Ophain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ophain
Dorp in België Vlag van België
Ophain (België)
Ophain
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Waals-Brabant Waals-Brabant
Gemeente Vlag Eigenbrakel Eigenbrakel
Coördinaten 50° 40′ NB, 04° 21′ OL
Detailkaart
Ophain (Waals-Brabant)
Ophain
Locatie in Waals-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Ophain is een dorp in de Belgische provincie Waals-Brabant. Het ligt in Ophain-Bois-Seigneur-Isaac, een deelgemeente van Eigenbrakel. Door Ophain loopt het riviertje de Hain.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het goed, waarvan de naam oorspronkelijk Op-heim was ('verheven huis') behoorde in 1430 aan Jan van Huldenberg, die het bij het domein Bois-Seigneur-Isaac voegde. In 1488 werden het eigendom en het dorp verwoest en verbeurdverklaard, toen de heer ervan, Antoine de Dave, in opstand kwam tegen Maximiliaan van Oostenrijk. De nieuwe heer werd Filips van Wittem.

In 1676 werd het dorp opnieuw grotendeels verwoest door Hollandse troepen. In 1695 nam de Engelse koning Willem III van Oranje Ophain als uitvalsbasis, van waaruit aanvallen werden uitgevoerd tot voor de poorten van Brussel.

Ophain hing gedeeltelijk af van het hertogdom Brabant en gedeeltelijk van het graafschap Henegouwen, onder de kasselrij 's-Gravenbrakel.

Op het eind van het ancien régime werd Ophain een gemeente. De gemeente werd bij keizerlijk decreet van 1811 al opgeheven en met Bois-Seigneur-Isaac samengevoegd tot de nieuwe gemeente Ophain-Bois-Seigneur-Isaac.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Eglise Sainte-Aldegonde

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Ophain ligt langs het zuidelijk deel van de Brusselse Ring R0, die er een op- en afrit heeft.