Heterogeomys heterodus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Orthogeomys heterodus)
Heterogeomys heterodus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Geomyidae (Goffers)
Geslacht:Heterogeomys
Soort
Heterogeomys heterodus
(Wilhelm Peters, 1865)
Heterogeomys heterodus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Heterogeomys heterodus is een zoogdier uit de familie van de goffers (Geomyidae). De soort komt alleen voor in Costa Rica.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Wilhelm Peters in 1865.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Heterogeomys heterodus is een endemische soort uit Costa Rica en komt alleen voor in de Valle Central en omliggende bergen in gebieden tussen de 1.500 en 2.400 meter hoogte. De soort is algemeen in landbouwgebieden. Er is geen overlap in het verspreidingsgebied van Heterogeomys heterodus met de andere goffersoorten in Costa Rica, te weten H. cavator, H. cherriei en H. underwoodi.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Heterogeomys heterodus is ongeveer 25 cm lang en 650 gram zwaar. Mannelijke goffers zijn groter dan de vrouwtjes. De vacht is bruin van kleur. De snuit heeft een bleke kleur. Sommige goffers hebben witte markeringen op de kop of op de romp. Dit dier heeft een gedrongen lichaam, een kale staart en grote, geklauwde voorpoten.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Dit knaagdier heeft een gravende leefwijze. Heterogeomys heterodus leeft solitair. Door middel van series van tunnels vlak onder de oppervlakte heeft de goffer toegang tot plantenwortels en knollen, waarmee Heterogeomys heterodus zich voedt. Diepere tunnels lopen naar holen voor voedselopslag en om te slapen. Heterogeomys heterodus kan schadelijk zijn voor landbouwgewassen.