Overijsselse Kanalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overijssels Kanaal
Ligging Overijsselse kanalen
Jaar ingebruikname 1855: Zwolle-Almelo
1856: Vroomshoop-De Haandrik
1858: Lemelerveld-Deventer
Van Zwolle
Naar Vroomshoop
Loopt door Overijssel
Kanaal bij Egede
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Overijsselse Kanalen zijn drie kanalen in de Nederlandse provincie Overijssel:

Zie Kanaal Almelo-De Haandrik voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De kanalen Zwolle - Vroomshoop en Lemelerveld - Deventer zijn gesloten voor de scheepvaart. Het kanaal Almelo-De Haandrik is nog in gebruik en geeft aansluiting op het Twentekanaal (zijtak Almelo) en Coevorden-Vechtkanaal.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1850 werd de Overijsselsche Kanalisatie Maatschappij (O.K.M.) opgericht. De maatschappij kreeg de concessie, het recht, om een aantal kanalen te graven in de provincie Overijssel. Het eerste kanaal, gegraven in 1855 is het Overijssels Kanaal van Zwolle via Lemelerveld en Vroomshoop naar Almelo. In 1856 kwam de aftakking van Vroomshoop naar De Haandrik gereed (het latere kanaal Almelo-De Haandrik). Het zijkanaal Lemelerveld-Raalte-Deventer werd in september 1858 geopend. In Almelo sloot het kanaal aan op het Kanaal Almelo-Nordhorn, dat tussen 1884 en 1899 werd gegraven.

Toen het Twentekanaal in de jaren dertig als werkgelegenheidsproject werd gegraven, kwam de O.K.M. in de problemen. In 1941 werd de NV Maatschappij Overijsselsche Kanalen opgericht, om een oplossing te vinden voor het dalende rendement van de kanalen. De zijtak van het Twentekanaal naar Almelo (opening in 1938) werd in 1953 doorgetrokken van de buitenhaven (waar nu de Wierdense brug ligt) naar het Overijssel Kanaal. Dit bevorderde de scheepvaart op het traject Almelo-Coevorden. In 1965 werd dit traject daarom verdiept.

Sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

De kanalen Zwolle-Vroomshoop en Lemelerveld-Raalte werden in 1964 gesloten en overgedragen aan het Waterschap Salland. Toen het traject Raalte-Deventer in de jaren zeventig gesloten dreigde te worden, leidde dit tot verzet van de gemeente Raalte. Uit protest gingen enkele raadsleden en bewoners van Raalte verkleed als vikingen naar Den Haag. De financiële middelen waren echter niet aanwezig om het kanaal open te houden en op 29 juli 1988 sloot het kanaal definitief.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]