Overleg:Boedapest

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik vind het middelste plaatje wel erg groot (dito op de Hongarije-pagina). Is er ook een kleinere versie van beschikbaar? Fransvannes 10:57 28 jan 2003 (CET)

Normaal gesproken laat ik afbeeldingen door mijn beeldbewerkingsprogramma gaan om ze te verkleinen; ik heb in dit geval verkozen de afbeelding groter te houden omdat ik vermoedde dat een kleinere afbeelding te weinig duidelijk zou zijn. Ik zal een kleinere versie uploaden, dan kun je het zelf beoordelen. Andre Engels 12:46 28 jan 2003 (CET)
Bij nader inzien valt het best mee, dit is nog behoorlijk goed zichtbaar. Andre Engels 19:24 28 jan 2003 (CET)

Voor mij is Boedapest zeker het culturele middelpunt van Centraal-Europa, maar op grond van welk objectief criterium stellen we dat vast? Streeft Boedapest Wenen en Praag momenteel op het een of andere gebied voorbij? Fransvannes 4 jan 2004 17:50 (CET)[reageer]

Daarom heb ik er ook "In toenemende mate" bij gezet. Natuurlijk is dat niet te meten (of wel?). Met cultureel hart bedoel ik vooral, de huidige cultuur (en wat is cultuut?). In iedergeval is Boedapest duidelijk kosmopolischer dan Wenen en Praag, maar ja het is dat ook geen kleine stad te noemen. jeroenvrp 4 jan 2004 18:14 (CET)[reageer]
Jullie hebben zeker weten gelijk. Boedapest is echt een wereldstad, een broeinest van culturen. Om te beginnen de architectuur al: Parijzer winkelpassages, Oostenrijkse jugendstil. Niet te vergeten ook de muziek, zoveel straatmuzikanten daar dat ze er criteria voor gaan vaststellen en natuurlijk het Sziget festival (waardoor ik verslingerd ben geraakt aan Boedapest). Er moet binnenkort maar een kopje Cultuur van Boedapest komen, ik zal proberen daar wat aan te doen. Maartenvdbent 17 mei 2005 23:31 (CEST)[reageer]

Aantal afbeeldingen[brontekst bewerken]

Het zijn er m.i. wel erg veel, kan dat niet gewoon met een verwijzing naar commons? EdwinB 1 mei 2007 23:53 (CEST)[reageer]

Origin of the name[brontekst bewerken]

Hi, i don't speak dutch, but i suppose 'klein huis' means small house in dutch. However, the term 'Buda' is a Hungarian name. The origin of the name 'Pest' is not clear. Probably it comes from the old Hungarian word 'pest', which means 'furnace'. Toroko 24 apr 2009 11:11 (CEST)[reageer]

  • 'pest' komt waarschijnlijk niet uit het oud-hongaars maar uit het oud-slavisch en betekent inderdaad 'oven'. dit is bijvoorbeeld terug te vinden in de oude duitse naam voor de stad: ofen! met oven wordt hier een gat in de grond bedoeld. meestal werd daar water in verzameld. een steen werd in het vuur warm gemaakt en later in het water gestopt waardoor het water heet werd.maar nu hebben we het over enkele duizenden jaren voor christus.

de naam 'buda' is nog steeds onduidelijk en kent verschillende legendes. voor mij is de meest voor de hand liggende verklaring dat ook dt woord uit het oud-slavisch komt en op een zuid-europese manier werd uitgesproken. de kelten noemden de stad 'ak-ink', de romeinen 'aquincum' en de hongaren (een deel van de stad) 'víziváros'. alle drie de namen betekent zoiets als 'waterstad'. in het slavisch, is nog steeds het woord voor water 'voda'. spreek de 'v' op z'n spaans uit en je hebt de naam van het huidige stadsdeel buda...... ik heb helaas geen geschreven bron voor jeJurasmerga (overleg) 28 mrt 2014 00:41 (CET)[reageer]


Vlag van Boedapest[brontekst bewerken]

Boedapest heeft sinds twee weken een nieuwe vlag, deze is te vinden op http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Proposed_flag_of_Budapest_%282011%29.svg, maar ik ben geen ervaren wiki-schrijver, dus zou ik het erg op prijs stellen als iemand dit zou corrigeren.

Dank voor de melding; ik heb ze vervangen. Groet, Gertjan R 25 aug 2011 17:19 (CEST)[reageer]

Thanks--Jonda1975 (overleg) 31 aug 2011 14:04 (CEST)[reageer]

geschiedenis en de rest[brontekst bewerken]

  • ik weet niet hoeveel ik zonder meer aan mag passen, vandaar dat ik nu op deze pagina schrijf want ik denk dat dit artikel wel wat aanpassingen kan gebruiken.
  • aan boeda zijde waren twee romeinse steden: aquincum en waar nu ongeveer víziváros ligt; één stad voor de soldaten en één voor hun families omdat die in die tijd niet samen mochten wonen. overigens heette dit gedeelte eerst pest....

contra-aquincum was geen stad. het was niet meer dan een eerste barrière; slechts soldaten ter verdediging van de stad. hier hoort dus zeker het woord 'huidig' bij, wanneer je het hebt over pest.

