Overleg:Chemische reactie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

R Jakobs 29 jul 2015 15:30 (UTC): Ik heb het begin van de Thermodynamische aspecten een storende fout aangepast. Er stond dat voor het vormen van nieuwe bindingen energie nodig is en bij verbreken van bindingen energie vrij komt. Het is juist omgekeerd! Tevens kleine wijziging mbt vormingswarmte van water. er stond 'hoge vormingswarmte', gewijzigd in 'sterk negatieve vormingswarmte'. Een negatieve vormingswarmte betekent dat er energie vrijkomt (bij vorming uit de elementen), dus bij negatievere vormingswarmte komt meer energie vrij.

Tenslotte pakt de beschrijving van de evenwichtssituatie foutief uit. Bij een evenwichtsreactie zijn de reactiesnelheden 'heen' en 'terug' aan elkaar gelijk. Wat wordt bedoeld met de "9 keer zo grote reactiesnelheid" is de reactiesnelheidsconstante. En dan nog is het onjuist, omdat het ook nog van de orde van de reactie afhangt.

<einde>

======================[brontekst bewerken]

Volgens mij hoeft een chemische reactie niet alleen beperkt te blijven tot zuivere chemische verbindingen. De voorlaatste wijzinging is dus een verbetering. Daarom heb ik die terug gezet. Jan Duimel 28 mrt 2005 16:05 (CEST)[reageer]

"Vrijwel geen enkele reactie loopt slechts in één richting; ook de teruggaande reactie is heel vaak mogelijk."

Inleiding voor evenwichtsreactie? Zowel de reactie 2H2 + O2 --> 2H2O als de reactie 2H2O --> 2H2 + O2 is mogelijk: water is dús in evenwicht met waterstof en zuurstof? Toegevoegd zou ik willen zien een aanpassing met bettrekking tot gelijke omstandigheden.