Overleg:Conceptuele kunst

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De benaming[brontekst bewerken]

Heet dit niet gewoon conceptuele kunst? Känsterle 19 apr 2004 19:59 (CEST)[reageer]

Ja, kan volgens mij allebei wel, dus een redirect is op zijn plaats. Maar het hoofdartikel zou volgens mij conceptuele kunst moeten zijn. :Eventueel ook nog redirects vanaf Conceptuele Kunst en Conceptual Art... Puckly 19 apr 2004 20:03 (CEST)[reageer]

Erg raar geschreven artikel. Peli 28 feb 2007 18:50 (CET)[reageer]

de titel van dit stuk zou dadaïsme moeten zijn. dat is namelijk de stroming die hier beschreven wordt. conceptuele kunst is heel iets anders. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.84.223.166 (overleg · bijdragen) 14 jun 2010 17:18

De omschrijving hier om zeep geholpen[brontekst bewerken]

Dit artikel bevatte tot twee weken terug een reeds korte omschrijvingen over conceptuele kunst:

De Fransman Marcel Duchamp wordt wel gezien als het eerste grote voorbeeld van een conceptueel kunstenaar.
Al in 1952 hield John Cage aan het Black Mountains College een bijzonder opmerkelijke lezing bovenop een hoge ladder, waarbij lange willekeurige onderbrekingen opgevuld werden met stilte, met muziek, met poëzie en met dans.
Ed Kienholz en George Segal zijn belangrijke beeldhouwers uit de omgeving van de conceptuele kunst.
De Fransman Yves Klein is een belangrijke schilder met zijn Antropometrieën, waarbij hij naakte met blauwe verf overspoten meisjes over het doek laat rollen. De Italiaanse Gina Pane en de Amerikaan Vito Acconci beoefenen een latere Body art, terwijl de Weense Hermann Nitsch niet aarzelt zijn esthetiek van de wreedheid te creëren met zijn Orgieën Mysteriën Theater.
De Duitser Joseph Beuys maakte furore met performances en installaties. Zijn credo luidde kunst is identiek aan het leven zelf. Hij maakte werken met dikwijls wonderlijk transcendentale parabetekenissen.
Andere betekenisvolle kunstenaars uit de conceptuele kunst zijn: Christo (Javacheff) met zijn immense verpakkingen, Joseph Konsuth, Bruce Nauman, Walter de Maria en Robert Smithson.
Robert Barry, Lawrence Weiner, Art & Language en Douglas Huebler spelen in New York ook hun rol. In Nederland is deze stroming binnen de kunst ook sterk aanwezig sinds de jaren '60, o.m. in het fotografische werk van Jan Dibbets en Michel Szulc-Krzyzanowski.
In Nederland behoren Marinus Boezem, Jan Dibbets en Ger van Elk tot de belangrijkste eerste vertegenwoordigers van conceptuele kunst en arte povera. Voor België is Marcel Broodthaers een belangrijk figuur.

Ik vind het nogal bot dat al deze beschrijving gewoonweg om zeep is geholpen. Dit was gewoon een aanzet met allerlei ideeen van verschillende auteurs. Ik zal de eerste zijn om te stellen dat dit natuurlijk veel beter kan. Maar het domweg allemaal uitvlakken van al die tekst vind ik echt ongehoord. -- Mdd 10 feb 2008 21:58 (CET)[reageer]

Ik heb deze tekst weer teruggeplaatst, omdat alle delen volgens mij gewoon kloppen. Het kan natuurlijk veel fraaier... Stukken van het Engelse artikel kunnen hier zo worden vertaald... maar dit heeft best bestaansrecht. -- Mdd 10 feb 2008 22:11 (CET)[reageer]