Overleg:Cup-a-Soup

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Twee vragen[brontekst bewerken]

Twee vragen bij dit artikel:

  • Is Royco wel een Nederlands bedrijf? In Frankrijk en België bestaat het nog steeds en verkopen ze ook nog steeds soep. Het is dan wel niet onder de naam "Cup-a-Soup", maar dat kan ook komen doordat Royco tegenwoordig niet meer onder Unilever valt, maar het merk Cup-a-Soup nog wél.
  • Is Cup-a-Soup wel door Royco verzonnen? Ook het bedrijf Batchelors in Engeland claimt de uitvinder van de Cup-a-soup te zijn, en ook daar werd het spul in 1972 op de markt gebracht. Is het niet gewoon door iemand bij Unilever verzonnen die het vervolgens in de verschillende landen onder de daar beschikbare merknamen aan de man heeft gebracht?

Sietske Reageren? 16 jul 2007 15:51 (CEST)[reageer]

@Sietske: De link tussen "Royco" en "Cup-a-Soup" is inderdaad onduidelijk en misschien zelfs twijfelachtig, Zie bijvoorbeeld deze (Vlaamse) advertentie (uit de Belgische uitgave van de Libelle, zo lijkt het) waar het product "Royco minute soup" wordt gepromoot en lijkt niet te stroken met de bewering bij het jaar 1971 over de geschiedenis van Unilever zoals door henzelf verteld. Maar het is natuurlijk niet uitgesloten dat "cup a soup" en "minute soup" naast elkaar hebben bestaan. En Batchelors is eigendom van "Premier Foods" dat weer een concurrent is van Unilever. In plaats van dat ergens de historie – ook hoe producten en kleinere bedrijven van de ene naar de andere eigenaar en holding gingen – helder opgetekend is (in diverse Adformatie artikelen is verspreid wel wat te vinden, en in diverse "Onze geschiedenis" pagina's van de verschillende dochter-/zusterondernemingen), maar daarmee is/wordt het bijna meer een puzzel waar je zelf de stukken op de juiste plek moet leggen en dat is – terecht opgemerkt door Jeroen N – OO en dat hoort niet in het artikel thuis. Ik ben op zoek gegaan naar bronnen die het integraal uit de doeken doen/de geschiedenis beschrijven, maar er kwamen in mijn speurtocht alleen maar kleine puzzelstukjes naar boven. Misschien dat er dan ook maar beter wat geknipt/gesnoeid kan worden in het kopje geschiedenis, en alle beweringen die niet gestaafd kunnen worden er maar uit te verwijderen? -- martix (overleg) 20 jun 2018 18:09 (CEST)[reageer]
Snoeien is mss wel goed. Ik heb zelf trouwens destijds grote delen van die geschiedenis opgetekend, met bronvermelding. Jammer dat de meeste niet meer toegankelijk zijn. Sietske | Reageren? 20 jun 2018 19:36 (CEST)[reageer]
Deze bron lijkt me betrouwbaar én onafhankelijk en beschrijft uitvoering de geschiedenis van de diverse genoemde bedrijven (om dat te ondersteunen) – waarin in deze context o.m UVG v.a. 1970 een belangrijk punt in de tijdlijn is – en is uiteraard ook Royco te vinden dus kan misschien worden gebruikt om een deel te ondersteunen? Maar er zijn geen vermeldingen van de producten/productnamen – 'cup-a-soup', 'cup a soup', zelfs niet 'minute soup' – in te vinden. De link met de naam "Royco Cup-a-Soup" staat in de niet-onafhankelijke bron van Unilever zelf, dit Trouw artikel – met als bezwaar dat het weer erg gericht is op Nederland – en mógelijk het AD artikel "Strijd tussen natte en droge soepen" dat ik nu niet kan raadplegen (en wat mogelijk hetzelfde bezwaar heeft als het Trouw artikel). In grote lijnen komen de laatstgenoemde (online) bronnen wel met elkaar heen – voor wat Nederland betreft dan; Adformatie maakt in verschillende artikel melding van (merk)veranderingen buiten Nederland maar niet overal even duidelijk welke precies en hoe in het VK precies zit is ook duister. Ik ga wel proberen dat Trouw-artikel boven water te krijgen – ik neem aan dat dat niet onder 'OO' valt maar gewoon onder 'verificatie' –, maar dat gaat wel een tijdje duren (en levert mogelijk niet eens extra of nuttige informatie op).
Ik vind het zelf lastig om – op dit moment – te snoeien/aan te wijzen wat er precies nog rammelt/niet door de bronnen, te meer enkele aangehaalde bronnen niet online zijn te raadplegen (wat niet betekent dat ze niet verifieerbaar zijn); ik had me vooraleerst alleen bezig gehouden met het vinden van online links bij de genoemde bronnen. -- martix (overleg) 20 jun 2018 21:58 (CEST)[reageer]
