Overleg:Aardlekschakelaar

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Differentieel (elektriciteit)[brontekst bewerken]

Onderstaand stukje werd als artikel met de naam Differentieel (elektriciteit) toegevoegd:

Een automatische differentieelstroominrichting of verliesstroom-schakelaar neemt fouten waar die naar de aarde vloeien. Dit toestel biedt dus een uitstekende bescherming tegen elektrocutie, tegen brandgevaar en tegen energieverspilling te wijten aan lekstromen.

Ten minste één differentieelsstroominrichting moet aan het begin van de installatie geplaatst worden (indien meerdere differentieelstroomin-richtingen noodzakelijk zijn, dienen deze voorafgegaan te worden door een hoofdschakelaar).

maximale gevoeligheid van 300 mA (ΔIn) ; minimale nominale stroom van 40 A (In); kortsluitvastheid van minimaal 3 kA / 22,5 kA²s; van het type A (gevoelig voor pulserende gelijkstroom); voorzien voor scheidings-functie; aansluitingen verzegelbaar aan in- en uitgang.

Bijkomende differentieelstroominrichtingen moeten geplaatst worden in de volgende gevallen : voor bad- en doucheruimten, wasmachine, droogkast, afwasmachine, centrifuge : maximale gevoeligheid 30 mA (ΔIn) voor stroombanen van verwarmingsweerstanden verzonken in vloeren en materialen: gevoeligheid 100 mA (ΔIn) wanneer een stopcontact in volume 2 in de badkamer wordt geplaatst: gevoeligheid 10 mA (ΔIn) wanneer de spreidingsweerstand van de aarding schommelt tussen 30 en 100 Ω (zie schema hierna). De verspreidingsweerstand van de aardelektrode moet afhankelijk zijn van het type aardlekschakelaar. voor de berekening van de verspreidingsweerstand van een TT stelsel wordt uitgegaan van een lekstroom van 300mA. En de aanraakspanning van 50 volt. Om de weerstand te bepalen gebruik je gewoon de wet van Ohm.De verspreidingsweerstand wordt dan: spanning delen door de lekstroom. dus 50 V / 300mA = ong. 167 Ohm. Ook is daarbij de uitschakeltijd van groot belang.

Bij volle aardsluiting mag de uitschakeltjd niet boven de 0,4 sec. komen.

Caseman 10 jun 2006 13:17 (CEST)[reageer]

Onlogische uitspraak[brontekst bewerken]

Ook bij het aanpassen van de groepenkast is men verplicht de nieuw te plaatsen groep achter een aardlekschakelaar van maximaal 30mA (=0,03A) te plaatsen. Met andere woorden de volledige installatie moet dan worden aangepast en achter een aardlekschakelaar van maximaal 30mA worden geplaatst en dus ook de wasmachine.

Eerste zin: alleen de nieuwe groep achter de nieuw te plaatsen aardlek. Tweede zin: alle groepen ook de bestaande achter aardlek(s). Voor zover ik weet is de tweede zin in ieder geval incorrect, het bijplaatsen van een (1) groep is geen uitgebreide wijziging en is dus niet onderhevig aan de voorschriften voor een volledig nieuwe installatie. Of de regels inmiddels zo zijn gewijzigd dat de eerste zin wel klopt weet ik niet zeker, maar dat kan wel. Jasper Janssen 8 sep 2006 22:32 (CEST)[reageer]

toepassen aantal aardlekschakelaars[brontekst bewerken]

ik lees dat er beweerd wordt dat bij meer dan 4 eindgroepen een tweede aardlekschakelaar toegepast moet worden. Volgens mij klopt dat niet. Als er 4 eindgroepen of minder zijn, moeten de groepen verdeeld worden over tenminste 2 aardlekschakelaars. Dit om te voorkomen dat de gehele installatie uitgeschakeld wordt bij een aardsluiting in 1 van de groepen. Zijn er echter meer dan 4 eindgroepen, dan mogen er maximaal 4 eindgroepen beveiigd worden met 1 aardlekschakelaar.

Uitspraak "voelt niets" moet gecheckt worden[brontekst bewerken]

Ik zie in het artikel de volgende uitspraak: "Dit gebeurt zo snel (binnen enkele milliseconden) dat degene die het lek veroorzaakte helemaal niets voelt."

Ik betwijfel of dit helemaal correct is, en de uitspraak moet m.i. worden gecontroleerd. Mogelijk doe ik dat binnenkort, waarna m.i. een correctie of verwijdering op zijn plaats is. Behalve de gebruikelijke redenen is er een vrij belangrijke extra reden voor voorzichtigheid met deze uitspraak, te weten: als een persoon een schok krijgt waarna de aardlekschakelaar direct afschakelt (de persoon wordt dus correct beschermd volgens de bedoeling van een aardlekschakelaar), kan het gebeuren dat de persoon door de schok/schrik van een ladder valt, in aanraking komt met onder spanning staande componenten of dergelijke. De "gevolgschade" kan groot zijn. -- Zonnebloem01, 7 januari 2007.

