Oosterkerk (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oosterkerk
De kerk in 2009
Locatie
Locatie S.S. Rosensteinlaan 22-23, Groningen
Adres E. Thomassen à Thuessinklaan 1Bewerken op Wikidata
Coördinaten 53° 14′ NB, 6° 34′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie kerk
Start bouw 1927
Bouw gereed 1929
Bouwinfo
Architect J. Kuiler & L. Drewes
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 483654
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Oosterkerk is een kerk in de Nederlandse stad Groningen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk is van de hand van de Groninger architecten Jan Kuiler & Lucas Drewes. Zij hadden al eerder de Noorderkerk (1920) gebouwd. Het tweetal ontwierp een expressionistisch gebouw, geïnspireerd door de stijl van de Amsterdamse School. Het gebouw telt 1.116 zitplaatsen, waarvan 780 beneden en 336 op de galerijen.

De kerk (met kosterswoning en pastorie) staat op een veelhoekig (waaiervormig) plattegrond, met de hoofdingang gericht op de hoek van de S.S. Rosensteinlaan en de Thomassen à Thuessinklaan, aan de rand van de Oosterparkwijk. De kosterswoning bevindt zich aan de Thomassen à Thuessinklaan en de pastorie aan de Rosensteinlaan. De glas-in-loodramen werden in 1990 gerestaureerd. De Oosterkerk is een erkend rijksmonument.[1]

Het gebouw is sinds de bouw als kerk in gebruik; tussen 1999 en 2002 werd het gebouw gedeeld door de Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt). Sinds 2002 alleen door het laatstgenoemde kerkgenootschap.[2] In de jaren 1980 werd de kerk ook gebruikt als repetitieruimte door het Noordelijk Filharmonisch Orkest.

Overigens kent de stad nog een Oosterkerk. Aan de Oosterweg in de wijk de Oosterpoort werd in 1924 een hervormde Oosterkerk gebouwd. Deze is in de jaren 1980 verbouwd tot appartementencomplex.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oosterkerk (Groningen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.