Overleg:Ascese

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

meditatie (onderdrukken of loslaten gedachten)[brontekst bewerken]

Zover ik weet is de instructie bij meditatie niet het onderdrukken van gedachten maar ze los te laten door ze eerste te labelen als gedachten en vervolgens je aandacht ergens anders op rusten. Het proberen te onderdrukken van gedachten zal zelfs averechts werken. Het is dan ook de instructie om geen waardeoordeel aan je gedachten te geven, maar ze gewoon gedachten te noemen en je aandachte terug te laten gaan naar het object van de meditatie.

Het verschil tussen onderdrukken en loslaten, is dat bij onderdrukken een soort van agressieve houding wordt aangenomen en bij loslaten niet. Bij onderdrukken druk je je gedachten weg, bij los laten verlos je je grip op je gedachten zodat ze weg kunnen varen.

Het begrip vasten.[brontekst bewerken]

Mijn verzoek aan CristiaanPR : wat wordt verstaan onder vasten in de woestijn door Jezus gedurende 40 dagen ?

De term vasten verschilt namelijk enorm onder Christenen en Moslims. Is het enkel het onthouden van voedsel of het drinken van water inbegrepen. Bij de Moslims wordt gevast tussen zonsopgang en -ondergang, waarin er onthouden wordt van zowel voedsel als water. In de Katholieke Kerk wordt onder vasten verstaan: een maaltijd per dag en geen vlees.dred05m (overleg) 5 jan 2022 14:48 (CET)[reageer]