Oude of Pelgrimvaderskerk (Rotterdam-Delfshaven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oude of Pelgrimvaderskerk
Rotterdam pelgrimskerk.jpg
Plaats Rotterdam
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 26′ OL
Gebouwd in 1417
Restauratie(s) 1761, 1958, 1998
Architectuur
Stijlperiode voorgevel uit 1761 in régencestijl
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oude of Pelgrimvaderskerk aan de Aelbrechtskolk 20 is één van de meest markante monumenten in historisch Delfshaven (Rotterdam). Het exterieur met de karakteristieke voorgevel in régencestijl (1761) en het klokkentorentje maken vanaf de overkant van het water indruk op de bezoeker.

De kerk is als Sint Antoniuskapel gebouwd in 1417 en maakte deel uit van de parochie Schoonderloo. In 1574 is de kerk in protestantse handen terechtgekomen.

De Oude of Pelgrimvaderskerk dankt haar internationale roem aan de Pelgrimvaders. In 1620 hebben de Pilgrim Fathers hier hun laatste dienst in Nederland gehouden voor zij naar Amerika vertrokken. In de Verenigde Staten is de kerk daarom ook bekend onder de naam 'Pilgrim Father Church'.

In 1761 is de kerk ingrijpend verbouwd. De kerk kreeg zijn huidige voorgevel en werd ook 3,5 meter verhoogd.

De kerk is in 1958 gerestaureerd. Na aankoop van de kerk door de Stichting Oude Hollandse Kerken is in de laatste jaren van de vorige eeuw (afronding in 1998) is hard gewerkt aan de restauratie van de kerk en haar prachtige Bätz-Witte orgel.

De belangrijkste bijzonderheden van de Oude Kerk zijn naast het orgel een 44 klokken tellend carillon, de rijk versierde preekstoel uit de 18de eeuw, het doophek, de bijzondere glas-in-loodramen en de in oude stijl herstelde tuin.

De belangrijkste gebruiker van de Oude of Pelgrimvaderskerk is nog steeds de Hervormde Gemeente Delfshaven.

Gerard van der Zijden is vaste organist van deze kerk

Externe links[bewerken]