Overleg:Democratisch centralisme

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Voor zover ik weet maken Karl Marx en Friedrich Engels ook melding van het democratisch centralisme als noodzakelijke staatsvorm voor de socialistische 'staat'. Met name in de werken "De Burgeroorlog in Frankrijk", "De 18de Brumaire van Louis Bonaparte" e.a. bespreken zij de noodzaak van een centralistisch stelsel dat stoelt op de democratie.

Dit centralisme werd ook al gepland door de leden van de Commune van Parijs, die - zodra de revolutie verder was uitgebreid - een systeem wilde waarbij zelfs de kleinste gemeentes lokaal zelfbestuur hadden waaraan de gehele bevolking deelnam (= democratisch element) en dat die gemeentes afgevaardigden zouden sturen naar de provinciale raden, die dan weer op hun beurt afgevaardigden zouden sturen naar de Nationale Vergadering (= centralistisch element). Marx, Engels en Lenin stoelen bovendien hun studies over het democratisch centralisme op deze ervaringen uit de Commune van Parijs.

Bovendien is het niet zo dat, zodra de leden van de partij of de bevolking hebben gediscussieerd over de te nemen stappen, alle beslissingen van hogerhand worden doorgevoerd. Democratisch centralisme impliceert ook een hoge mate van zelfbestuur voor kleinere districten, steden, gemeentes etc. Dit zelfbestuur heeft echter betrekking op de organisatie van het kleinere gebied zelf, niet op wetgeving etc. (anders zou het federalisme zijn).

Ook na te lezen: Staat en Revolutie van W.I. Lenin.