Orange Is the New Black

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Orange Is the New Black
Every sentence is a story
Every sentence is a story
Genre Comedy
Drama
Speelduur 50-90 minuten
Bedenker Jenji Kohan
Hoofdrollen Taylor Schilling
Laura Prepon
Michael Harney
Michelle Hurst
Kate Mulgrew
Jason Biggs
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Lionsgate Television
Uitzendingen
Start 11 juli 2013
Einde heden
Afleveringen 26
Seizoenen 2 (3e is aangekondigd)
Netwerk Netflix
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Orange Is the New Black is een Amerikaanse televisieserie van schrijver Jenji Kohan voor Netflix. De serie is gebaseerd op de autobiografie Orange Is the New Black door Piper Kerman.[1] De 13 afleveringen van het eerste seizoen werden ineens uitgebracht door Netflix op 11 juli 2013, op 6 juni 2014 plaatste Netflix de 13 afleveringen van seizoen 2 online. Ondertussen werd ook een derde seizoen aangekondigd.[2]

Piper Chapman (Taylor Schilling) wordt veroordeeld tot 15 maanden gevangenis voor het transporteren van drugsgeld voor Alex Vause (Laura Prepon), een internationale drugssmokkelaar en voormalig geliefde. Piper Chapman verruilt haar comfortabele New York-leventje in voor een oranje overall. In de vrouwengevangenis vindt ze onverhoopt strijd en kameraadschap binnen een opmerkelijke groep gevangenen.

Rolverdeling[bewerken]

Piper Chapman[bewerken]

Gespeeld door Taylor Schilling. Piper is tot 15 maanden gevangenis veroordeeld omdat ze met haar ex Alex medeplichtig was aan internationale drugssmokkel. In de gevangenis moet ze zich proberen te gedragen, maar reeds in de eerste weken maakt ze enkele vijanden. Ze moet met pesterijen van medegevangenen omgaan, onder andere omdat zij een hogere opleiding genoten heeft dan de andere gevangen. Ze werkt in de elektriciteitswerkplaats van de gevangenis.

Alex Vause[bewerken]

Gespeeld door Laura Prepon. Alex is een veroordeelde drugsdealster en de ex van Piper. Ze is opgegroeid in een arme familie. Ze verlangt niet erg naar haar vrijlating, in tegenstelling tot andere gevangenen, omdat ze toch niet weet wat ze daarna met haar leven moet aanvangen.

Sam Healy[bewerken]

Gespeeld door Michael Harney. Sam is een van de oudere bewakers van de gevangenis, hij is de counselor van enkele gevangenen waaronder Piper. Hij is lesbofoob en laat dit ook blijken tijdens zijn werk.

Galina 'Red' Reznikov[bewerken]

Gespeeld door Kate Mulgrew. Galina is kokkin van de gevangenis. Zij werd samen met haar man veroordeeld omdat ze werkten voor de Russische maffia. Red wordt door de andere gevangenen gevreesd en gerespecteerd.

Larry Bloom[bewerken]

Gespeeld door Jason Biggs. Larry is een freelancejournalist en de verloofde van Piper. Het nieuws dat Piper een lesbische relatie had met Alex en daarbij criminele activiteiten uitoefende, valt hem zwaar. In het begin van de serie bezoekt hij Piper vaak, maar wanneer hij hoort dat Alex ook in de gevangenis verblijft, gaat hij steeds minder en minder op bezoek.

Andere rollen[bewerken]

Afleveringen[bewerken]

Eerste seizoen (2013)[bewerken]

 1. I Wasn't Ready
 2. Tit Punch
 3. Lesbian Request Denied
 4. Imaginary Enemies
 5. The Chickening
 6. WAC Pack
 7. Blood Donut
 8. Moscow Mule
 9. Fucksgiving
 10. Bora Bora Bora
 11. Tall Men With Feelings
 12. Fool Me Once
 13. Can't Fix Crazy

Tweede seizoen (2014)[bewerken]

 1. Thirsty Bird
 2. Looks Blue, Tastes Red
 3. Hugs Can Be Deceiving
 4. A Whole Other Hole
 5. Low Self Esteem City
 6. You Also Have a Pizza
 7. Comic Sans
 8. Appropriately Sized Pots
 9. 40 OZ of Furlough
 10. Little Mustachioed Shit
 11. Take a Break from Your Values
 12. It Was the Change
 13. We Have Manners. We're Polite.
Bronnen, noten en/of referenties
 1. C. van Amstel. Het andere oranje is terug op Netflix. SpitsNieuws (6 juni 2014) Geraadpleegd op 11 juni 2014
 2. (en) Z. Stieber. Orange is the New Black Season 3: Netflix Show Renewed; Work Has Begun (+Projected Release Date). Epoch Times (6 juni 2014) Geraadpleegd op 11 juni 2014