Openbaar vervoer in Groningen (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een gelede bus van Qbuzz, die in Groningen actief is

Het openbaar vervoer in de stad Groningen bestaat uit treinverbindingen van de Nederlandse Spoorwegen en Arriva en busverbindingen van Qbuzz en Arriva.

Groningen beschikt over drie stations: Station Groningen (door Qbuzz aangeduid als Hoofdstation), station Groningen Noord en station Groningen Europapark. De stad heeft een uitgebreid lijnennet van stadsbussen en ook veel streekbuslijnen hebben hun eindpunt in Groningen. Het Hoofdstation is het belangrijkste knooppunt van openbaar vervoer in Groningen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Groningen had oorspronkelijk een eigen vervoersbedrijf. In de stad hebben ook trams en trolleybussen gereden.

Paardentram[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vorm van openbaar vervoer binnen de stad was de paardentram van de Societé Anonyme Belge des Tramways de Groningen et de la Province (TGP) die in 1880 ging rijden van de 'Ebbingepoort' naar het Sterrebos en het Hoofdstation. In 1885 werd de dienst uitgebreid naar de Halte SS (Noorderstation). In 1906 werd de tram overgenomen door de gemeente. Het trambedrijf heette voortaan Gemeentetram Groningen (GTG).

Elektrische tram en trolleybus[bewerken | brontekst bewerken]

In 1910 ging de eerste elektrische tram rijden. De spoorwijdte was 1000 mm (meterspoor). De Noord-Zuidlijn (lijn 1) reed van Halte SS (Noorderstation) naar de Heerebrug, later Esserweg. De Oost-Westlijn (lijn 2) liep van Kostverloren (Kraneweg) naar de Oosterpoort. Voorts waren er een lijn 3 van de Grote Markt naar het Hoofdstation (opgeheven in 1949) en een lijn 4 van de Grote Markt naar de Veemarkt (opgeheven in 1926). De buitenlijn, lijn 5, reed vanaf 1921 van de Grote Markt naar HarenDe Punt (opgeheven in 1939).

Op lijn 2 ging in 1927 als proef de eerste trolleybuslijn in Nederland rijden. Na de oorlog (in 1949) werden ook de Noord-Zuidlijn, en de lijn tussen Noorderstation en Hoofdstation vervangen door een trolleybus.

Zie Gemeentetram Groningen en Groningse trolleybus voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Autobus[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste busdienst ging in 1924 rijden tussen de Grote Markt en de Oranjewijk. Na de oorlog werden nieuwe lijnen steeds gewone buslijnen. In 1965 werden de trolleybussen vervangen door dieselautobussen.

Zie Gemeentelijk Vervoerbedrijf Groningen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Treinstations in Groningen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn drie stations in Groningen:

Groningen[bewerken | brontekst bewerken]

Station Groningen is geopend in 1866. Dit station wordt in stad en provincie gewoonlijk Hoofdstation genoemd en wordt sinds 5 januari 2014 ook zo aangeduid in de naamgeving op de bussen. Vanaf hier heeft men een directe verbinding naar het zuiden via Assen, Zwolle, Den Haag en Rotterdam. Naar het westen rijden treinen naar Leeuwarden, naar het noorden naar Roodeschool, de Eemshaven en Delfzijl en naar het oosten naar Veendam, Bad Nieuweschans en Leer (Duitsland).

Groningen Noord[bewerken | brontekst bewerken]

Station Groningen Noord, lokaal Noorderstation genoemd, is een spoorwegstation in het noorden van de stad Groningen, nabij de wijk Selwerd. Het is in 1884 geopend als halte aan de in dat jaar geopende spoorlijn Groningen - Delfzijl. In 1893 werd het station tevens een halte aan de spoorlijn Groningen - Roodeschool. Het station wordt tevens aangedaan door diverse lijnen van de Groninger stadsbusdienst.

Groningen Europapark[bewerken | brontekst bewerken]

Station Groningen Europapark is het jongste station van Groningen. Het is geopend in 2007, als halte aan de spoorlijn Groningen - Nieuweschans. Het eerste perron was een tijdelijke halte, op 9 december 2012 is er verderop een nieuw station in gebruik genomen. Dit nieuwe station wordt ook gebruikt door sprinters richting Assen en Zwolle.