Collega Pepermuntjes heeft ondertussen de (schone) taak op zich genomen om irrelevante, onduidelijke of evident onjuiste passages terug te snoeien en/of te herformuleren, en merkte ook terecht op – althans, zo heb ik dat geïnterpreteerd – dat het artikel gaat of (meer) zou moeten gaan over het product en/of de productnaam zelf, waarbij de hele bedrijfs- en overnamehistorie rondom Unox, Knorr, UVG en Unilever van ondergeschikt belang is of hooguit wat beknopte achtergrond-informatie kan of moet zijn (in elk geval alleen benoemd hoeft te worden voor zover het van belang is voor het product/de product- of merknaam 'Cup-a-Soup'(een uitgebreide verhandeling daarvan hoort m.i. ook meer thuis het overkoepelende artikel over Unilever, en/of merk- dan wel bedrijf-specifiekere artikelen over Unox, Knorr, UVG en/of Royco (artikelen over de twee laatstgenoemden bestaan thans nog niet). Ook merkte Pepermuntjes op dat iets als bijvoorbeeld de verkrijgbare smaken of soorten – in de context van een artikel over een soepmerk/naam van een productlijn eigenlijk wel iets basaals – dan weer ontbreekt (waarbij moet worden opgemerkt dat dit waarschijnlijk per land en werelddeel sterk kan verschillen door verschillen in (voedsel)cultuur en smaak tussen de bevolking van verschillende landen, lijkt me). Kortom, het moet meer gaan over het product en de productnaam dan over de bedrijfsgeschiedenis- en overnames van en door Unilever (& affiliates).
Wat – naar mijn idee – mogelijk nog wel wat duiding kan behoeven, is:
* De bewering in dit artikel: "Met de overname van Bestfoods moest Unilever ook een straf betalen: overal, behalve in Nederland, moest Cup a Soup verkocht worden en kwam het bij Campbell terecht."; dat kan een bron zijn bij de eerste zin onder het kopje "Merken":
"Cup-a-soup wordt wereldwijd in verschillende landen onder verschillende merken van Unilever verkocht."
Maar dat behoeft nog wel wat verdere uitleg (waarom dat zo is), en het zindsdeel "(...), behalve in Nederland, (...)" roept bij mij ook verwarring op (terwijl Adformatie volgens mij wel een betrouwbare bron is?)
* Het staat ook onomstotelijk vast dat in het Verenigd Koninkrijk ook een product verkocht wordt met de naam "Cup A Soup", zij het onder het merk "Batchelors", eigendom van Unilevers concurrent "Premier Foods". Er mag misschien geen (aantoonbaar/bebronbaar) verband tussen de twee producten zijn – hoewel de verpakking visueel wel overeenkomsten vertoond – maar volgens mij kan dit feit niet ongenoemd blijven náást de bewering dat "Cup[-]a[-]Soup" wereldwijd verkocht wordt, zij het dan wel met de nodige nuanceringen dat het (daar) geen merknaam van Unilever is. (Het is speculeren – maar dat mag hopelijk op de OP nog wel – dat het samenhangt met stipulaties bij de eerdergenoemde overname van Bestfoods waardoor ze het op de Britse markt moesten afstaan aan de concurrent Premier Foods). Maar met de verschillende aangehaalde bronnen staat wel vast dat het wereldwijd niet alléén door merken van Unilever wordt verkocht? Of dient een andere constatering gemaakt te worden? (Bijvoorbeeld dat het in het VK om historische en bedrijfs(jurische) redenen onder licentie wordt verkocht). Maar recapitulerend: in een artjekl over "Cup[-]a[-]Soup" er kan toch niet voorbij worden gegaan aan het feit dat een product met de naam "Cup a Soup" in het VK door een ander merk van een andere moedermaatschappij wordt verkocht?
Verder zijn de wervende(/wervelende) markteting-passages weggesnoeid en/of geherformuleerd, en heeft Sietske met een kopje "== Nederland ==" de aanzet gegeven om meerdere kopjes te maken om het probleem van het (eerder) ontbrekende wereldwijde perspectief op te lossen (en hopelijk op zijn minst mede-Wikipedianen – uit andere gebieden waar Nederlands wordt geschreven en gesproken – prikkelt of uitnodigt daar aanvullingen/bijdragen te leveren.
In elk geval dank voor de bijdragen/aanpassingen (en verbeteringen) tot zover, want zoekend op – naar [Royco] Cup-a-Soup –internet kom je op heel veel plekken óók heel veel teksten teken die letterlijk overgenomen lijken te zijn van het Engelstalige of Nederlandstalige artikel over dit onderwerp, en aan het Engelstalige artikel rammelt er volgens mij nog veel meer/bevat veel meer fouten en onjuistheden dan (eerdere versies van) het Nederlandstalige artikel ooit hebben gehad. Met vriendelijke groet, -- martix (overleg) 22 jun 2018 16:34 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Cup-a-Soup. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 4 sep 2017 22:37 (CEST)[reageer]

