Overleg:Deugd

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Geluk als basis voor de deugden, is een onvolledige en derhalve ondeugdelijke basis. In de eerste plaats neigt een dergelijk beperkte oriëntatie tot een vorm van geluk die slechts persoonlijk en niet duurzaam is. Geluk alleen is niet voldoende en mijn inziens niet in overeenstemming met de zin van het leven. Geluk moet bovenal duurzaam en waar mogelijk collectief zijn. Daarnaast is geluk, en vooral duurzaam collectief geluk, uitsluitend mogelijk als er ook sprake is van een duurzaam overlevend collectief. Eerste streven moet dus zijn het realiseren van een duurzaam overlevend collectief en de deugden die daarvoor noodzakelijk zijn. Daarna, en dan nog slechts daarbinnen, ontstaat pas ruimte voor duurzaam collectief geluk en de deugden die daaraan dienstig zijn. En uiteindelijk ontstaat daarna, en ook weer slechts daarbinnen, pas ruimte voor het tijdelijke persoonlijke geluk. Vreemd genoeg werkt onze individualistische vercommercialiseerde samenleving precies andersom met tot gevolg dat zij het kind met het badwater weggooit. Zij is slechts gericht op het individuele geluk van de huidige generatie en vergooit daarmee de toekomst en het geluk van haar nageslacht. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.45.97.59 (overleg · bijdragen) 20 okt 2007 17:59

Onder het kopje 'De goddelijke (christelijke) deugden' staat de volgende zin:


"In 2 Petrus 1:5-11 is geloof een van de treden van de ladder tot de kennis van Jezus Christus (vers 8)."


De zin komt een beetje abrupt tevoorschijn, ik zou bijna zeggen als een duveltje uit een doosje. Het roept bij mij twee vragen op:

- waarom wordt naar de verzen 5-11 verwezen terwijl in de zin alleen - zo leest het - vers 8 wordt aangehaald?

- wat heeft dit met deugd te maken? het is zo dat deugdzaamheid een rol speelt in de passage 2 Petrus 1:5-11, maar dit wordt geenszins inzichtelijk gemaakt in deze zin.

Heeft iemand een idee?

Frouke10 (overleg) 17 apr 2020 14:04 (CEST)[reageer]