  • in de tweede alinea spreek je tegen wat je in de eerste schrijft; eerst schrijf je: "op de plaats van het huidige stadsdeel Óbuda lag Aquincum"; daarna schrijf je: "Zo ontstond in de 1e eeuw het legerkamp Aquincum. Daarnaast verrees het stadje "Óbuda" voor de burgers."
  • uitleg over de naam: zie hierboven
  • eeuwen later? karel de grote eind 8ste eeuw, de hongaren eind 9de eeuw......
  • Árpád bleef een nomade; in zijn tijd waren er meerdere plekken waar koninklijke (rechts)zittingen plaatsvonden; het huidige boeda & pest behoorde daar niet toe......óbuda wel. zie jouw laatste zin. in de tijd van koning stefan (istván)hadden veel mensen zich inmiddels gevestigd. het was koning istván die de bevolking verplichtte voor iedere tien dorpen één kerk te bouwen.
  • bela IV was de eerste koning die de hoofdstad verplaatste naar boeda, met name het kasteeldistrict.
  • het waren niet de turken maar de ottomanen (osmanen).
  • wat gebeurde er tussen 1686 en 1787? waren de oostenrijkers van 1686 een ander volk dan de habsburgers van 1787?
  • vanaf 1867 heet het conglomeraat weliswaar 'de oostenrijks-hongaarse dubbelmonarchie', maar hongarije werd niet helemaal gelijk aan oostenrijk.
  • ik ben van mening dat de samenvoeging van de drie stadsdelen ook belangrijk is (1873) en wellicht ook de eerste permanente brug in 1849!
  • het belang van het jaar 1896 voor de stad mag ook wel toegevoegd worden, vind ik.
  • wellicht is het handiger te spreken over west en oost in plaats van links en rechts. overigens kijken wij -op deze helft van de aarde- normaal gesproken richting het noorden en is boeda dús de linkeroever; vandaar dat het links op de kaart ligt. als jij bedoelt dat je kijkt in de richting van de stroming van de donau, is het wellicht handig dat je dát vermeldt.
  • de lijsten zijn neem ik aan subjectief? hoewel dit een heel mooi begin is mis ik namelijk nogal wat.
  • vanaf vandaag (28 maart 2014) hebben we vier metrolijnen! overigens is de eerste lijn in de volksmond geen metro maar ondergronds (földalatti)!
  • tramlijn 6 én 4 rijden heel de nacht!
  • de legende verhaalt dat de namen van de treinstations te maken hebben met de richting waarin de treinen vertrokken (en van waaruit ze weer terug kwamen).
  • keleti pu is zeker níet van eiffel!
  • ook nyugati is niet van eiffel, alhoewel het wel dicht bij komt: August de Serres. de hongaren mogen echter wel graag zeggen dat eiffel het west-station heeft gebouwd. (ik ben heel benieuwd naar jouw bronnen, die wil ik meer dan graag lezen!)
  • afzonderlijke districten hebben ook partnersteden

Jurasmerga (overleg) 28 mrt 2014 00:41 (CET)[reageer]

Pas gerust alles aan wat verouderd, onjuist of onduidelijk is. Als je het geschiedenis-gedeelte verder wilt uitbreiden, is het misschien een beter idee om een afzonderlijk artikel Geschiedenis van Boedapest af te splitsen. Dan hoeft hier alleen een korte samenvatting achter te blijven.
Overigens: de Ottomanen kun je gerust Turken noemen. En het is beslist niet ongewoon om van linker- en rechteroever te spreken met de stroomrichting en niet met een kaart als uitgangspunt. Fransvannes (overleg) 4 apr 2014 21:48 (CEST)[reageer]
hoi Fransvannes, dank je wel voor je antwoord.
ik ga er graag mee aan de slag, maar..... ik ben een beginnend schrijver, dus ik stel het erg op prijs als iemand (jíj bijvoorbeeld) meekijkt en mij voorziet van kritiek!
die tip van het geschiedenisgedeelte onthoud ik; laat me eerst dit stuk uitbreiden; als het te groot wordt, kan er altijd nog een apart artikel van gemaakt worden - toch?
ottomanen en turken zijn voor mij niet hetzelfde. misschien wel voor nederlanders, maar ik houd ze graag uit elkaar, als dat geen bezwaar is.
wat de stroomrichting betreft heb je gelijk, sterker nog: het is normaal om rechts en links in de richting van de stroom te benoemen; in nedrland levert dat geen problemen op. maar omdat -zoals jij weet, in budapest- de stroomrichting (naar het zuiden) tegengesteld is aan de kijkrichting (naar het noorden);levert dat soms problemen op. vandaar dat ik liever spreek over west en oost omdat die altijd hetzelfde betekenen.
Jurasmerga (overleg) 4 apr 2014 22:01 (CEST)[reageer]