Overleg:Adolf Eichmann

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Datum van executie tòch 1 juni[brontekst bewerken]

Volgens een uitgebreide discussie in de engelse Wikipedia en overweging van verschillende bronnen zijn zij daar tot de conclusie gekomen, dat het waarschijnlijkste datum van de executie van Eichmann tòch 1 juni is. De executie was geplanned voor 31 mei maar zal dus door verschillende vertragingen pas kort nà middernacht plaats gevonden hebben ("12.02 AM", zie ook en:Talk:Adolf Eichmann). Ik heb dat zelf pas twee dagen geleden hier naar 31 mei veranderd van wegen het bericht van Hannah Arendt en doe dat nu weer terug. — Nol Aders 17 jan 2006 23:18 (CET)[reageer]

The man who captured Adolf Eichmann Lothar Hermann geb.11.11.1901 Quirnbach Rheinland-Pfalz Germany Tuviah Friedman Institute of Documentation Haifa Israel


CIA op hoogte verblijf sinds 1958[brontekst bewerken]

website n-tv nieuws dd 07 jun 06 - Willy De Laet - 7 jun 2006 09:53 (CEST)[reageer]

De kinder foto van Eichmann is niet van Eichmann de jongen op die foto is Jozef Mengele, ik heb het bewijs hier: http://www.youtube.com/watch?v=rLUNWtdE8pU&feature=relmfu&skipcontrinter=1 op 3.17 komt de foto in beeld, ook is aan het gezicht te zien dat het mengele is. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.28.34.141 (overleg · bijdragen)


De kinderfoto is niet van Eichmann de jongen op de foto is Mengele! Kunnen jullie dit aanpassen? Dit is echt belachelijk, je kan jezelf niet serieus nemen met dit soort fouten. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.28.34.141 (overleg · bijdragen) 31 jul 2014 15:58

Actualiseren[brontekst bewerken]

Ik lees in het artikel: Eichmann is tot dusver (2011) de enige persoon wiens door een Israëlische rechtbank opgelegde doodstraf daadwerkelijk is voltrokken. – het is inmiddels 2015. Ik durf niet zonder dit goed na te gaan 2011 bij te werken naar 2015, maar wellicht weet iemand hier meer over die het even kan updaten? Het staat wat knullig zo.

Een alternatief zou trouwens zijn om de frase weg te halen of zo te formuleren dat deze tijdloos wordt. –Frank Geerlings (overleg) 1 jun 2015 09:15 (CEST)[reageer]

31 mei of 1 juni?[brontekst bewerken]

Met deze bewerking is op 5 januari 2014 "1 juni 1962, enige minuten na middernacht" gewijzigd in "31 mei 1962, even voor middernacht". Daarbij wordt Eichmann: His Life and Crimes van David Cesarini aangehaald. Op de Engelse en Duitse taalversies wordt 1 juni genoemd. De Engelse spreekt van "a few minutes into 1 June 1962", de Duitse schrijft "1. Juni 1962 0:02 Uhr". Daarbij wordt in beide gevallen verwezen naar William L. Hull, The Struggle for a Soul, New York: Doubleday 1963, p. 160. Hull was Eichmanns spiritueel begeleider en een van de aanwezigen bij de executie.

Ik beschik over geen van deze boeken, maar ben wel benieuwd wat nu juist is. Op de overlegpagina bij de Engelse versie wordt over Cesarini geschreven: "The book of Cesarani, while not stating an actual time of death, says that it was scheduled for midnight but there was a technical problem with the apparatus that caused a delay." Hij zou ook frequent naar Hull verwijzen. Woody|(?) 6 feb 2017 19:28 (CET)[reageer]

Misschien zullen we het nooit zeker weten. Ik heb wel een paar bronnen gevonden:
  • Eichmann Hanged; His Plea for Clemency Rejected by Israel’s President, Jewish Telegraphic Agency, 1 juni 1962. Het persbureau zei indertijd 'enkele minuten na middernacht'.
  • Moshe Pearlman, The capture and trial of Adolf Eichmann (Pickle Partners Publishing) citeert juist een communiqué van de overheid dat stelde dat artsen om 23:58 de dood hadden vastgesteld.
  • Nicholas N. Kittrie, A Post Mortem of the Eichmann Case – The lessons for international law, J. Crim. L. Criminology & Police Sci. vol. 16 (1964) (geen primaire bron maar een juridische beschouwing) meent dat Eichman om twee seconden voor middernacht werd opgehangen; in dat geval is het aannemelijk dat de dood kort na middernacht intrad.
  • Rachel Ginsberg, The Executioner, op AISH, 30 april 2005 is een interview met Shalom Nagar (de beul, of een van de beulen, maar hij kan zich geen collega's herinneren in tegenstelling tot andere berichten waar gesteld wordt dat een paar mensen gelijktijdig een hendel overhaalden). In dat artikel staat "he was executed close to midnight", al staat er niet bij dat Nagar dit zelf zei. Merkwaardig genoeg beweert Nagar dat ze Eichmann pas na een uur van de galg afhaalden. Bever (overleg) 12 jul 2019 21:30 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Adolf Eichmann. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 15 feb 2018 21:48 (CET)[reageer]

Grondslag van het proces tegen Eichmann als verlengstuk of onderdeel van het Neutenbergtribunaal[brontekst bewerken]

Grondslag van het proces tegen Eichmann als verlengstuk of onderdeel van het Neutenbergtribunaal Nico broekema (overleg) 27 jul 2019 14:52 (CEST)[reageer]

Wat is je vraag/voorstel precies? Bever (overleg)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Adolf Eichmann. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 jan 2020 01:48 (CET)[reageer]

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Adolf_Eichmann zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 27 mrt 2022 07:14 (CEST)[reageer]

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.