Overleg:Bilderbergconferentie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Ik heb dit artikel geschreven na een uitzending van Andere Tijden. Daarbij heb ik de website van dit programma gebruikt als bron ervoor. Die informatie staat gelinkt in de eerste externe link. Daarna zijn er veel externe linken toegevoegd, die een buitensporig groot deel van de pagina innemen. Ik heb het vermoeden dat met deze linken een verhaal verteld wordt, dat niet op de pagina is vermeld. Ik ben daar wel nieuwsgierig naar. Zou iemand dat verhaal kunnen en willen vertellen? En wat doen we met al die externe linken? Marco Roepers 15 dec 2004 13:21 (CET)[reageer]

Ik wil eigenlijk het gros van de externe linken gaan verwijderen. Zonder toelichting zijn ze nauwelijks interessant. Marco Roepers 5 mrt 2005 16:14 (CET)[reageer]

Zonder de externe links bekeken te hebben, vraag ik me af of het niet nuttig is om (een deel van) de informatie in het artikel op te nemen? - Puck 5 mrt 2005 16:26 (CET)[reageer]
De linken die die ik bekeken heb waren vragen van een Europese onderzoekscommissie of de aanwezigheid van die en die bij de Bilderberg-Conferentie vergoed is. De aanwezigheid van de naam van Bonino doet mij vermoeden dat het met de affaire die haar naam draagt te maken heeft. Hoe en wat is mij niet duidelijk geworden. Er moet een verhaal bij en daar had ik maanden geleden al om gevraagd. Vandaar deze volgende stap. Marco Roepers 5 mrt 2005 17:10 (CET)[reageer]

Graag een gelijkwaardige behandeling van België, a.u.b. (deelnemers). Dank bij voorbaat.

Een kleine analyse leert dat het artikel begint met een algemene korte geschiedenis van de Bilderberg-conferentie en daarna een relatief losstaande opsomming van voornamelijk Nederlandse deelnemers. Dat kan een eigen artikel worde: nederlandse deelnemers van de Bilderbeg-conferentie. Een andere mogelijkheid is om de opsomming van uitsluitend Nederlandse deelnemers als niet relevant te beschouwen. Het is immers veel beter om een algemeen overzicht van deelnemers te te geven. De opsomming van Nederlandse deelnemers kan dan worden verwijderd. Tegen hernoeming zoals hierboven voorgesteld heb ik bezwaar en tegen dat sjabloon hierboven ook. Liever bespreek ik de tekortkomingen op normale wijze in een gewoon gesprek. Ik verzoek u vriendelijk om het sjabloon te verwijderen. Marco Roepers 14 mrt 2007 15:47 (CET)[reageer]
Het sjabloon is verwijderd.


Beste mijnheer Roepers,

Ik apprecieer het feit dat u begonnen bent met dit artikel, waaraan nadien heel wat andere mensen hebben meegewerkt. Net als vele andere gebruikers heb ik het met interesse gelezen.

De lijst met deelnemers vind ik echter ook leerrijk en het behouden waard. Aan de uitbreiding ervan heb ik behoorlijk wat tijd en energie besteed. Als het echt niet anders kan, kunnen de gegevens verhuizen naar een aparte rubriek onder de titel "Bilderberg-conferentie : Belgische en Nederlandse deelnemers". Maar die inspanning laat ik desgevallend aan u over. Naar mijn gevoel is de deelnemerslijst op zijn plaats hier in dit artikel. Ik ben voorstander van een bundeling van informatie in één artikel i.p.v. een versnippering in losstaande deeltjes.

Ik zou het dan ook uitermate waarderen als u opbouwend blijft (merk op dat u door deze vernietiging van gegevens, die ik ongedaan ga maken, 6772 punten op Wikipedia verloren hebt) en alle informatie op Wikipedia behouden laat. Bijna twee jaar hebt u de stelselmatige groei in de Nederlandse deelnemerslijst ongemoeid gelaten (sinds 30 mei 2005). De Belgische deelnemers verdienen evenzeer hun plaats op deze Nederlandstalige encyclopedie.

