Opheylissem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Opheylissem
Deelgemeente in België Vlag van België
Opheylissem (België)
Opheylissem
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Waals-Brabant Waals-Brabant
Gemeente Hélécine
Fusie 1977
Coördinaten 50° 45′ NB, 4° 59′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,08 km²
Inwoners
(1/1/2020)
872
(172 inw./km²)
Overig
Postcode 1357
Netnummer 019
NIS-code 25118(B)
Detailkaart
Opheylissem (Waals-Brabant)
Opheylissem
Portaal  Portaalicoon   België

Opheylissem (soms geschreven als Opheilissem; Waals: Élessinea) is een dorp in de Belgische provincie Waals-Brabant en een deelgemeente van Hélécine.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

Opheylissem is een uitbreiding van Heylissem (Frans: Hélécine). Deze Germaanse naam is te reconstrueren als Hailingahaima, dit is "woning van de lieden van Hailo". Het voorvoegsel "Op" wijst op het feit dat het hoger gelegen is (cf. buurdorp Neerheylissem).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp lag in het hertogdom Brabant en werd geschiedkundig volledig overheerst door de Abdij van Heylissem die er in 1129 werd opgericht door de heer van Zittert.

Opheylissem was van oorsprong een Nederlandstalig dorp. De verfransing zette zich vanaf de 18de eeuw in onder invloed van de Franstalige abten van de abdij.

Tot aan de definitieve vaststelling van de taalgrens in 1963 behoorde het dorp tot het arrondissement Leuven. In dat jaar werd Opheylissem samen met Neerheylissem bij het Franstalige arrondissement Nijvel gevoegd.

Bij de fusiegolf van 1977 werd de gemeente opgeheven en toegevoegd aan de nieuwe gemeente met de naam Hélécine.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Opheylissem ligt in het zuiden van de gemeente Hélécine aan de taalgrens. De dorpskom ligt aan het kruispunt van de weg van Linter naar Geldenaken met de N64, de weg van Tienen naar Hannuit. De Kleine Gete stroomt door de deelgemeente. Opheylissem is een landbouwdorp in Droog-Haspengouw met vooral akkerbouw en fruitteelt. Ten oosten van de dorpskom in een bocht van de Kleine Gete ligt het gehucht Hampteau (soms in het Nederlands ook aangeduid als Hamme).

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen, 1976= inwonersaantal op 31 december

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het dorpsbeeld wordt volledig bepaald door het domein van de voormalige abdij waarvan de prelatuur, een deel van de kerk en het huis van de prefect ontkwamen aan de sloophamer. In 1870 verbouwde architect Alphonse Balat de gebouwen en het park tot een uitgestrekt landgoed rond het neoclassicistisch kasteel. Het domein heeft een oppervlakte van 28 hectare en werd in de 20ste eeuw aangekocht door de provincie Brabant die het sindsdien uitbaat als recreatief domein. De gebouwen werden in 1955 en in 1977 beschermd als monument en in 1988 werd nog de ommuring van het domein beschermd.
  • De Sint-Martinuskerk dateert uit 1830 en is de parochiekerk.
Zie de categorie Opheylissem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.