Operation Wetback

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Legale Mexicanen komen aan in Los Angeles (1942)

Operation Wetback was een operatie van de Amerikaanse migratiedienst (INS) in 1954 waarbij 80.000 ongedocumenteerde personen uit het land werden verwijderd. Het betrof voornamelijk Mexicanen.

Veel Amerikaanse boeren maakten gebruik van illegalen uit Mexico. Volgens schattingen waren er voor de operatie van start ging meer dan 1 miljoen mensen illegaal de grens overgestoken.[1] De goedkope Mexicaanse arbeiders verdrongen Amerikaanse werknemers.

Op de eerste dag van de operatie, 15 juli 1954, werden 4800 mensen opgepakt, maar dit viel later terug naar ruim 1000 per dag.[1] De overheid besteedde er veel publiciteit aan, om nieuwe illegalen af te schrikken en uitgezette Mexicanen te ontmoedigen terug te keren.[1] De Mexicanen werden met bus of trein teruggebracht naar hun land, later werden ook schepen ingezet. Het ontschepen gebeurde diep in Mexico, ver van de grens, waardoor een terugkeer naar de Verenigde Staten moeilijker werd gemaakt.[1]

Binnen een jaar tijd werden 80.000 illegalen het land uitgezet, en daarnaast zijn naar schatting nog eens honderdduizenden uit voorzorg het land ontvlucht. Mexicaans-Amerikaanse en burgerrechtenorganisaties uitten kritiek op de werkwijze van de immigratiedienst, onder andere omdat de politie mensen met een "Mexicaans uiterlijk" routinematig controleerde op identificatiebewijzen.

"Wetback" is tegenwoordig een scheldwoord voor Mexicanen of Centraal-Amerikanen in de Verenigde Staten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Braceroprogramma, een legale mogelijkheid voor Mexicanen om in de VS te werken (1942-1964)