Overleg:Centraal geleide economie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Johan Kwisthout 1 jan 2007 02:39 (CET) Dit is geen neutrale, maar een zeer tendentieuze beschrijving. Ten eerste, de term 'planeconomie' schrijft alleen maar voor dat de produktie van goederen en diensten planmatig geschiedt met behoeftebevrediging (in plaats van winstmaximalisering) als oogmerk, niet dat dit specifiek door 'de staat' gebeurt. Het is aperte onzin om te beweren dat er in een planeconomie geen sprake kan zijn van economische groei. Volgens http://www.economische-begrippen.nl/ wordt 'economische groei' omschreven als 'Toename van de behoeftebevrediging', maar ook bij een andere definitie als 'groei van het Bruto Nationaal Product' is het mij een raadsel waarom een planeconomie hieraan per definitie niet kan voldoen.[reageer]

Dit artikel heeft een meer evenwichte beschouwing van verschillen tussen een planeconomie en een markteconomie nodig, waarbij aspecten als concurrentie, marktwerking, voor- en nadelen van winstmaximalisatie als leidend principe van de produktie etcetera worden beschreven.


Bobby Siecker 18-1-2007

Daarbij is een planeconomie en een centraal geleide economie zeker niet hetzelfde. De normale vorm van een planeconomie is een democratisch geplande economie. Dit princiepe werdt enkel ontwricht en verkracht door de stalinistische bureaucratieën die onstonden op de plaatsen waar zich een geïsoleerde revolutie voltrok

Sjef Bindels 24-1-2007

Als je de informatie niet goed vind pas je 'm toch lekker aan? Daar is wikipedia toch voor?

--UDSS 27 okt 2008 10:43 (CET)[reageer]

Dit artikel verteld ook alleen over de stalinistische planeconomie, alsof de planeconomie alleen maar centralistisch is. Over een democratische versie wordt hiet ook niet gesproken. Een centralistische economie is anders dan een planeconomie, de economie hier beschreven is de stalinistische versie van de planeconomie.

Neutraler maken[brontekst bewerken]

Ik heb de volgende punten aangepast in poging 1 tot NPOV

  • gebrek aan groei in planeconomie. eruit (maar moet nog wel iets dergelijks in want er is een duidelijk verschil in groei tussen planeconomieen en vrije markten)
  • streven naar econ. gelijkheid in planecon. eruit (is niet per se doel en al helemaal niet het resultaat. communisme/socialisme zijn in iig theorie slechts voorbeelden van planeconomie. Sommige oliestaatjes zijn misschien ook wel planeconomie).
  • vooral communistische staten is geen verschil met marktecon, naar boven gezet
  • POV dat burger alleen in kapitalistisch systeem invloed op aanbod kan uitvoeren. In theorie (mijn POV) is een democratie ook invloed op het aanbod. Die erbij gezet.
  • Pyramide-vergelijking ging te ver; klopt wel in planeconomie ("van boven geleid") maar een vrije markt wordt niet "van onder geleid", die is plat imho. POV het positieve "van onderop" er dus uit. Joepnl 3 okt 2007 01:35 (CEST)[reageer]


Verdere aanpassingen[brontekst bewerken]

Binnenkort zal ik de volgende zaken toevoegen/aanpassen:


  • De voordelen van een centraal geplande economie.
  • De nadelen van een centraal geplande economie.
  • Praktijkvoorbeeld zoals bijvoorbeeld de Sovjet Unie. Vergeleken met "het Westen"
  • De Chinese economie die langzamerhand van plan -naar markteconomie gaat.
  • Invloed van Marx.


Suggesties en aan -of opmerkingen zijn zeer welkom.