwd met het nieuwe Hoofdpostkantoor. In de jaren 90 ging de PTT de post over de weg vervoeren in plaats van per spoor, en het hoofdkantoor werd ingeruild voor een distributiecentrum op Sloterdijk. De gemeente Amsterdam begon daarop met het meerjarenplan van de ontwikkeling van de IJ-oevers.

Op het Oosterdokseiland werd een groot deel van het voormalige hoofdkantoor van de PTT in 2005 gesloopt. In de toren die tot 2011 behouden bleef (inmiddels gesloopt), huisde tijdelijk tot eind 2008 het Stedelijk Museum, waarvan de hoofdlocatie aan de Paulus Potterstraat verbouwd werd. Ook is er het nieuwe hoofdgebouw van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA; geopend op 7 juli 2007) en de nieuwbouw voor het Conservatorium van Amsterdam dat inmiddels voltooid is (opening in 2008). Inmiddels wordt druk gewerkt aan de bouw van onder andere een Chinees zakencentrum, kantoren en woningen.

Ook kwam er in 2011 ter vervanging van de Oosterdoksdam een nieuwe brug gereed, de Odebrug, die het eiland met de Prins Hendrikkade verbindt.

Externe links[bewerken]