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Groninger stations worden bediend door de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
401 Treinvervangende snelbus (Arriva) GroningenLeer Er is langdurig geen treinverkeer mogelijk tussen Weener en Leer. Er rijden vervangende snelbussen ter aanvulling van treinserie 20100.
500 Intercity (NS) Rotterdam CentraalUtrecht CentraalAmersfoort CentraalZwolleAssenGroningen Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuurdienst met serie 600. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuurdienst met serie 700. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
700 Intercity (NS) Den Haag CentraalSchiphol AirportAmsterdam ZuidAlmere CentrumLelystad CentrumZwolleAssenGroningen Vormt tussen Den Haag Centraal en Zwolle een halfuurdienst met serie 1800. Vormt tussen Lelystad Centrum en Leiden Centraal samen met de 1800 een scheve kwartierdienst met de serie 2400. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuurdienst met serie 500. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
6200 Sprinter (NS) GroningenGroningen EuropaparkAssen Rijdt alleen in de spits van maandag t/m donderdag.
8100 Sprinter (NS) ZwolleMeppelAssenGroningen EuropaparkGroningen
12600 Intercity (NS) GroningenGroningen EuropaparkAssenZwolleLelystad CentrumAlmere CentrumAmsterdam Centraal Een trein op vrijdag- en zaterdagnacht in de richting van Amsterdam Centraal.
20100 RS 6 RB 57 Stoptrein (Arriva) GroningenGroningen EuropaparkZuidbroekBad NieuweschansWeenerLeer Ook wel Wiederline genoemd. Vanwege brugschade geen treinverkeer mogelijk tussen Weener en Leer. Op dit traject rijdt lijnbus 620 van Weser-Ems Bus. Er rijden ook Arriva bussen tussen Groningen en Leer v.v.
Nachttrein 32700 Nachttrein (Arriva) MaastrichtSittardRoermondWeertEindhoven Centraal's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam Bijlmer ArenAAmsterdam ZuidSchiphol Airport Rijdt alleen in de nacht van vrijdag op zaterdag.
37300 RE 1 Sneltrein (Arriva) LeeuwardenGroningen Stopt 2x/uur in Feanwâlden en alternerend in Buitenpost en Zuidhorn.
37400 RS 1 Stoptrein (Arriva) LeeuwardenGroningen 's Avonds rijden van maandag t/m zaterdag enkele extra treinen tussen Zuidhorn en Groningen.
37500 RS 6 Stoptrein (Arriva) GroningenGroningen EuropaparkZuidbroekWinschotenBad Nieuweschans In de ochtendspits begint één rit in Bad Nieuweschans.
37600 RS 4 Stoptrein (Arriva) GroningenGroningen NoordRoodeschoolEemshaven Vier à vijf treinen per dag van/naar Eemshaven
37700 RS 5 Stoptrein (Arriva) GroningenGroningen NoordDelfzijl
37800 RS 7 Stoptrein (Arriva) GroningenGroningen EuropaparkZuidbroekVeendam
37900 RE 6 Sneltrein (Arriva) GroningenGroningen EuropaparkWinschotenBad Nieuweschans Rijdt enkel in de spitsuren en rijdt 1x/dag door naar Bad Nieuweschans

Busverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Dit betreft de dienstregeling 2024. Deze is ingegaan op 10 december 2023 en duurt tot en met 7 december 2024.

Zie Stads- en streekvervoer in Groningen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De concessiehouder voor de stadsbusdiensten is Qbuzz. De stadsbussen in Groningen zijn te herkennen aan gekleurde lijnnummers. Het lijnennet bestaat per 10 december 2023 uit de volgende lijnen:

