Orde van Bogdan Chmelnitski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Orde van Bogdan Chmelnitski (Russisch: "Орден Богдана Хмельницкого"), was een van de militaire onderscheidingen van de Sovjet-Unie. De orde werd op 10 oktober 1943 door het Presidium van de Opperste Sovjet ingesteld en al 18 dagen later voor het eerst toegekend. De 8451 maal verleende orde ging met de Sovjet-Unie ten onder maar in de onafhankelijk geworden Oekraïne werd de orde op 3 mei 1995 door de toenmalige president Leonid Koetsjma hersteld.

De orde werd naar Bogdan Chmelnitski, een vermaard Hetman, een leider, van de Kozakken genoemd. Het is qua vormgeving en indeling een typische Socialistische orde.

De instelling van de orde[bewerken]

Dit portret met knots werd gebruikt bij het ontwerp van het medaillon

De suggestie om een orde naar een Oekraïense historische figuur te noemen kwam van generaal Nikita Chroesjtsjov, de cineast Alexander Dovzhenko en de dichter Mykola Bazhan.

Het besluit om in oorlogstijd nieuwe ridderorden in te stellen en deze naar patriotten en adellijke generaals uit het tsaristische verleden te vernoemen was een breuk met de ideologie van de Sovjet-regering. Nu het land in groot gevaar was, wilde men de door de vooroorlogse terreur, de zuiveringen en massamoorden van Stalin en de vele nederlagen tegen de Duitsers de gedemoraliseerde bevolking eraan herinneren dat het verdedigen van het moederland geen communistische, maar een patriottistische plicht was. De nieuwe Orden van Soevorov, Koetoezov en Alexander Nevski werd en door de Technische Commissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de kwartiermeester van het Rode Leger voorbereid. Op 13 juli van 1942 werd een ontwerp van de hand van de schilder N. I. Moskaleva, ook ontwerper van de Orde van de Overwinning, de Orde van Bogdan Khmelnitsky en veel medailles voor de bevrijding van steden aanvaard.

Deze orde werd toegekend "voor bijzondere verdienste in de strijd tijdens gevechten die tot het bevrijden van het Sovjetgebied hadden geleid". Het is dus een orde voor verdienste tijdens de opmars. Voor verdienste tijdens de terugtocht tot vlak voor Moskou, Leningrad en Stalingrad werd de Orde van Koetoezov verleend.

Bogdan Chmelnitski bracht de Oekraïne in de 17e eeuw onder het gezag van de tsaar. De naar hem genoemde orde werd daarom vooral aan het Oekraïense front toegekend. Generaal Alexey Danilov werd de eerste drager van de Ie Klasse van de orde.

  • De Ie Klasse is bestemd voor het bevrijden van een stad of regio waarbij de vijand zware verliezen moeten zijn toegebracht. De ster werd 323 maal uitgereikt.

Onder de gedecoreerden waren verschillende maarschalken en toekomstige maarschalken van de Sovjet Unie. Onder hen Andrej Gretsjko, Sergej Birjoeuzov, Kiril Moskalenko, Matvej Zacharov en Petr Kosjevoj. De ster is van goud en zilver.

  • De IIe Klasse is bestemd voor bevelhebbers van legerkorpsen, divisies, brigades en bataljons. Zij moesten het vijandelijke front hebben doorbroken om deze ster te verdienen. Ook een aanval op de achterhoede van de vijand bracht de IIe Klasse van de Orde. het bevrijden van een stad of regio waarbij de vijand zware verliezen moeten zijn toegebracht. De ster werd 2400 maal uitgereikt. De ster is van zilver met een gouden medaillon
  • De IIIe Klasse is bestemd voor officieren, partizanenleiders en onderofficieren. Opmerkelijke dapperheid en kundigheid die tot een overwinning voerden gaven recht op deze ster. . Zij moesten het vijandelijke front hebben doorbroken om deze ster te verdienen. Ook een aanval op de achterhoede van de vijand bracht de IIe Klasse van de Orde. het bevrijden van een stad of regio waarbij de vijand zware verliezen moeten zijn toegebracht. De ster werd 5700 maal uitgereikt, meestal aan Oekraïners en partizanen. De ster is geheel van zilver.

De ster werd ongeveer duizend maal als vaandeldecoratie aan een militaire eenheid toegekend.

Men draagt de sterren als broches op de borst gespeld en niet aan een lint. Toch bestaat er een baton. De breedte van witte strepen op de blauw met witte batons verschilt per klasse, de witte banen zijn respectievelijk vijf, drie en twee centimeter breed.

De drie sterren[bewerken]

Alleen op het medaillon van de Ie en IIe Klasse staat de naam van Bogdan Khmelnitsky, in cyrillische tekens "БОГДАН ХМЕЛЬНИЦКИЙ", op het medaillon. Bij de IIIe Klasse staat de naam op de ring rond het medaillon. Bogdan draagt een pelsmantel en bontmuts met daarop een aigrette en is gewapend met een strijdknots.

Eerste Klasse Tweede Klasse Derde Klasse
Order khmelnitsky1.jpg
Baton
Order bogdan khmelnitsky1 rib.png
Order bogdan khmelnitsky2 rib.png
Order bogdan khmelnitsky3 rib.png

Zie ook[bewerken]

De orde in Oekraïne[bewerken]

Ster IIIe Klasse

De Oekraïense Orde van Bogdan Chmelnitski (Russisch: "Орден Богдана Хмельницкого", werd op 3 mei 1995 door de toenmalige president Leonid Koetsjma hersteld. De aanleiding was de vijftigste herdenking van de overwinning op Duitsland.

De orde werd naar Bogdan Chmelnitski, een vermaard Hetman, een leider, van de Kozakken genoemd. Oekraïne hield vast aan de drie oorspronkelijke graden maar koos, anders dan bij een Socialistische orde gebruikelijk was voor een decoratie in de vorm van een rood geëmailleerd kruis. Het portret van Bogdan Chmelnitski verviel en werd vervangen door een abstract symbool en een rood kruisje, ontleend aan het wapen van de clan Syrokomla waartoe Bogdan Chmelnitski behoorde..

Externe link[bewerken]