Overleg:Data Encryption Standard

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Als je dit artikel vergelijkt met het Engelstalige artikel, dan is het weinig meer dan een 'stub'. Een vertaling zou op zijn plaats zijn...

Er staat: 'Om de sleutellengte en daarmee (waarschijnlijk) ook de veiligheid van DES te vergroten, heeft men een schakeling bedacht waarbij drie DES-algoritmes achter elkaar zijn geschakeld. Dit wordt 3DES, of Triple DES, genoemd.' 1) Hoezo 'waarschijnlijk'? Is het niet zo dat sleutellengte en veiligheid een evenredigheid hebben? 2) 'schakeling'? Dit duidt op hardware. DES is een algoritme dat naar keuze in hardware of software kan worden geïmplementeerd.

Raadselachtig[brontekst bewerken]

Er staat: 'Nadeel van de basisversie van DES is, dat bij dezelfde sleutel er bij dezelfde invoer altijd dezelfde uitvoer verschijnt. En aangezien er steeds in blokken van 64 bits wordt gewerkt, kan men dus blokken van 64 bits overschrijven met een ander blok van 64 bits, zodat een deel van de boodschap wordt herhaald'

Wat een raadselachtig stuk tekst ('cryptisch' zou ik haast zeggen ;-)). Welk doel bereikt de aanvaller (wordt een 'man in the middle' bedoeld?) met het herhalen van datablokken? De ontvanger ziet bij het ontcijferen toch dat het bericht corrupt is? Hij ziet vanwege de symmetrie toch herhaalde stukken plain-text? Welke informatie levert het invoegen van herhalende blokken ciphertext bij het ontcijferen?

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Data Encryption Standard. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 apr 2018 02:38 (CEST)[reageer]