Q-link Groningen[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Route Via Opmerkingen
1 P+R Reitdiep - Hoofdstation Zernike Campus, Paddepoel, Station Noord, UMCG, Zuiderdiep
2 Station Zuidhorn - Station Europapark Aduard, P+R Reitdiep, Zernike Campus, Paddepoel, Station Noord, UMCG, P+R Euroborg/P3 Rijdt niet 's avonds na 19:15 in het weekend.
3 Ruischerbrug - Leek/Tolbert Lewenborg, P+R Kardinge, Oosterhamriktracé, UMCG, Zuiderdiep, Hoofdstation, P+R Hoogkerk Rijdt om en om van/naar Tolbert of Leek Oostindië.
4 Beijum - Roden P+R Kardinge, Oosterhamriktracé, UMCG, Zuiderdiep, Hoofdstation, P+R Hoogkerk, Peize Deel van de ritten rijdt in het weekend niet verder dan Hoofdstation of P+R Hoogkerk.
5 Scharmer/Meerstad - Annen (Harkstede, Engelbert, Middelbert,) P+R Meerstad, IKEA, UMCG, Zuiderdiep, Hoofdstation, P+R Haren/A28, Zuidlaren Rijdt om en om naar Scharmer of Tersluis. Rijdt op bepaalde tijden niet tussen P+R Haren/A28 en Annen.
6 Station Delfzijl - P+R Haren/A28 Appingedam, Ten Post, Ten Boer, Garmerwolde, Ruischerbrug, UMCG, Zuiderdiep, Hoofdstation Rijdt alleen in de spitsuren tussen Hoofdstation en P+R Haren/A28. Slechts een deel van de ritten rijdt na Appingedam door naar Delfzijl.
11 P+R Reitdiep - Hoofdstation Paddepoel, Station Noord, UMCG, Zuiderdiep Rijdt 's ochtends richting Hoofdstation en 's middags richting P+R Reitdiep. Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
15 Hoofdstation - Zernike Campus Westelijke Ringweg, Paddepoel Rijdt niet 's avonds na 21:15, in het weekend en tijdens schoolvakanties.

Stadsdienst Groningen[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Route Via Opmerkingen
7 Hoofdstation - Paddepoel Westerhaven, Schildersbuurt, Vinkhuizen
8 P+R Hoogkerk - Station Europapark Hoogkerk, Hoendiep, Schildersbuurt, Westerhaven, Hoofdstation, De Wijert, Coendersborg
9 Zernike Noord - De Punt Busstation Zernike Campus, Paddepoel, Oranjewijk, Schildersbuurt, Westerhaven, Hoofdstation, De Wijert, Paterswolde, Eelde
10 Station Noord - P+R Hoogkerk De Hoogte, Korrewegwijk, UMCG, Hoofdstation, De Wijert, Martini Ziekenhuis
17 Hoofdstation → Hoofdstation Oranjebuurt, Vinkhuizen Spitsbus
18 P+R Hoogkerk - Zernike Campus Vinkhuizen, Paddepoel Rijdt niet 's avonds en in het weekend.
19 Hoornsemeer - Paddepoel Martini Ziekenhuis, De Wijert, Hoofdstation, Westerhaven, Schildersbuurt, Oranjewijk

Streekdienst Groningen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit Groningen vertrekken vele streekbuslijnen, onderhouden door Qbuzz, naar de provincie. Zij doen op enkele lijnen na allen het busstation van Groningen bij het Hoofdstation aan. De buslijnen 66, 107, 109, 166 en 171 rijden niet langs het Hoofdstation. Ook rijden er sinds 3 december 2015 door de versperring van de Friesenbrücke eenmaal per twee uur bussen tussen Groningen en Leer. Deze bussen stoppen niet bij andere stations onderweg.

Lijn Route Via Opmerkingen
35 Groningen - Oldehove Slaperstil, Aduard, Den Ham
39 Groningen - Surhuisterveen Slaperstil, Aduard, Zuidhorn, Niekerk, Oldekerk, Sebaldeburen, Grootegast, Doezum, Kornhorn, Opende
50 Groningen - Assen Haren, Glimmen, De Punt, Vries, Ubbena
51 Groningen - Assen Haren, Onnen, Noordlaren, Midlaren, Zuidlaren, Schuilingsoord, Annen, Anloo, Gasteren, Loon
61 Groningen - Uithuizen Zuidwolde, Bedum, Middelstum, Usquert Slechts een deel van de ritten rijdt na Middelstum door naar Uithuizen.
65 Groningen - Zoutkamp Adorp, Wetsinge, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn, Leens, Ulrum
66 Zoutkamp - Groningen Zernike Ulrum, Leens, Wehe-den Hoorn, Eenrum, Mensingeweer, Winsum, Wetsinge, Adorp, P+R Kardinge Spitsbus
76 Groningen - Hoogezand Waterhuizen, Westerbroek, Foxhol
85 Groningen - Oosterwolde Martini Ziekenhuis, P+R Hoogkerk, Leek, Zevenhuizen, Haulerwijk Tussen Groningen en Leek enkel in de spits
107 Groningen Zernike - Stadskanaal P+R Kardinge, Hoogezand, Kiel-Windeweer, Annerveenschekanaal, Bareveld Spitsbus
109 Groningen Zernike - Assen Station P+R Hoogkerk, Bunne, Donderen, Vries
133 Groningen - Surhuisterveen P+R Hoogkerk, Leek, Boerakker, Grootegast
139 Groningen - Surhuisterveen Hoogkerk, Enumatil, Niekerk, Grootegast Spitsbus
163 Groningen - Lauwersoog Adorp, Sauwerd, Winsum, Wehe-den Hoorn, Leens, Ulrum Sluit aan op de boot naar Schiermonnikoog
171 Groningen Zernike - Veendam Noorderstation, Hoogezand, Kiel-Windeweer
178 Groningen - Appingedam Kolham, Froombosch, Slochteren, Schildwolde, Hellum, Siddeburen Enkele ritten rijden tussen Siddeburen en Appingedam

