Optocht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een optocht of stoet is een georganiseerde trektocht, die meestal gehouden wordt om iets te vieren. Behalve voetgangers en wagens zijn ook andere voertuigen mogelijk. Zo kennen verschillende evenementen bij het water een botenparade en kunnen ook grote ballonnen onderdeel van de optocht zijn.

Het is een gecoördineerd gebeuren. Vaak willen de mensen in de stoet de toeschouwers iets vertellen. Personen in een stoet kunnen lopen, maar ook te paard zitten, of in een willekeurig vervoermiddel. Een proteststoet is over het algemeen een groep wandelende mensen, terwijl een begrafenisstoet of rouwstoet bestaat uit rouwende mensen.

Andere benamingen voor een optocht zijn onder andere:

Folkloristische stoeten[bewerken]

Een stoet kan een gegeven zijn uit de folklore, zoals een processie, een carnavalsstoet of een hulde aan de lokale geschiedenis. Hij kan thematish worden ingedeeld zodat de toeschouwers een duidelijk geheel krijgen te zien. Vaak spelen tradities een stevige rol, zoals de wereldberoemde Koninklijke Steltenlopers van Merchtem, gildes en stadsreuzen; de historische benaming ommegang bleef voor een aantal zulke optochten behouden.

Herdenkingsstoet[bewerken]

Een stoet kan ook een jaarlijks evenement zijn om een welbepaalde gebeurtenis te herdenken, bijvoorbeeld de stichting van een stad of het einde van een oorlog.

Afbeeldingen[bewerken]