Overberg (Utrechtse Heuvelrug)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overberg (Nederland))
Ga naar: navigatie, zoeken
Overberg
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Overberg (Utrechtse Heuvelrug)
Overberg (Utrechtse Heuvelrug)
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
Coördinaten 52° 2′ NB, 5° 30′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2005) 1380
Overig
Postcode 3959
Netnummer 0343
Belangrijke verkeersaders A12
Detailkaart
Locatie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug
Locatie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Overberg is een dorp in de Nederlandse provincie Utrecht. Het is één van de zeven dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Door het dorp loopt de spoorlijn Utrecht-Rhenen. Overberg ligt in het grensgebied van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei, ten westen van Veenendaal. De Utrechtse Heuvelrug is tegenwoordig een nationaal park.

Efrathakerk[bewerken]

De Hervormde kerk (PKN) is in gebruik genomen op de tweede kerstdag van het jaar 1873. Wellicht daarom de opvallende naam "Efrathakerk" Van oktober 1978 tot februari 2012 stond in deze kerk een orgel dat was gebouwd door J. Hoogenes uit Sprang Cappelle. In februari 2012 plaatste de orgelbouwer Pels & Van Leeuwen uit 's-Hertogenbosch een ander orgel. Dit orgel was oorspronkelijk door L. Verschueren uit Heythuysen in 1965 gebouwd voor de Gereformeerde Kerk in Zandvoort. Door een fusie tot een PKN gemeente was het Verschueren-orgel in Zandvoort overbodig geworden.

Bijzonderheden[bewerken]

Juist ten noorden van Overberg liggen in een strook van ca. 100 meter van noord naar zuid: De spoorlijn Utrecht- Arnhem, de (voormalige) Grebbelinie of Valleistelling, het Valleikanaal en de Rijksweg A12

Tot de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2006 vormde Overberg met Amerongen en een deel van het dorp Elst, de voormalige gemeente Amerongen.

Bij besluiten van de Staten van de Provincie Gelderland en de Provincie Utrecht van februari 2008 is Overberg in de procedure meegenomen om mogelijk opnieuw heringedeeld te worden bij een Gemeentelijke Herindeling tussen de huidige gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg.

Via een volksraadpleging, gehouden op 28 mei 2008 kiest 76% van de opgekomen kiezers er voor om bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug te blijven. 24% zou bij de eventuele nieuwe Valleigemeente willen behoren. Het opkomstpercentage is hierbij 59,74%. Naar aanleiding van de uitslag van de volksraadpleging wordt Overberg, bij besluit van Provinciale Staten van Utrecht, niet ingedeeld bij de nieuwe Valleigemeente, maar blijft bij de Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Buurtschappen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)