Orangina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Flesjes Orangina.

Orangina is een van oorsprong Algerijnse frisdrank.

Geschiedenis[bewerken]

Begin jaren dertig van de vorige eeuw begonnen sinaasappelboeren, die van mening waren dat mensen het hele jaar door vers sinaasappelsap moeten kunnen drinken, in de Algerijnse plaats Boufarik in de Mitidja vlakte met de productie van sinaasappellimonade onder de merknaam Naranjina. Deze merknaam werd al snel vervangen door de huidige merknaam Orangina.

Na de Tweede Wereldoorlog waren er zowel in Algerije en in Frankrijk talloze cafés. De eigenaren van Orangina ontdekten hierin een geheel nieuw verkoopkanaal, en brachten sindsdien hun product ook in horecagelegenheden aan de man. Sinds 1953 is de beroemde sinaasappelschil het handelsmerk van Orangina. De Algerijnse oorlog in de jaren '60 bedreigde niet alleen de sinaasappelplantages, maar ook het voortbestaan van het merk Orangina. Dankzij de goede mond-tot-mondreclame van Algerijegangers en veteranen, verhuisde het hoofdkantoor in 1961 van Boufalik naar het Franse Marseille, en werden door heel Frankrijk nieuwe fabrieken geopend. Vanaf de jaren '70 groeide Orangina explosief. Het merk veroverde de supermarkten, en nieuwe producten werden aan het assortiment toegevoegd. Ook verscheen de eerste televisiecommercial in 1971 op de buis.

Export[bewerken]

Sinds 1978 wordt Orangina ook geëxporteerd naar andere landen. Voor die tijd was het merk alleen verkrijgbaar in Frankrijk en andere Franstalige landen en (ex)-koloniën. De Verenigde Staten was het eerste exportland waar de limonade onder de merknaam Orelia verkrijgbaar was.

Trivia[bewerken]

De dansreclame van Orangina uit 1989 betekende een wereldhit voor Kaoma. De hit Lambada werd namelijk gebruikt in het reclamefilmpje.