Tegenwoordig...[brontekst bewerken]

In het hoofdstukje Nederland, tweede alinea, staat "Tegenwoordig mogen de aardlekschakelaars van (...)". Liever zou ik zien: "Vanaf <een datum> (..)". Dan kan deze tekst nog jaren mee.

Aardlekschakelaars zijn altijd voorzien van een testknop, om ze periodiek te controleren op de juiste werking.

ALS en ALAMAT[brontekst bewerken]

Vaak zie ik het verschil uitgelegd tussen een aardlekschakelaar (ALS) en een aardlekautomaat (ALAMAT). De eerste zou de schakelaar zijn welke in dit artikel beschreven wordt en die dus meerdere groepen beveiligt, de tweede is een installatieautomaat (zekering) plus aardlekschakelaar in één. Moet dat ook niet in dit artikel omschreven worden? Of kan dat weer in een apart artikel? --77.250.67.152 10 dec 2007 21:46 (CET)[reageer]

Rare zinsconstructie[brontekst bewerken]

Het lijkt onlogisch en het gevaarlijk om natte groepen te beveiligen met een aardlekschakelaar met een hogere grenswaarde dan 30 mA. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door MoiraMoira (overleg|bijdragen).

Je hoeft niet elke kleinigheid in het overleg te melden, hoor. Handige Harrie 21 apr 2008 09:37 (CEST)[reageer]

differentieelschakelaar / differentiaalschakelaar[brontekst bewerken]

Ik kreeg via OTRS Ticket:2008120810009145 een melding binnen dat differentieelschakelaar fout zou zijn, dat het differentiaalschakelaar is. Ik betwijfel dat, heb een vraag gezonden naar taaluniversum erover. Wachten. --Walter 8 dec 2008 12:58 (CET)[reageer]

Hmm. Reactie ontvangen;

Antwoord Aangezien het een vakterminologische kwestie betreft en de algemene naslagwerken daarover weinig zeggen, geven wij dit advies met enig voorbehoud. In de Winkler Prins Technische Encyclopedie vonden we differentiaalbeveiling voor iets vergelijkbaars en wordt er onder het lemma aardfoutschakelaar een type vernoemd dat werkt volgens het differentiaalprincipe. Differentiaalschakelaar lijkt op basis daarvan de beste papieren te hebben. In de praktijk wordt differentieelschakelaar ook vaak gebruikt, in het hele taalgebied. Taaladvies.net

Differentiaalschakelaar zal het dan maar zijn maar met weinig enthousiasme --Walter 9 dec 2008 16:46 (CET)[reageer]

Bron voor bovenstaande: Wikipedia:Vragen aan de Taalunie#differentieelschakelaar / differentiaalschakelaar (permanente link) + Ticket:2008120910023056. --ErikvanB (overleg) 20 jul 2011 04:41 (CEST)[reageer]

Lijkt mij nogal vreemd: in de praktijk ben ik nog nooit 'differentiaalschakelaar' tegengekomen. De betekenis van 'differentiaal' stemt ook helemaal niet overeen met de funktie; die van differentieel wel. weerlicht (overleg) 7 mrt 2012 10:16 (CET)[reageer]

Onduidelijke datum[brontekst bewerken]

De volgende zin geeft twee datums:

In installaties na 1996 en sinds 1 september 2005 is het zelfs verplicht, om in woningen waarvan de bouwvergunning is afgegeven na deze datum, alle eindgroepen in de groepenkast verdeeld achter twee aardlekschakelaars van IΔn 30 mA te plaatsen (bij meer dan twee eindgroepen).

Is het verplicht sinds 1996 of sinds 2005? "sinds 1 september 2005" betekent evengoed "na 1 september 2005". Feitelijk staat er dus "In installaties na 1996 en na 1 september 2005 [...]" Als er 2x een verplichting in is gegaan, zijn dat waarschijnlijk 2 verschillende verplichtingen. Wat is er verplicht geworden in 1996, en wat is er verplicht geworden in 2005? Deze twee datums moeten uit elkaar gehaald worden om duidelijkheid te verschaffen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.31.187.57 (overleg · bijdragen) 4 jun 2011 22:13

Werking aardlekschakelaar[brontekst bewerken]

Een aardlekschakelaar bevat een ringkern en zeker niet alleen een relais. Zie ook: http://www.4nix.nl/uploads/1/2/8/2/12822218/8723930_orig.gif

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Aardlekschakelaar. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 mei 2019 09:34 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Aardlekschakelaar. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 2 jun 2019 10:33 (CEST)[reageer]