Overleg:Cherubijn

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik heb moeite met een aantal puntjes van dit artikel:

  1. ...een engel van het tweede koor. Pardon? Ik wist niet dat engelen in koren werden ingedeeld. Waar komt die notie vandaan?
  2. dat Keroev afgeleid zou zijn van Kariboe lijkt met net iets te vergezocht. Welke aanwijzingen zijn er eigenlijk dat deze etymologische relatie er ligt?
  3. het waren volgens het verhaal in Genesis niet de Keroeviem die Adam en Eva de hof uitjoegen, zij stonden er alleen om te voorkomen dat die terugkwamen;
  4. In de originele Hebreeuwse vorm bezitten zij vier vleugels ? Over welk Hebreeuws origineel hebben we het hier dan? In Genesis hebben ze 'maar' twee vleugels; welk ouder geschrift vermeldt er vier? Om nog maar te zwijgen van de vier hoofden...

Wat bronvermelding hier en daar is nmbm wel nodig. Koenb 9 mrt 2006 20:31 (CET)[reageer]

Wijzigingen 12 maart:

  1. De 'koren' heb ik maar even laten staan; iemand moet daar toch eens t.z.t. een verwijzing naar een achtergrondartikel aan vast plakken.
  2. Bij nazoeken bleek de afstamming van het woord cherub niet zo rechtlijnig als gesteld; misschien is er een gemeenschappelijke voorouder van het akkadische en hebreeuwse krb, voorlopig heb ik het maar gelaten bij 'lijkt op'.
  3. De cherubs met vlammend zwaard zijn gebleven (met een iets andere rol).
  4. Het verhaaltje over vier vleugels en wagenmenners heb ik geschrapt: geen enkele bronvermelding.

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door KoenB (overleg · bijdragen) 12 mrt 2006 10:59