Overleg:Boon

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Er is geen verwantschap tussen bonen, die tot de vlinderbloemigen behoren, en de koolsoorten, die tot de kruisbloemigen horen. De vorm van de bloem, en niet van de vrucht is het primaire kenmerk om de families hun plats te geven. Meerdere planten, die tot verschillende families behoren, hebben gelijkaardige vruchten. Peulen komen dan ook onder verschillende vormen voor. Ze hebben tussenschotten, of net niet, zijn lang, breed, rond, dik...., maar in de plantensystematiek worden de peulen en gelijksoortige vruchten niet in de eerste plaats als criterium voor verwantschap aanzien, net zoals bessen, of noten, of doosvruchten... niet het criterium zijn om verwantschap aan te tonen. Zo zijn hazelaars en okkernoten hoegenaamd geen familie, hoewel het beide notendragers zijn. ArthurKing 11:41 18 dec 2002 (CET)


Als ik het boek Groenten uit alle windstreken' raadpleeg (aut. Tj.Buishand en anderen, Spectrum 1996), stel ik vast dat bonen en kolen inderdaad niet bij elkaar horen, maar dat de vlinderbloemigen wel degelijk deel uitmaken van een familie (of orde, daar blijkt discussie over te zijn) van de peuldragers of Leguminosae. De algemene wetenswaardigheden over deze familie kunnen beter onder een artikel peulvruchten worden ondergebracht (onder erwt staat ook het een en ander, daar geldt hetzelfde voor, en de nuttige informatie over de kooktijd van linzen hoort natuurlijk onder linze thuis).
Fransvannes 13:00 18 dec 2002 (CET)

Een stap in de goede richting, Frans. Maar in tuiniersmiddens primeert het tuinieren, niet het botanische aspect. En dat is uiteraard hun goede recht. Maar alzo spreekt men daar nog vrolijk van "Leguminosae", als ze de familie van de vlinderbloemigen willen betitelen. Deze benaming is in botanische middens al lang voorbijgestreefd, omdat in die familie ook planten voorkomen, die niets met "legumen=groenten" te maken hebben. Ik denk bevoorbeeld aan de Robinia pseudoacacia, een boomsoort, die ik u niet aanraad om als groente te gebruiken. In de officiële nomenclatuur van Lineus is de naam "Papillionaceae" in de plaats van "Leguminosae" gekomen. Dit is een familie, en daar is geen discussie over, maar niet de familie van de peuldragers, doch van de vlinderbloemigen. Peuldragers zijn als familie uit de indeling van Lineus verdwenen. Naast deze familie komen de Rosaceae, de Cruciferae, de Liliaceae enzoverder voor. Laat ook daar geen twijfel over bestaan, een familie is geen orde, dat is één echelon hoger. Een voorbeeld: de rode en witte kool zijn vormen, zelfs geen varianten van dezelfde plant. Ze behoren tot de familie van de kruisbloemigen, naast andere families, zoals de Papillionaceae, Rosaceae enzovoort: de Brassica. Alzo wordt de totale naam van de witte kool: Brassica oleracea varietas capitata subvarietas sferica forma alba,en de rode kool draagt heel die litanie ook mee, maar is: -"forma rubra". De ondersoort oleracea duidt op de aanwezigheid van olie (in de zaden), de tweedegraads ondersoort capitata duidt op de hoofd-vorming (de krop, capita=hoofd) en de vorm is alba= wit (rubra=rood). ArthurKing 14:05 18 dec 2002 (CET)


Ik snap dit artikel niet. Het draagt de titel "boon" dus ik verwacht een artikel over bonen in het algemeen. Het gaat echter over de sperzieboon (denk ik, want dat suggereren de eerste alinea en de illustraties). Maar die wordt dan verderop weer genoemd als een van de vele varianten. Is de sperzieboon een variant van zichzelf? Bovendien bestaat er ook nog een ander artikel, genaamd "sperzieboon". Nu zit ik in mijn volgende te plaatsen artikel met de moeilijkheid dat ik niet weet waarheen ik de rode boon (basisvoedsel in Latijns-Amerika) eens zal linken. Toch niet naar deze sperzieboon?Hettie van Nes 26 sep 2004 13:22 (CEST)[reageer]

Geen wonder dat je het niet snapt, want het klopt ook niet. Ik denk (als ik de edit-history bekijk) dat het zo is gegaan: Iemand schreef een algemeen artikel over de boon; prima! Vervolgens voegde iemand een illustratie van de sperzieboon toe, op zich goed, want een sperzieboon is een soort boon. Daarna dacht men, op grond van de illustratie, dat het artikel over de sperzieboon ging, en heeft men content toegevoegd specifiek over de sperzieboon. Ik heb geen zin om dit 'op te ruimen', maar waarschijnlijk is het zo gegaan. Flyingbird 26 sep 2004 13:49 (CEST)[reageer]