Overleg:Aarmunt

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik stel voor de titel te wijzigen in Kruizemunt. Onder deze naam is de plant veel meer bekend; Van Dale online kent het begrip aarmunt zelfs helemaal niet. Muijz 16 mei 2009 10:13 (CEST)[reageer]

Op de Nederlandse wikipedia worden de namen volgens Heukels' Flora van Nederland aangehouden. Hierin heet deze plant aarmunt. Ik zou deze naam dus graag willen behouden met de doorverwijzing van kruizemunt naar aarmunt.Rasbak 16 mei 2009 14:40 (CEST)[reageer]
Muijz' argument van Van Dale Online leek me niet zo sterk, aangezien daar heel veel woorden niet in staan, althans in de gratis versie die meestal bedoeld wordt. Die service dient immers vooral als service om reclame te maken voor de betaalde producten, en geef de uitgever eens ongelijk.
Aarmunt blijkt echter ook niet in de Grote Van Dale (1999 en 2005) te staan. Maar toen ik 'kruizemunt' opzocht, zag ik dat de keus van de Wikipedisten toch terecht is. Daar staan namelijk drie verschillende betekenissen: (1) 'gekroesde verscheidenheid' van een soort van het geslacht munt: Mentha spicata var. crispata; (2) volksnaam voor watermunt; (3) volksnaam voor akkermunt. De naam zou dus slechts op de variëteit crispata van Mentha spicata slaan en de Van Dale noemt nog twee andere soorten waar de naam kruizemunt ook voor gebruikt is (watermunt = Mentha aquatica en akkermunt = Mentha arvensis, volgens Van Dale ook veldmunt genoemd). Kortom, kruizemunt is ambigu.
Het is dus maar goed dat er een biologisch naslagwerk wordt gebruikt waar elke Nederlandse naam maar op één soort slaat. Ook als dat soms tot minder gangbare namen leidt.
Het synoniem kruizemunt zou denk ik wel in de intro als zodanig genoemd kunnen worden. Nu duikt de naam opeens zonder uitleg op in de paragraaf 'Inhoudstoffen'. (Wat wordt trouwens in die paragraaf bedoeld met 'muntvariëteit'? Toch crispata, of worden de woorden soort en variëteit hier door elkaar gehaald?)
Kruizemunt kan volgens mij het beste veranderen van een doorschakeling (redirect) in een doorverwijspagina naar de drie genoemde soorten. Bever (overleg)
Het voorstel om kruizemunt om te zetten naar een doorverwijspagina, is uitgevoerd. Wat het WNT erover zegt is wel interessant (zie hier): kruizemunt betekent eigenlijk kroezemunt – in Oost-Nederlandse dialecten staat vaak een /oe/ waar men elders een /ui/ heeft, vergelijk huis/hoes. De naam slaat dus op de gekrulde bladeren of bladranden. Het citeert uit een 18e-eeuws biologieboek: "De echte Kruize-, dat is Kroeze Munt, dus genaamd wegens de Gekruldheid der Bladen". De naam zou van oorsprong slaan op de gekroesde variëteit ('verscheidenheid') van de uitheemse Mentha crispa (de aarmunt dus), maar is later ook in gebruik gekomen voor inheemse soorten/variëteiten.
De naam kruizemunt is dus niet specifiek genoeg, terwijl de vorm van de bloeiwijze van de aarmunt wel specifiek is. Goede keus dus, deze naam. Bever (overleg) 15 mrt 2015 04:16 (CET)[reageer]