Qliner[bewerken | brontekst bewerken]

De Qliners verbinden Groningen met plaatsen waar geen treinen stoppen. Ze hebben allemaal hun begin-/eindpunt bij het Hoofdstation.

Lijn Route Via Vervoerder Opmerkingen
300 Groningen Hoofdstation - Emmen Station P+R Westlaren, P+R Gieten, P+R Borger Qbuzz
304 Groningen Hoofdstation - Drachten Himsterhout P+R Hoogkerk, P+R Leek, Boerakker A7, P+R Marum Qbuzz
309 Groningen Hoofdstation - Assen Kloosterveen Busstation Marsdijk Qbuzz
312 Groningen Hoofdstation - Stadskanaal Busstation P+R Haren/A28, P+R Annen, P+R Gieten, Gasselte, Gasselternijveen Qbuzz
314 Groningen Hoofdstation - Drachten Himsterhout Qbuzz
315 Groningen Hoofdstation - Emmeloord Busstation P+R Hoogkerk, Heerenveen, Joure, Lemmer, Bant Arriva
319 Groningen Hoofdstation - Assen Kloosterveen Qbuzz Non-stopversie van lijn 309
324 Groningen Hoofdstation - Emmeloord Busstation P+R Hoogkerk, Drachten, Heerenveen, Joure, Lemmer, Bant Arriva Rijdt alleen 's avonds en in het weekend

Nachtbus[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Route Via Opmerkingen
406 Groningen Hoofdstation - Delfzijl Station Ten Boer, Garrelsweer, Appingedam Rijdt alleen op zaterdagnacht.
409 Groningen Hoofdstation - Assen Station Rijdt alleen van donderdag- t/m zaterdagnacht.
417 Groningen Hoofdstation - Groningen Hoofdstation Peizermade, Peize, Roden, Leek Rijdt alleen van donderdag- t/m zaterdagnacht.
418 Groningen Hoofdstation - P+R Gieten Haren, Zuidlaren, Annen Rijdt alleen van donderdag- t/m zaterdagnacht.

Internationale bussen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit Groningen vertrekt een aantal internationale bussen:

Sinds 3 december 2015 rijdt FlixBus ook op de volgende nationale trajecten. Beide lijnen zijn ondertussen alweer opgeheven.

  • 4x per dag van Groningen naar Enschede.
  • 4x per dag van Groningen via Apeldoorn naar Eindhoven.

Deze buslijnen vertrekken van de Stationsweg bij de Werkmanbrug, naast het Groninger Museum.

Tram[bewerken | brontekst bewerken]

Zie RegioTram Groningen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Hoewel er na het afschaffen van de trolleybussen met regelmaat discussies zijn geweest om deze schone vorm van openbaar vervoer weer in te voeren zijn dergelijke plannen nimmer uitgevoerd. De tram daarentegen maakte een goede kans in Groningen terug te keren. In 2006 werd in principe besloten om op de zeer drukke lijn tussen het hoofdstation en Zernike een tramlijn in normaalspoor aan te leggen. In 2016 zou de eerste tram moeten gaan rijden. In 2012 werd het tramproject echter afgeblazen nadat het college van B&W was gevallen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]