Oude Rooms Katholieke Ziekenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Iemand vindt dat de tekst van Rooms Katholiek Ziekenhuis (Groningen) in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Het hoofdgebouw van het Oude RKZ in 2009. Het pand is gebouwd in 1923 en werd ontworpen door de Groninger architect A.Th. van Elmpt (1866-1953). Het is een gemeentelijk monument.[1]

Het Oude Rooms Katholieke Ziekenhuis, kortweg Oude RKZ of ORKZ, is een gelegaliseerd kraakpand in Groningen. Het pand, gelegen aan de Verlengde Hereweg in de wijk Helpman kwam leeg te staan nadat het Rooms Katholieke Ziekenhuis (RKZ) in 1979 vertrok naar een nieuw complex in Corpus den Hoorn.

Trappenhuis in het ORKZ (1993)

Nadat het RKZ in '79 uit het pand trok, werd het door de gemeente genomineerd voor de sloop. Op de locatie zouden luxe koopwoningen gebouwd worden. De Nederlandse kraakbeweging vierde op dat moment hoogtij, en het duurde dan ook slechts een paar maanden tot onder meer de Kraak Organisatie Groningen (KOG; een samenwerkingsverband van onder andere de Groninger Studentenbond, Vera en de Pacifistisch Socialistische Partij) en de minder politiek georiënteerde Praktiese Kraakgroep Groningen (PKG) op 3 september 1979 het pand bezetten. Daarmee gold het als het grootste kraakcomplex van Nederland.

In 1985 werd de kraak gelegaliseerd, aanvankelijk als experiment voor vijf jaar, en werd het beheer van het pand door de gemeente overgedragen aan de bewoners. Tegenwoordig wonen er zo'n 250 mensen, waarvan sommigen ook op het terrein hun werk uitvoeren (in ateliers, oefenruimtes, werkplaatsen e.d.). Ook zijn er in het ORKZ een bioscoop (de RKZBios), expositieruimte, een eethuis, een kroeg, een concertzaal, een weggeefwinkeltje en een biologisch winkeltje gevestigd.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. CWK Gemeente Groningen - object nummer 101604 (Verlengde Hereweg 92, Groningen)