Oude Holleweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oude Holleweg
Geografische informatie
Begin Nieuwe Holleweg
Eind Oude Kleefsebaan
Lengte 700 m
Hanenberg
Top 89[1] m
Locatie Berg en Dal
Startplaats Beek
Hoogteverschil 74[1] m
Lengte 860[1] m
Stijgings-% 8,6[1]%
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

De Oude Holleweg is een holle weg in Gelderland tussen Beek en Berg en Dal in de gemeente Berg en Dal. De weg loopt van de voet van de Nijmeegse stuwwal vrijwel recht de heuvel op. Bovenaan is een uitzichtpunt met zicht op de Ooijpolder en het kerkje van Persingen. Bij helder weer kunnen ook de kerken van Huissen en Arnhem-Geitenkamp gezien worden. De Oude Holleweg is eenrichtingsverkeer heuvelop.

Wielersport[bewerken | brontekst bewerken]

De beklimming van de Oude Holleweg (soms ook 'Oude Holle' of Hanenberg genoemd[2][3]) is een bekend fenomeen bij veel amateur- en profwielrenners. De klim wordt vaak als de zwaarste klim van Nederland buiten Zuid-Limburg beschouwd[4][5] en is in veel lokale toertochten opgenomen, soms ook als klimtijdrit.[6][7]

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

Het begin van de Oude Holleweg valt samen met de Nieuwe Holleweg, de straat Oude Holleweg begint dus pas wanneer de wegen splitsen. Het einde van de Nieuwe Holleweg[8] kan op zijn beurt weer bereikt worden door in het begin de Van Randwijckweg[9] of Van der Veurweg[10] te nemen. Ook dient de Oude Holleweg niet verward te worden met de Ubbergse Holleweg[11] die zo'n twee kilometer westelijker vanuit het dorp Ubbergen dezelfde stuwwal omhoog naar Nijmegen loopt.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]