Overleg:Banketbakkersspijs

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

En hoe eenvoudig was dat testje?

Hsf-toshiba 12 mrt 2006 23:56 (CET)[reageer]

Ik had nog nooit van deze amandelspijstest gehoord, maar ik weet wel, dat jodium een klassiek middel is om op zetmeel (preciezer: amylose) te testen.

De uitvoering van het testje is waarschijnlijk als volgt:

  1. druppel wat jodium op een monster van het te testen product.
  2. kijk of het blauw kleurt.

Je kunt rustig zeggen dat dit een eenvoudig testje is.

Ik vermoed dat zuivere amandelen geen amylose bevat; dat betekent: als het blauw kleurt is het geen zuivere amandelspijs. Het zou ook zo kunnen zijn, dat alle alternatieven voor echte amandelspijs geen amylose bevat en amandelspijs wel. Dan is de conclusie: als het blauw kleurt is het goed. Maar de eerste hypothese is waarschijnlijker. Johan Lont 14 mrt 2006 15:23 (CET)[reageer]


Aanvulling[brontekst bewerken]

In en:Almond las ik:

The sweet almond itself contains practically no starch and may therefore be made into flour for cakes and biscuits for patients suffering from diabetes mellitus or any other form of glycosuria.

(Starch=zetmeel).

Dus, zuivere amandelspijs wordt niet blauw als je er jodiumoplossing op druppelt. Spijs met een of andere zetmeelhoudende amandelvervanger wordt wel blauw.

Dit zou al moeten werken met wat jodiumtinctuur van die je bij de drogist of apotheek kunt halen. Johan Lont 14 mrt 2006 15:31 (CET)[reageer]