Overleg:Charles Babbage

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

30/03/02 Jaap van Ganswijk: Volgens mij worden hier een aantal zaken toch wat al te politiek-correct (en dus incorrect) weergegeven. Babbage's leven was nogal tragedies omdat hij inderdaad uitstekende ideeen had, maar omdat in zijn tijd de technologie nog niet aanwezig was. Hij was met zijn analytical engine voornamelijk geinteresseerd in het berekenen van afgeleiden van funkties, wat als praktisch nut had het afdrukken van boekjes met kogelbanen voor kanonnen, maar natuurlijk ook voor allerlei andere praktische gebieden waarbij we nu in het dagelijkse leven logarithmen en exponent-tabellen danwel rekenmachines nodig hebben...

Babbage heeft indertijd zijn eerste analytical engine weten te bouwen meen ik, maar die was nogal primitief. Zijn tweede is nooit gelukt (en die is inderdaad werkend te aanschouwen in het Science Museum in London (ik heb hem toevallig gezien), maar zijn derde ontwerp bestond louter uit vage ideeen over hoe een ideale machine uiteindelijk zou moeten werken. En is nooit gebouwd. Dat het alle onderdelen voor een 'echte computer' bezat durf ik te betwijfelen. Dat hij de boel samen met Lady Ada Lavelace (verwant aan de dichter Lord Byron, dochter meen ik) lijkt me vergezocht. Ada wordt soms de eerste programmeur/programmeuse genoemd, maar dat lijkt me te veel eer, en wellicht bevorderd door de fans van de taal 'ADA' die ooit een eind moest maken aan de ontzettende verscheidenheid aan toen gangbare talen. (Het was een initiatief van het defensie-ministerie van de VS.)



De volgende opsomming heb ik uit het artikel gehaald, omdat het er niet in thuis hoort. Ook vind ik het niet echt goed passen op computer, hoewel de benaming van de opsomming dat wel suggereert. De informatie zou echter verwerkt kunnen worden in andere artikels, vandaar dat ik het hier plaats:

de biografie van de computer:

  • 1679 Binaire rekenwijze; G.W.Leibniz (Duitsland)
  • 1694 Mechanische rekenmachine; G.W.Leibniz (Duitsland)
  • 1728 Ponskaart idee; H.Falcon (Frankrijk)
  • 1774 Rekenmachine; P.M.Hahn (Duitsland)
  • 1791 Tabellen met eindige differenties; Prony (Frankrijk)
  • 1792 Optische telegraaf; Chappe (Frankrijk)
  • 1800 Automatisch weefgetouw (ponskaarten) van J.M.Jacquard (Frankrijk)
  • 1820 De arithmomètre; C.X.Thomas (Frankrijk)
  • 1826 Uitvinding van de Fotografie; N.Niepce (Frankrijk)
  • 1831 Elektrisch relais; J.Henry (USA)
  • 1833 Analytical Machine; Charles Babbage (Engeland)
  • 1836-1837 Elektrische Telegraaf; E.Davy (Engeland) en het tweetal Looke en Wheatstone (Engeland)
  • 1838 Morse code; S.F.Morse (USA)
  • 1840 De rekenlus (loop); Lady Lovelace (geb. Augusta Ada Byron) (Engeland)
  • 1854 The Laws of Thinking; George Boole (1815-1864) (Engeland)
  • 1856 Kathodestraalbuis; Geissler (Duitsland)
  • 1867 Schrijfmachine; Sholes-Glidden (USA)
  • 1874 Binaire code met 5 posities; E.Baudot (Frankrijk)
  • 1877 De phonograaf; T.Edison (USA)
  • 1878 De gasontladingsbuis; W.Crookes (Engeland)

Fruggo 10 apr 2004 20:37 (CEST)[reageer]

---

@30/03/02 Jaap van Ganswijk Er was sprake van 2 Difference Engines en 1 Analytical Engine. Alleen Difference Engine II is inderdaad gebouwd door het Science Museum te Londen ter gelegenheid van de 200ste geboortedag van Babbage. Babbage zelf heeft ooit een klein deel van zijn Difference Engine gebouwd (bekende foto van een aantal cijfertorens met 3 grote tandwielen bovenop, te vinden via Google Images zoekwoord Babbage).