Deze link is inmiddels vervangen door de opgefriste geschiedenissectie op de site van Unilever. -- martix (overleg) 20 jun 2018 18:09 (CEST)[reageer]
N.B.: Ik had ook – zoals ik vaker uit voorzorg meteen doe – meteen een capture gemaakt op de Wayback Machine, en die staat alvast ingevuld, zij het tussen nog tussen html-comments (anders krijg je alvast een "gearchiveerd op" datum te zien bij de referenties ook al gebruik je nog niet de gearchiveerde versie. Vaak worden de kopjes met deze meldingen van IAB uit de OP verwijderd (zodra/wanneer de link 'gerepareerd' is), het lijkt me echter handig om dit kopje te laten staan omdat het dus nog een alternatieve versie van de Unilever bedrijfsgeschiedenis biedt (via web.archive.org dan weliswaar), waar eventueel nog gemakkelijk op teruggevallen kan worden, zonder dat er door de bewerkingsgeschiedenis van het artikel gebladerd hoeft te worden. Die vorige geschiedenisbeschrijving op de site van Unilever kan mogelijk nog van pas komen nu er op dit moment nog aan het artikel wordt gewerkt (en er kennelijk in de vorige geschiedschrijving van Unilever het jaartal 1972 i.p.v. 1971 werd genoemd als jaar van introductie van het product "[Royco] Cup-a-Soup").

Systematische bias[brontekst bewerken]

Wereldbol De voorbeelden en het perspectief in dit artikel behandelen voornamelijk Nederland en geven misschien geen wereldwijd standpunt over het onderwerp weer.
Probeer dit artikel alstublieft te verbeteren aan de hand van deze tips of bediscussieer het probleem op deze overlegpagina.

Cup-a-Soup wordt in Nederland onder het Unox-merk verkocht (let wel: het is een merk van Unilever, niet van Unox – Unox is zelf een merk van Unilever), maar datzelfde geldt niet voor Cup-a-Soup buiten Nederland. Zo wordt het in Duitsland verkocht als Knorr Cup-a-Soup en in de Verenigde Staten als Lipton Cup-a-Soup. Het artikel wekt ten onrechte de indruk dat Cup-a-Soup buiten Nederland niet bestaat. Jeroen N (overleg) 17 jun 2018 21:43 (CEST)[reageer]

