Orde van het Zuiderkruis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De sterren van de Keizerlijke Orde van het Zuiderkruis en de Nationale Orde van het Zuiderkruis
Pedro II met de Keizerlijke Orde van het Zuiderkruis
Elizabeth II draagt de keten en de ster van de Orde van het Zuiderkruis

De Nationale Orde van het Zuiderkruis (Portugees: "Ordem Nacional do Cruzeiro do Sul") is een Braziliaanse Ridderorde die op 1 december 1822 door Keizer Pedro I werd gesticht als "Keizerlijke Orde van het Zuiderkruis" (Portugees: "Imperial Ordem do Cruzeiro"). De Orde, vaak kortweg de Cruzeiro genoemd, werd in 1890 na de val van de monarchie afgeschaft. Op 5 december 1932 heeft President Vargas opnieuw een Orde van het Zuiderkruis ingesteld als Braziliës hoogste civiele onderscheiding. Het grote verschil tussen de twee onderscheidingen is dat de oude keizerlijke Orde een kruis van 19 sterren droeg en dat deze geen gelijkenis met de constellatie van sterren die zo kenmerkend is voor de Zuidelijke sterrehemel vertoont terwijl het medaillon van de huidige Orde heel precies de sterren in hun juiste positie weergeeft. De beide Orden hebben verder hun vorm en kleur van het lint gemeen. De hoge Braziliaanse keizerskroon is bij de stichting in 1932 weggelaten.

Ordeklassen[bewerken]

Naast het Grootkruis van de Orde, kan ook de Ordeketen (Grande Colar) als hoogste onderscheiding worden toegekend. De orketen werd op 17 juli 1939 ingesteld.

Geschiedenis van de Orde[bewerken]

Bij de oprichting kreeg de indertijd "Keizerlijke Orde" vier klassen met

  • Acht werkelijke en vier Eregrootkruisen,
  • Vijftien werkelijke en dertig Eredignitarissen (Grootofficieren),
  • Tweehonderd werkelijke en honderdvijftig Ereofficieren,

en

  • Een onbepaald aantal Ridders.

Men kon pas na 20 jaar in overheidsdienst en drie, vier en vijf jaar een bepaalde graad in de Orde bezeten te hebben worden bevorderd waarbij oorlogsjaren dubbel telden. De Grootkruisen mochten zich "excellentie" laten noemen en de Eredignitarissen waren "Senhor".

Tijdens de Braziliaans-Paraguayaanse oorlog van 1865-1870 waarin Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay partij waren, werd de Orde veel verleend.In 1890 werd de Keizerlijke Orde afgeschaft. Na de Tweede Wereldoorlog werd de hernieuwde of nieuwe Orde onder andere aan generaal Eisenhower, Prins Bernhard en Koningin Juliana toegekend. Bezoekende staatshoofden en gastheren tijdens staatsbezoeken krijgen deze onderscheiding als teken van vriendschap en waardering.

De versierselen van de Orde[bewerken]

Het kleinood van de orde is een ster met vijf wit geëmailleerde armen en tien punten. In het centrale medaillon is het Zuiderkruis afgebeeld met behulp van gouden sterren. De Braziliaanse keizerskroon kwam in 1932 te vervallen.

Bronnen, noten en/of referenties