Koen Amatata 29 apr 2007 11:21 (CEST)[reageer]

De lijst is in verhouding tot de rest van het artikel onevenredig groot en bevat zelfs namen die geen link zijn. Het zou beter zijn om enkele deelnemers mee te delen in verhaalvorm zodat de lijst geen losstaand onderdeel van het artikel is. Overigens zijn ook andere deelnemers en het onderwerpen van de diverse conferenties interessant. Ik heb de lijst van deelnemers in een apart artikel gezet. Eigenlijk heb ik deze constructie ook al toe gepast bij de Dedemsvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij waarbij de locomotieven een apart artikel hebben gekregen. Beide artikelen zijn grotendeels door mij gevuld. Marco Roepers 29 apr 2007 16:34 (CEST)[reageer]

Netwerk, 11 mei 2007[brontekst bewerken]

Omdat de site geen deeplink mogelijk maakt, voor het gemak hier even de tekst:

Jaarlijks komen politici, belangrijke zakenlieden en andere prominenten tijdens de Bilderbergconferentie in het geheim bijeen. Is het gewoon een praatclubje van de superelite? Of worden er wel degelijk belangrijke beslissingen genomen? Gerard Aalders van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) verrichtte een uitgebreide archiefstudie naar de geschiedenis van de conferentie. Een reportage.

CIA Aalders beriep zich tijdens zijn onderzoek onder meer op originele documenten van de Bilderberg Groep die hij zelf had gevonden. Daaruit bleek onder andere dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in elk geval de eerste edities van de conferentie financierde. De Bilderbergconferentie is vernoemd naar het Bilderberg hotel in Oosterbeek waar in 1954 de eerste bijeenkomst plaatsvond. De informele samenkomst werd in die tijd bedacht, omdat de relatie tussen de Verenigde Staten en West-Europa niet optimaal werd geacht.

Prins Bernard Drijvende kracht achter de eerste conferentie was Prins Bernhard. Hij werd voorzitter van de club en bleef dat tot 1976. Toen raakte hij in opspraak vanwege de Lockheedaffaire. Daarna nam koningin Beatrix de rol van hem over.

Alleen toegankelijk voor geïnviteerden De conferentie is alleen toegankelijk voor geïnviteerden, die worden geworven in kringen van de politiek, het zakenleven, het leger en de monarchie. De deelnemers worden geselecteerd op basis van hun ervaring, kennis en standpunten. Volgens de organisatoren is de conferentie bedoeld als forum voor genodigden die, niet gehinderd door de aanwezigheid van de media, vrijuit van gedachten kunnen wisselen over belangrijke onderwerpen.

In de uitzending Naar aanleiding van het boek van Aalders spreekt Netwerk met vier Nederlanders, die bij de conferenties aanwezig zijn geweest. Voor het eerst breken ze de geheimhoudingsplicht. Oud-topman Wisse Dekker van Philips, voormalig minister van economische zaken Laurens Jan Brinkhorst, oud-minister van Defensie Frank de Grave en voormalig voorzitter van de FNV Lodewijk de Waal doen een boekje open over deze besloten vergadering.

— Xiutwel (talk) 11 mei 2007 20:55 (CEST)[reageer]


Koningin Beatrix[brontekst bewerken]

In dit artikel wordt gezegd dat Koningin Beatrix de rol van haar vader overnam als voorzitter na 1977. In de engelstalige variant wordt hier echter niet over gesproken, maar worden de namen van Alec Douglas-Home, Walter Scheel, Eric Roll en Lord Carrington als voorzitters genoemd. Hier lijkt mij dus een discrepantie in te zitten.

