Oudega (Smallingerland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oudega
Aldegea
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Oudega (Friesland)
Oudega
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Smallingerland
Coördinaten 53° 8′ NB, 5° 60′ OL
Algemeen
Oppervlakte 21[1] km²
- land 19,01[1] km²
- water 2[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.670[1]
(80 inw./km²)
Woningvoorraad 697 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 3286
Detailkaart
Kaart van Oudega
Locatie in de gemeente
Foto's
Oudega
Oudega
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Oudega (Fries: Aldegea, [’ɔ:dəɡɪ.ə]?) is een dorp in de gemeente Smallingerland, in de Nederlandse provincie Friesland. Oudega ligt tussen Drachten en het Nationaal Park De Oude Venen. Ten zuiden van het dorp loopt de Wijde Ee. Van hier loopt het Ouddiep naar Oudega. In 2023 telde het dorp 1.670 inwoners.

De buurtschappen De Gaasten, De Kooi, Opperburen, Siteburen en Uiteinde liggen in het postcodegebied van Oudega.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oudega is de Middeleeuwen ontstaan op een zandrug te midden van plassen en veengebieden. De zandrug lag bij de Oudegaaster Zanding (die in 1922 werd ingepolderd) waardoor de plaats goed bereikbaar was via het water. Via het land was het minder goed bereikbaar. Daarin kwam vanaf de 15e eeuw langzaam verandering.

Oudega werd vanaf de 15e eeuw vermeld als Aldga, Aldeghae en Aldega. De naam is ter onderscheiding van het noordelijker gelegen Nijega.

Het oude Rechthuys

Oudega werd in de zestiende eeuw de hoofdplaats van Smallingerland. De grietman woonde oorspronkelijk op Great Haersma State. Het dorp kreeg in 1664 ook een rechthuis dat bewaard is gebleven en later een rijksmonument is geworden. In de negentiende eeuw vertrok het gemeentebestuur uit Oudega, eerst naar Opeinde en uiteindelijk naar Drachten.

In de 20ste eeuw is het dorp flink gegroeid. Zo is de voormalige buurtschap It West geheel vast komen te liggen aan Oudega en onderdeel geworden van het dorp. Aan It West ligt een camping.


Kerken[bewerken | brontekst bewerken]

Tekening uit 19e eeuw van de Groot Haersma State

De romaanse dorpskerk stamt uit de twaalfde eeuw. Het tufstenen gebouw was gewijd aan Sint-Agatha. Eind negentiende eeuw kreeg het dorp een Gereformeerde kerk, de huidige Gereformeerde kerk dateert uit 1910 en is een gemeentelijk monument. Voor zover bekend heeft de Sint Agathakerk de oudste klok van Nederland.


Molens[bewerken | brontekst bewerken]

Korenmolen De Hoop
Brug in de Hooidammen

Ten zuidwesten van het dorp staan twee Amerikaanse windmotoren, de Windmotor Barfjild en de Windmotor Oudega. Verder staat er het overblijfsel van de korenmolen De Hoop in het dorpsgebied.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De tennisvereniging De Kreilen heeft twee buitenbanen. Er naast ligt het sportpark De Kamp, daarop zitten onder meer Korfbalvereniging Quick '21, RSO Gymnastiek en RSO Volleybal. Verder zijn er twee dartclubs, de ijsclub Eastersânning, twee paardensportverenigingen. In de haven zit een watersportvereniging..

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

In 1970 fuseerde Apollo, het fanfarekorps van Opeinde, samen met het fanfarekorps van Oudega: Foarút. Dit werd later Apollo-Foarút. In 1904 werd het Fanfareorkest Looft den Heer opgericht. In Oudega zijn vrij veel kleine evenementen, onder andere georganiseerd door de Kulturele Kommisje Aldegea.

In 1992 werd de dorpskrant, De Bakbrogge, opgericht.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp had een tijdlang twee basisscholen, de PCBO De Grûnslach en OPO De Great Haersmaskoalle. Deze zijn per 2016 gefuseerd tot de Samenwerkingsschool De Diamant.

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Oudega[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden in Oudega[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oudega (Smallingerland) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.