Otto Kittel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Otto Kittel
Geboren 21 februari 1917
Kronsdorf, Sudetenland
Overleden 14 februari 1945
boven Koerland, Letland
Rustplaats Duitse militaire begraafplaats Saldus, Saldus (Frauenburg), Letland (vermoedelijk als onbekende soldaat begraven.)[1]
Land/zijde Sudetenland
Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Onderdeel Luftwaffe
Dienstjaren 1939 - 1945
Rang
Oberleutnant
Eenheid Jagdgeschwader 54
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen Zie decoraties
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog
Met zo een Fw 190 A-8 won Otto Kittel zijn meeste luchtgevechten

Otto Kittel (Kronsdorf, 21 februari 1917 – boven Koerland, 14 februari 1945) was een Duits gevechtspiloot uit de Tweede Wereldoorlog. Met 268 overwinningen was hij de op drie na meest succesvolle jachtvlieger.[2] Al zijn overwinningen behaalde hij boven het oostfront op vliegtuigen van de luchtmacht van de Sovjet-Unie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kittel kwam in 1940 bij de Luftwaffe en bleek al snel over zeer veel talent te beschikken. Op 22 juni 1941 begon Operatie Barbarossa, het grootscheepse offensief van Duitsland om de Sovjet-Unie te veroveren. Op de eerste dag van dit offensief maakte Kittel zijn eerste gevechtsvlucht, en al na enkele minuten schoot hij een Russisch vliegtuig neer. Vanaf deze eerste dag haalde Kittel doorlopend vliegtuigen neer.

Hij stond bekend als een stille man met een gesloten persoonlijkheid. Het liefste wilde hij helemaal alleen werken. Toen hij in april 1943 zijn honderdste overwinning behaalde, kreeg hij van de luchtleiding een belangrijke mededeling: vanaf nu hoefde hij niet meer in een eskader te vliegen en met anderen tegelijk aan te vallen. Hij mocht opstijgen wanneer hij maar wilde en solovluchten maken, op zoek naar de vijand.

Kittel kwam een week voor zijn 28e verjaardag om het leven toen hij in februari 1945 werd neergeschoten. Hij werd postuum onderscheiden met Zwaarden bij de Eikenloof van zijn Ridderkruis van het IJzeren Kruis.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]