Overleg:Belgische Bisschoppenconferentie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

woordvoerder[brontekst bewerken]

Maakt die woordvoerder echt deel uit van de Bisschoppenconferentie, hij heeft toch geen 'liturgische fuctie'??? Mag weg; zeker van geen belang voor de inhoudelijke werking ervan. --Carolus 23 sep 2005 03:40 (CEST)

Erebisschop[brontekst bewerken]

Ik heb nooit eerder van een erebisschop gehoord. Snuffelen op Google toonde aan dat het fenomeen inderdaad bestaat. Maar wat houd zo'n titel in? Eddy Landzaat 30 apr 2010 00:20 (CEST)[reageer]

In België is dit de aanduiding voor een bisschop die met emeritaat is gegaan. Of de titel in dat geval automatisch verleend wordt of dat hierop ook uitzonderingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld vanwege de redenen voor de emeritering (vgl. momenteel de zaak-Vangheluwe), is mij niet bekend. Ook weet ik niet of de titel ook om andere redenen dan emeritering kan worden toegekend. Voldoende reden dus voor een echte kenner om de rode link een keer blauw te maken. Met vriendelijke groet, Gasthuis(consultatiebureau) 30 apr 2010 00:33 (CEST).[reageer]
Aha, weer wat geleerd. Als nu ook nog die rode link.... Eddy Landzaat 30 apr 2010 02:41 (CEST)[reageer]
De benaming 'erebisschop' lijkt me een eerder recente uitvinding te zijn. Op Google komt hij amper 80 maal voor, waarvan 50 maal naar aanleiding van het overlijden van 'erebisschop Schreurs'. Anderzijds wordt deze titel gebruikt door de Belgische Bisschoppenconferentie zelf, op hun website, zodat ik vermoed dat dit stilaan zal ingeburgerd geraken. Tot hiertoe sprak men altijd van een bisschop-emeritus. Emeritus in de betekenis van 'eervol met rust'. Wil dus eigenlijk ongeveer hetzelfde zeggen, hoewel bisschop-emeritus (of bisschop em.) me als juister voorkomt en zou denk ik de voorkeur moeten genieten. Want 'ere...' dit of dat, betekent niet noodzakelijk dat men de functie ooit ook werkelijk heeft uitgeoefend. Men kan erevoorzitter zijn van een vereniging, zonder ooit voorzitter te zijn geweest. Men heeft in het hier besproken geval wellicht het wat plechtige latijnse woord willen vervangen door een meer alledaags woord. Anderzijds zie ik in het Jaarboek van het Bisdom Brugge, dat men gewoon zegt 'voormalig bisschop' en 'voormalig hulpbisschop'. Dat is natuurlijk ook juist. Maar 'voormalig' is toepasselijk op alle vroegere bisschoppen, of ze nu eervol of oneervol het ambt hebben verlaten. Het zal in de thans gerezen omstandigheden waarschijnlijk wel te verwachten zijn dat men nog meer dan vroeger zal benadrukken dat iemand met 'ere' zijn loopbaan heeft afgesloten. 'Bisschop-emeritus' komt op Google 3770 keer voor en 'voormalige bisschop' 4110 keer. Ook dit geeft wel aan dat 'erebisschop' een nog lang niet ingeburgerde term is. met hartelijke groeten Andries Van den Abeele 30 apr 2010 03:14 (CEST)[reageer]

Ik heb er verder over nagedacht en dan toch maar in het artikel 'ere' vervangen door 'emeritus'. Ik heb meteen ook een mail gestuurd naar de secretaris van de Belgische bisschoppenconferentie om hem het probleempje voor te leggen. De tekst luidt als volgt:

Een discussie op wikipedia ging over het gebruik van de woorden 'erebisschop' en 'erehulpbisschop'. Een Nederlander vond dit een eigenaardig woord dat hij nooit eerder gehoord had. Ik eigenlijk ook niet, tot ik het op uw website in gebruik aantrof. U gebruikt het daar voor alle voormalige bisschoppen en hulpbisschoppen die tot de bisschoppenconferentie behoren, behalve voor kardinaal Danneels, waar u het bij 'emeritus' houdt.

Het is waarschijnlijk een woord dat u recent in gebruik hebt genomen. Als men op Google opzoekt zijn er voor 'erebisschop' amper 80 'hits', waarvan 50 die betrekking hebben op het overlijden van Mgr Schreurs. Voor 'erehulpbisschop' zijn er maar 13 'hits', die meest betrekking hebben op uw lijst van leden van de bisschoppenconferentie. Er zijn heel wat meer 'hits', resp. 3770 en 4110 voor 'bisschop emeritus' en voor 'voormalig bisschop'. In het jaarboek van het Bisdom Brugge houdt men het bij 'voormalig'.

Ik ben dan ook benieuwd van waar de 'erebisschop' komt. Ik vermoed dat men wellicht de 'emeritus' heeft willen vervangen door iets in het Nederlands (hoewel emeritus een volwaardig Nederlands woord is), maar een erebisschop is dan toch letterlijk iets anders (of kan iets anders zijn) dan een emeritus bisschop.

Als u zegt 'erevoorzitter' dan is dat niet noodzakelijk iemand die ooit voorzitter was en bedankt werd met de eretitel van de functie. Het kan ook iemand zijn die nooit voorzitter was, maar omwille van zijn aanzien en uitstraling tot erevoorzitter werd benoemd. Ander voorbeeld: een eredoctor is iemand die per definitie geen doctor is, althans niet in de discipline en aan de universiteit die hem een eredoctoraat verleent. Men kan toch moeilijk veronderstellen dat, na een mooie carrière, een vicaris-generaal bvb. met de titel 'erebisschop' zou worden vereerd. Toch is het dat wat impliciet in de mogelijkheid vervat zit van iemand 'erebisschop' te noemen.

Ook in andere talen zal men 'ere' niet in de zin van 'voormalig' gebruiken. In het Frans zal men het niet hebben over een 'évêque honoraire' maar over een 'évêque émérite'. Op google: 90 'hits' voor 'évêque honoraire', 35.000 voor 'évêque émérite' en 90.000 voor 'ancien évêque'. In het Engels heeft 'honorary' vooral de betekenis dat men een functie onbezoldigd uitoefent. Ook in dit geval zie ik niet zo licht 'honorary bishop' gebruiken voor een voormalig bisschop. Integendeel zie ik het op google verschijnen als een eretitel die in sommige landen wordt gegeven aan een niet-bisschop. In het Engels komt 'honorary bishop' maar 1.000 maal op google, 'former bishop' bijna 100.000 keer en 'bishop emeritus' 35.000 keer.

Natuurlijk kan men het zich niet aantrekken en het woord door een veelvuldig gebruik bestaansrecht doen verkrijgen. Is dit nuttig? De Nederlanders zal men daar waarschijnlijk niet kunnen toe overhalen. Ik heb alvast in het artikel op wikipedia de 'ere' vervangen door 'emeritus'.

Ik onderwerp het aan uw overwegingen en verblijf, Geachte Heer Kanunnik, met hartelijke groeten, Andries Van den Abeele 30 apr 2010 11:58 (CEST)[reageer]

Mijn simpele vraag heeft een echt spectaculair gevolg! Dit wordt echt interessant nu. Glimlach Eddy Landzaat 30 apr 2010 14:51 (CEST)[reageer]
Ik ben benieuwd wat de geachte kanunnik zal antwoorden! Andries Van den Abeele 30 apr 2010 15:13 (CEST)[reageer]