Overleg:Beleg van Groenlo (1597)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hoi Kweniston,

Even aandacht voor het volgende, onderaan staat de tekst "De volgende middag trok Maurits verder en was minder coulant toen hij Bredevoort op 9 oktober innam en tot de grond liet afbranden." Dit is een feitje dat niet correct is.

Maurits wilde andere steden doen geloven dat zo was, maar in werkelijkheid was het een ongeluk, waarschijnlijk veroorzaakt door een plunderend Staats soldaat of door een oplaaiende brandbom. Maurits had zelfs een dag daarvoor nog opdracht gegeven de her en der verpreid liggende "vuyrkoghels" te doven, en de officiele oorzaak wordt dan ook geweten aan zo'n brandbom die vergeten was en spontaan ontbrand.

Er zijn echter andere theorieën, dat lezen we van de historieschrijver Baudartius in zijn "Nassause Oorloghe" over een "Staats soldaat die 'snachts naar buit zocht, een bosje stro aanstak, en dat daarvan als gevolg had dat een hooizolder in brand vloog en oversloeg op de rest van de huizen"

Ook het dagboek van ene "Duyk" waarin vermeld staat "Een vergeten brandbom, of deze nu opnieuw aanwakkerde, danwel een soldaat die bij gebrek aan licht een kaars of een strobos een huis doorzocht" Maurits zelf echter was ontstemd over deze brand, en heeft dientgevolge de burgerij zelfs ontslagen van voldoen van eerder opgelegde dwangsom, maar zag er anderzijds een afschrikwekkend voorbeeld in voor andere steden die op zijn verlanglijst stonden. (1)

Hij liet diezelfde dag enkele krijgsgevangen genomen spaans soldaten die onder Verdugo in Enschede legerden ontsnappen om dit "nieuws" door te laten brengen naar Enschede. (En zoals de geschiedenis leert was deze list een groot succes gezien de stad Enschede zonder slag of stoot ingenomen werd)

"De volgende middag trok Maurits verder en was minder coulant toen hij Bredevoort op 9 oktober innam en tot de grond liet afbranden."

Enfin, ik wil niet zomaar je prachtige artikels wijzigen, en gooi dit even in de overleg pagina, zodat je er misschien zelf iets mee kan aanvangen.

Bronnen: "Bredevoort een heerlijkheid", "De Nassausche oorloghen"

Met vriendelijke groet. Arch 16 sep 2008 23:50 (CEST)[reageer]

Hoi Arch, het afbranden van Bredevoort wist ik tot nu toe niet veel van, en mijn bronnen ook niet, dus vandaar. Het lemma Beleg van Bredevoort heeft mij flink up-to-date gebracht, waarvoor dank, en ik voelde al de noodzaak om een en ander aan te passen hier, maar daar was ik nog niet aan toegekomen vanwege de tijdelijke focus op Grol 1627. (Mag jij ook doen hoor, tis wikipedia :) ). Ik ben bezig om meer bronnen voor 1597 te verzamelen, en ik ben al over Duyk geduikeld vorige week :). Hier is zijn hele verhaal volgens mij: met belangrijke info voor zowel Breevoort en Grol. http://books.google.com/books?id=STYKAAAAIAAJ&printsec=titlepage&source=gbs_summary_r&cad=0 (nog geen tijd voor verdieping gehad) Baudartius was ik heel lang tegengekomen als mogelijk behulpzame bron, maar nog niet als digitaal raadpleegbare. Heerlijkheid Bredevoort is neem ik aan alleen nog maar op papier te krijgen (net als alle publicaties van de Oudheidkundige Vereniging van Groenlo). Ik zal nuttige links blijven doorsturen, zoals ik al vaker gedaan heb.:) Groeten en goodgoan, kweniston 17 sep 2008 01:22 (CEST)[reageer]


Hoi Kweniston, digitaal kan je helaas van Baudartius alleen fragmenten vinden, evenals Heerlijkheid, het boek van Duyk ga ik dan zeker eens nalezen, en mocht ik nog eens wat tegenkomen waarin Grol wort genoemd zal ik zeker je op de hoogte houden. Groeten terug en goodgoan :-)

Arch 17 sep 2008 09:52 (CEST)[reageer]