Overleg:Buizenversterker

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het geheim zit hem in...[brontekst bewerken]

"Het geheim zit hem in de voeding van buizenversterkers. Als er extra zware elco's (met veel capaciteit) in het hoogspanningsgedeelte van de voeding zijn geplaatst, kunnen de buizen in de eindtrap langer profiteren van een hoge anodespanning. Daardoor kan in relatief korte tijd veel vermogen worden afgegeven aan de luidspreker(s)."

Dit geheim slaat m.i. helemaal nergens op. Alleen de term "extra zware elco's" geeft al aan dat het hier om een onzin bewering gaat. 2 ondersteunende argumenten: - ook audiofielen hechten een grote waarde aan extra zware elco's in hun transistorversterkers - in enkele gitaarversterkers worden juist extra niet-zware elco's gebruikt voor een bepaald effect, onder andere de erg beroemde Vox ac-30, waarbij juist het inzakken van de anodespanning wordt gewaardeerd.

Ik laat hem nog even staan, voor als er mensen zijn die het hiermee oneens zijn.

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 193.172.163.163 (overleg · bijdragen)

Ik vermoed dat hier sprake is van een verschil in interpretatie. Er wordt m.i. niet beweerd dat "het geheim" slaat op de kwaliteit, diepte of wat dan ook van het geproduceerde geluid (dat is hoe dan ook een kwestie van smaak, zoals je zelf al aangeeft: een bepaald effect kan door de een worden gewaardeerd en door de ander gehaat). Zoals ik het lees slaat "het g vermogenseindbuizen (meestal pentodes of tetrodes) eheim" enkel op de verklaring van het feit waarom een buizenversterker een hoog piekvermogen zou hebben: door die zware elco's. Misschien is het duidelijker als die zinsnede eeb beetje aangepast wordt. Lexw 16 apr 2010 12:50 (CEST)[reageer]
'De reden is meestal...', het onderwerp buizen vs. transistor is een 'never ending debate' en ik zit er af en toe middenin. Tenzij er een sterke bron is die die bewering kan ondersteunen, slaat deze helemaal nergens op. De links tussen extra veel filtercapaciteit en een hoger piekvermogen en tussen een mooier geluid en meer piekvermogen heb ik nog nooit iemand zien maken, behalve hier... – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 193.172.163.163 (overleg · bijdragen)

Tetrodes? Of toch triodes?[brontekst bewerken]

Ik ben geen goeroe op het gebied van buizenversterkers. maar ik verbaas me hogelijk over de bewering dat de vermogenseindbuizen "meestal pentodes of tetrodes" zouden zijn. Misschien was dat zo in de jaren vijftig/zestig (betwijfel ik echter), maar vandaag de dag zijn het toch meestal pentodes, terwijl de fanatieke buizofiel (met geld, principes en een goed oor voor "lekkere vervorming" ;) voor triodes gaat. Ik verander de tekst in "meestal pentodes of triodes", want het is vast een vergissing. Wil je dit terugdraaien, prima; dan hou ik me graag aanbevolen voor je toelichting. Jahoe (overleg) 4 sep 2023 20:44 (CEST)[reageer]