Otter (Nedersaksen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Otter
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Otter
Otter (Nedersaksen)
Otter
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Harburg
Samtgemeinde Tostedt
Coördinaten 53° 14′ NB, 9° 44′ OL
Algemeen
Oppervlakte 34,24 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
1.783
(52 inw./km²)
Hoogte 47 m
Burgemeester Herbert Busch (CDU)
Overig
Postcode 21259
Netnummer 04182
Kenteken WL
Gemeentenr. 03 3 53 027
Website www.otter.de
Locatie van Otter in Harburg
Kaart van Otter
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Otter is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente maakt deel uit van de Samtgemeinde Tostedt in het Landkreis Harburg. Otter telt 1.783 inwoners.[1]

Tot de gemeente Otter behoren, naast het gelijknamige dorp, de[2] ten zuidoosten daarvan gelegen plaatsjes Klein-Todtshorn, Groß-Todtshorn en Ottermoor, alsmede enige boerderijen met eigen plaatsnaam. Zie ook de plattegrond op de website over natuurreservaat Obere Wümmeniederung (zie onderstaande link).

De gemeente ligt aan de noordelijke rand van de toeristisch aantrekkelijke Lüneburger Heide. Op de 101 meter hoge heuvel Otterberg ontspringt de Oste, een zijrivier van de Elbe. De bovenloop van de Wümme loopt door het natuurreservaat Obere Wümmeniederung. Dat ligt grotendeels in de gemeente Otter. Hieraan grenst een ander natuurreservaat, het 121 hectare grote veengebied Heidemoor bei Ottermoor dat vanwege de biodiversiteit erg waardevol is.

De bevolking van de gemeente Otter leeft van het toerisme naar de Lüneburger Heide; Otter ligt aan een aantal wandel- en fietsroutes daardoorheen. Verder is er nog enige landbouw.

De (in 1319 voor het eerst in een document vermelde) naam van de plaats Otter is van onbekende herkomst, en heeft waarschijnlijk geen samenhang met die van het gelijknamige zoogdier.

De gemeente koestert oude legenden en andere verhalen over opvallende dorpelingen en over kleine historische feiten. Talrijke in het verleden geplaatste gedenkstenen, en twee geplante gedenkbomen, houden deze personen en gebeurtenissen voor het nageslacht levend. Eén van die gedenkstenen, de Hauenstein, herinnert aan de alhier tussen 1575 en 1580 vastgestelde grens tussen Brunswijk en Verden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]