Paragraaf 'kritiek'[brontekst bewerken]

Misschien is het wel zo nuttig om in dit stuk de kritiek op het democratische gehalte duidelijk te scheiden van de belachelijke complottheorieën eromheen? De klacht dat de conferentie wel wat transparanter mag, is niet op één lijn te zetten met de bewering dat men daar onder leiding van de vrijmetselaars een nucleaire holocaust voorbereidt. Steinbach (overleg) 19 jun 2013 16:15 (CEST)[reageer]


Nederlandse Bilderbergconferentie[brontekst bewerken]

Ik had een wikipedia artiketje gemaakt (m'n eerste) over de Nederlandse Bilderbergconferentie (georganiseerd door VNO-NCW). Omdat ik merk dat veel mensen, ook journalisten, beide voor dezelfde aanzien. Helaas is dat artikel geïnterpreteerd als zelf promotie en wordt (is) verwijderd (Ik met geen enkele betrokken organisatie te maken). Dit was het:

Werkgeversorganisaties VNO-NCW organiseert jaarlijks, in Februari, een conferentie, de Bilderbergconferentie. De locatie is steeds in Nederland, in Hotel De Bilderberg te Oosterbeek.
De conferentie wordt georganiseerd door de stafgroep Levensbeschouwing en Ondernemen. [1]. VNO-NCW publiceert regelmatig de teksten van de lezingen.


Deze Bilderbergconferentie dient men niet te verwarren met de jaarlijkse 'meeting' van de Foundation Bilderberg Meetings, in de wandelgangen The Bilderberg Group [2]. De locatie daarvan is wisselend, in Europa en ook de VS. De besproken onderwerpen zijn globaal, geo-politiek van aard. De deelnemers converseren onder de Chatham House Rule. Het besprokene wordt in beginsel niet openbaar gemaakt, anders dan de agenda van onderwerpen.
Wijlen Prins Bernard stond aan de wieg van de Bilderberg Group, (destijds koningin) Beatrix was er te gast.
De eerste meeting van de The Bilderberg Group vond plaats in 1954, in het voornoemde Hotel De Bilderberg.

Het lijkt me nuttig dat deze verheldering ergens op Wikipedia te vinden is.

Mijns inziens is het geen reclame. Het is wel een verwarrend artikel omdat het grootste deel van het artikel gaat over wat het niet is, namelijk de zeer bekende internationale Bilderbergconferenties. Die zijn door Prins Bernard mede geïnitieerd en Koningin Beatrix was daar ooit te gast. Dat geldt dus niet voor deze VNO-NCW conferentie. Ik zou dat beginnetje hier in dit artikeltje opnemen dat de internationale Bilderberg conferentie onderscheiden moet worden van de VNO-NCW conferentie. Dat kan met deze twee zinnen:
Werkgeversorganisaties VNO-NCW organiseert jaarlijks, in februari, een conferentie, de Bilderbergconferentie. De locatie is steeds in Nederland, in Hotel De Bilderberg te Oosterbeek. De conferentie wordt georganiseerd door de stafgroep Levensbeschouwing en Ondernemen. [3]. Dit betreft een geheel ander evenement. 

Groet, Marco Roepers (overleg) 2 feb 2019 19:31 (CET)[reageer]

Kan het niet gewoon een paragraafje worden in het lemma VNO-NCW? Het lijkt me uit jouw beschrijving een activiteit van de NCW-poot, de christelijke werkgevers. De naam Bilderberg wekt inderdaad verwarring en dat blijft zo, als het een afzonderlijk lemma is. Zelfpromotie is onzin, maar de activiteit is duidelijk gelieerd aan een organisatie. De info hoort m.i. dan ook daar thuis.

Henk van Haandel (overleg) 2 feb 2019 22:27 (CET)[reageer]

Het lijkt mij nuttiger hier om verwarring te vermijden. Het is goed om in een lemma uit te leggen dat er ook iets anders bestaat dat er mee verward kan worden. Dat lijkt mij ook de taak van Wikipedia. Op de pagina's aandacht aan de deze conferenties besteden kan natuurlijk ook. Marco Roepers (overleg) 3 feb 2019 07:27 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Bilderbergconferentie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 14 feb 2019 17:52 (CET)[reageer]

  1. https://www.vno-ncw.nl/over-vno-ncw/wat-is-de-bilderbergconferentie
  2. https://www.bilderbergmeetings.org/
  3. https://www.vno-ncw.nl/over-vno-ncw/wat-is-de-bilderbergconferentie