Overleg:Croesus

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Enkele fouten in het artikel Croesus.

  1. Croesus is de verlatijnsing van de naam Kroisos, vandaar volgens mij overal Croesus vervangen zou moeten worden door Kroisos, en de paginatitel dus ook Kroisos zou moeten zijn.
  2. in het artikel staat, Voor hij zijn campagne startte vroeg hij raad aan het Orakel van Delphi, waarop de priesteres hem zei dat hij een groot rijk zou vernietigen. Gerustgesteld door die voorspelling begon hij aan zijn offensief, maar zijn leger werd al snel onderschept aan de rivier Halys in centraal Anatolië. Geen van beide legers haalden de overhand en wat later ontbond Croesus zijn leger omdat de winter aanbrak (wat gebruikelijk was in deze periode). Cyrus II deed dit echter niet en stuurde zijn leger naar Sardes, de hoofdstad van Lydië, nam Croesus gevangen na de verovering van de stad en maakt van Lydië een provincie in het Perzische rijk.terwijl het zou moeten zijn dat Kroisos eerst zijn rijk uitbreidde in het oosten tot aan de Halys, waarna hij zich naar Westen richtte en soevereiniteit kreeg van de Ionische steden (Milete, ...), hierna richtte hij zich weer naar het Oosten, maar dit keer mislukte het en werd hij verslagen.
  3. wie is Adrastus? Wordt misschien Adrastos, koning van Argos bedoelt?
  4. met Sardes heb ik ook problemen. Sardes noemde namelijk oorspronkelijk Sardeis. Maar dit is minder erg.
  5. Bovendien is het orakel verhaaltje niet compleet.

Gebruiker:Didius (ondertekening was vergeten)

Hoi Didius, wat de Latijnse en Griekse spellingen betreft, daar is al menig robbertje over gevochten. Het gaat natuurlijk niet alleen om dit artikel maar om nog veel meer artikelen. Ik dacht dat er overeenstemming/een compromis was bereikt, maar heb nu even niet de tijd om op te zoeken waar dit staat. Maar er zit dus wel wat achter. Misschien kun je 't zelf vinden of kan iemand anders zeggen waar dat staat. Het kan in elk geval geen kwaad om ook de Griekse spelling op te nemen, dat heb ik net gedaan.

Voor wat betreft de feitelijke onjuistheden en onvolledigheid, die kun je natuurlijk zelf corrigeren/aanvullen. Daar is dit Wikipedia voor ;-) Oliphaunt 4 jan 2006 15:39 (CET)[reageer]

547 of 542[brontekst bewerken]

Ik heb een paar feitelijke wijzigingen aangebracht, maar de struktuur van dit artikel is niet goed (2 x referenties e.d.). Ik heb echter voorlopig geen tijd om me ermee bezig te houden. Wie?? Soczyczi 31 aug 2007 11:12 (CEST)[reageer]