De Difference Engine II is ontstaan door verbeteringen van de Difference Engine I doordat hij leerde uit zijn eigen ideeen door zijn werk aan de Analytical Engine. De Difference Engine II is een verbeterde Difference Engine I en telt veel minder onderdelen.

Het verschil tussen de Difference Engine en de Analytical Engine is dat de Difference Engine alleen polynomen kan berekenen via de verschil methode. Dus de Difference Engine kan alleen optellen (om de constante te bepalen moet je steeds het verschil tussen twee uitkomsten bepalen, maar wat de difference engine doet is precies het omgekeerde: aan de hand van de verschilconstante wordt door optelling de uitkomst bepaald). Echter het mooie aan een polynoom is dat transcendente functies (exp, ln, log, sin, cos, tg, etc.) gedeeltelijk benaderd kunnen worden door een polynoom met de juiste coefficienten (Taylor reeks). De machine kan dus inderdaad dezelfde functies berekenen uit de tabellenboeken die toen, tot ergernis van Babagge, nog zoveel fouten bevatten.

De Analytical Engine kan naast optellen ook aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Nu kan de uitkomst van een polynoom direct bepaald worden. Zonder dat eerst alle voorgaande waardes bepaald hoeven te worden. Als je met de Difference Engine bijvoorbeeld de sinus van 0,89 wil bepalen en het instructieboekje vertelt je alleen hoe je de machine moet instellen voor de sinus van 0, dan ben je wel een dag aan het draaien voordat je bij je uitkomst bent. De Analytical Engine kan dat in 1 keer. De Analytical Engine is ook veel nauwkeuriger. Met de 6 kolommen (de zevende kolom is voor de resultaten) voor de differences van de Difference Engine 2 kom je niet ver. De sinus van pi kun je daarmee niet meer bepalen (fout wordt te groot). Je hebt hiervoor iemand nodig die de machine opnieuw instelt of naderhand de tabellen handmatig aanvult door gebruik te maken van de symmetrie van de functie. De Analytical Engine kan dit automatisch. De Analytical Engine is overigens niet beperkt tot polynomen. Een van de algorithmes die Babbage wilde gebruiken was de Newton-Rapson methode voor het bepalen van wortels.

Babbage heeft ooit een klein deel van de 'mill' (rekenunit) gebouwd (apparaat met horizontale tandheugels en de rij met cam wielen). De zoon van Babbage heeft een van de mill afgeleid rekenapparaat gebouwd.

De Difference Engine is naar Turing begrippen geen computer. Maar de Analytical Engine komt al wel in de richting (in die zin dat die programeerbaar was en spronginstructies kende). Svenpb 29 jul 2005 21:55 (CEST)[reageer]

@Laban Waarom was dat gewijzigd? Er staan twee verschillende 'mills' in het museum in Londen. Eentje is de echte. De andere is van de zoon, maar die laatste is een op zichzelf staand apparaat en geen onderdeel van de analytical engine.

Babbage bouwde een rekenmachine! Dit is de voorloper van de computer. De computer is meer de personal computer...

Babbage bouwde een rekenmachine! Dit is de voorloper van de computer. De computer is meer de personal computer... Dat is chronologisch niet juist. In de 18e eeuw bepaalde de Prony tabellen van functies voor onder andere plaatsbepaling op zee. Dit deed hij met Newton's method of differences. De uiteindelijk berekeningen waren weinig interessant en werden gedaan door mensen die alleen konden optellen en aftrekken en verder niet veel verstand van wiskunde hadden. De mensen die dit deden werden computers genoemd. Babbage's difference engine was een mechanische 'de Prony' als het ware. Het innoverende in Babbage's analytical engine daarentegen was het scheiden van het geheugen en de bewerkingseenheid. De analytical engine is een computer zoals wij die kennen. Er is geen principieel verschil meer tussen een moderne computer en de structuur van de analytical engine. Turing noemde het praktische uitvoeringen van zijn theoretisch model. De benaming computer is uit historisch perspectief dus eigenlijk meer van toepassing op de difference engine dan op de analytical engine en de moderne ocmputer. De difference engine deed immers het werk van 'de computers' van toen. Tegenwoordig is het begrip omgedraaid. --81.70.50.65 28 dec 2006 13:39 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Charles Babbage. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 4 sep 2017 14:10 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Charles Babbage. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 okt 2017 12:01 (CEST)[reageer]