Ja, dat was mij in 2007 ook al opgevallen. Zie opmerking bovenaan deze overlegpagina. Dus vul het artikel gerust aan wanneer je meer weet. Sietske | Reageren? 17 jun 2018 23:49 (CEST)[reageer]
Ik heb de inleiding wat aangepast zodanig dat daarmee hopelijk het bovenstaande nu correct vermeld wordt, met enkele (waaronder bovenstaande) voorbeelden – dus nog geen uitputtende lijst (is ook niet wenselijk in de inleiding, mogelijk dat ik later nog een korte selectie van andere voorbeelden toevoeg).
Ik vraag me nog wel af:
  • Of de categorie "Merknaam van Unilever" waarin het artikel staat wel correct is, want "Cup-a-Soup" lijkt míj een productnaam (en is "Unox", "Knorr" of "Lipton" ("Lipton Kitchens") de merknaam).
  • Of heeft deze categorie – gezien de artikelen die erin staan – wellicht een verkeerde of ongelukkige naam?
  • Of zijn in de wereld van holdings, producenten, merken, merknamen en producten de begrippen "productnaam" en "merknaam" (juridisch) gelijkwaardig?
Dat is bepaald niet mijn vakgebied, dus als iemand met verstand van deze zaken misschien nog kan en wil vaststellen of de categorie en de naam ervan hier wel of niet klopt, zou ik dat zeer waarderen. -- martix (overleg) 20 jun 2018 11:57 (CEST)[reageer]
In 'Unox Cup-a-Soup' is 'Unox' het paraplumerk en 'Cup-a-Soup' een submerk. Beide zijn merken van Unilever. Jeroen N (overleg) 20 jun 2018 12:14 (CEST)[reageer]
Nogmaals dank voor je uitleg/toelichting op bovenstaande vraag en daarnaast (even openbare) excuses voor de wat bovenmatig felle term die ik ik de toelichting bij de bewerkingshistorie heb gebruikt; het was bwc nummer 3 (in een en dezelfde bewerking) – waarbij ik al had aangegeven nog bezig te zijn en nog niet klaar te zijn met bewerken –, en ik liet mijn frustratie even de overhand nemen, maar het was gepaster geweest om te vragen of je een kwartiertje geduld wilde hebben.
Los van alle issues en op- en aanmerkingen die er op het artikel van toepassing zijn of waren – dat van origine niet van mijn hand is overigens, ik probeer ook alleen maar verbeteringen aan te brengen (met als eerste aanzet, zoals hieronder beschreven, het opzoeken van de links bij de genoemde bronnen) – wil ik de oorspronkelijke auteurs wel een beetje verdedigen: het is misschien op zich niet heel gek dat bij een artikel – dat ook alweer 12 jaar geleden geboren is – over een product-/merknaam van een bedrijf als Unilever, dat diepe Nederlandse wortels heeft, een Nederland-centrisch artikel ontstaat; er wordt tegenwoordig wel meer en meer nagedacht om een wereldwijd perspectief te bieden waar het gaat om iets dat wereldwijd te vinden is, maar soms mogen we nóg al blij zijn als de auteur(s) al rekening houden met perspectieven vanuit alle Nederlandssprekende gebiedsdelen. Waarschijnlijk staan er op de NL-WP ook allerhande (of relatief meer) artikelen over bijvoorbeeld Nederlandse en Belgische onderwerpen, acteurs en artiesten/in deze landen bekende mensen die op de EN-WP geen artikel hebben. Zeker in de begintijd van de Nederlandstalige Wikipediazal die destijds meer en sneller met artikelen over onderwerpen 'dicht bij huis' gevuld/gegroeid zijn, vermoed ik.
Dat neemt niet weg dat op de zin, "(...) dat wereldwijd verkocht wordt (...)" na, eerdere versies van het artikel een weinig werelds perspectief gaven en het geplaatste sjabloon terecht was, maar er wordt nu door verschillende mensen aan gewerkt, zie ook de discussie in het bovenste kopje. Daarbij zijn natuurlijk alle bijdragen ter verbetering welkom, en dat is natuurlijk niet beperkt tot alleen maar te duiden wat er (nog) niet deugt. -- martix (overleg) 22 jun 2018 16:34 (CEST)[reageer]

De afgelopen dagen heb ik van veel offline bronnen de online artikelen erbij gezocht (met hulp van anderen). De (toch wel gedateerde) artikelen van het Algemeen Dadblad en het Parool (b)lijken echter vooralsnog niet online voor handen, maar omwille van de uniformiteit zijn wel alle bronnen & referenties in een {{Citeer web}} of {{Citeer nieuws}} sjabloon omgezet, ook een beetje in de hoop dat de offline krantenberichten waarnaar is gerefereerd t.z.t. of ooit nog eens online komen (al dan niet via een of ander archief), zodat dan eenvoudig alleen de betreffende url=-parameter ingevuld hoeft te worden (en evt. bezochtdatum).

Mocht iemand bijkans weten of oude krantenberichten van AD en Parool (rond het jaar 2000 ± 4 jaar) al ergens online te vinden zijn, of ze in de toekomst online tegenkomt/signaleert dat deze kranten hun oudere artikelen (al dan niet in een archief) ook online hebben gebracht, dan hierbij het verzoek de betreffende (missende) hyperlinks in te vullen in de sjablonen. Bij voorbaat dank, -- martix (overleg) 20 jun 2018 11:53 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Cup-a-Soup. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 22 jul 2018 08:15 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Cup-a-Soup. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 8 mei 2019 03:56 (CEST)[reageer]