Outlast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Outlast
(Afbeelding op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar Red Barrels
Uitgever Red Barrels
Uitgebracht 4 september 2013 (Windows)
4 februari 2014 (PS4, VS)
5 februari 2014 (PS4, EU)19 juni 2014 (Xbox One)
Genre Survival horror
Spelmodus Singleplayer
Engine Unreal Engine 3.5
Platform Linux, Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One
Navigatie
Uitbreidingen Outlast: Whistleblower
Vervolg Outlast 2
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Outlast is een survivalhorrorspel ontwikkeld en uitgegeven door Red Barrels, een groep ontwikkelaars die eerder werkten aan Prince of Persia, Assassin's Creed, Tom Clancy's Splinter Cell en Uncharted.[1] Het spel werd uitgebracht op 4 september 2013 voor het besturingssysteem Windows. Een versie voor de PlayStation 4 volgde in de Verenigde Staten op 4 februari 2014, in Europa werd het spel een dag later uitgebracht. Op 19 juni 2014 verscheen het spel op de Xbox One. De ontwikkelaars hebben in oktober 2014 aangegeven bezig te zijn aan een vervolg.

Gameplay[bewerken | brontekst bewerken]

Outlast speelt zich af in een psychiatrisch ziekenhuis genaamd ''Mount Massive Asylum''. De speler speelt als Miles Upshur, een onderzoeksjournalist. De speler is uitgerust met een videocamera met nachtzichtfunctie. Om deze te gebruiken moet de speler batterijen vinden. Om aan de vijanden in het spel te ontkomen, kan Miles alleen wegrennen of zichzelf in een kluis of onder een bed verstoppen. Terugvechten is geen mogelijkheid. Slechts in één missie vecht Miles tegen een arts.

Downloadbare inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2014 werd de eerste downloadbare inhoud voor het spel uitgebracht: Outlast: Whistleblower voegt nieuwe gameplay toe aan het spel, welke zich afspeelt voor en na het oorspronkelijke spel.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Recensiescore
Recensieverzamelaar Score
GameRankings 79,94% (Windows)
76,53% (PS4)
Metacritic 80% (Windows)
78% (PS4)
Publicist Score
Eurogamer 70% (Windows)[2]
Game Informer 75% (Windows)[3]
GameSpot 70% (Windows)[4]
IGN 78% (Windows)[5]
PC Gamer (VS) 75% (Windows)[6]

Het spel werd in het algemeen goed ontvangen. Op de website Metacritic heeft de Windows-versie een beoordeling van 80 procent, de PlayStation 4-versie moet het doen met een beoordeling van 78 procent. GameRankings geeft daarentegen de Windows-versie een beoordeling van 79,94 procent, de PlayStation 4 kreeg 76,53%.