Overleg:Doggersbank

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Diepte - hoogte[brontekst bewerken]

In de zin "De Doggersbank rijst uit circa 40 meter diep water op tot 18 meter onder de zeespiegel, en is dus circa 22 meter hoog." werd de waterdiepte van 18 meter vervangen door 13 meter. Ik heb geen tijd om dat te verifiëren maar in ieder geval klopt de hoogte van 22 meter nu niet meer. Overigens is het maar zeer de vraag of dat ook de werkelijke hoogte is geweest, door de overstroming zijn de hogere delen vrijwel zeker door golfwerking afgevlakt en de dalen opgevuld. De 'hoogte' zou 'minimale hoogte' moeten zijn. Tom Meijer MOP 24 jan 2010 11:17 (CET)[reageer]

Dogge of Dogger[brontekst bewerken]

Als ik eens tijd heb zoek ik het volgende uit: op http://www.ebedejong.nl/Hoeker.htm staat de Dogger als schip vermeld. De Dogger is een variant van een Hoeker. Bij Steel (1792) vinden wij een hoeker en een dogger op dezelfde afbeelding.

De hoeker is dan wel een koopvaardij hoeker en de dogger een visserij schip

Elders wordt vermeld dat een dogger op de hoeker lijkt, maar kleiner is.

Logisch als je bedenkt dat een dogger niet verder ging dan de Noordzee en de hoeker zowel naar de Baltic als de Middellandse zee voer.

Nog afgezien van het feit dat de VOC hoekers naar Indonesië liet varen.

De vishoeker die als basis heeft gediend voor de ets van Capham (1768) heeft het karakter van een dogger,

los van het feit dat de etser een paar (fundimentale) fouten heeft gemaakt.

Het bijschrift: Dutch dogger for carrying lobsters is niet bemoedigend voor identificatie.

Lobsters/ kreeften worden niet gevangen langs de Nederlandse kust.

Hoewel de tekening een Nederlands schip voorstelt en lijkt op een hoeker, stel ik toch vast dat het hier om een dogger gaat.

En op http://vaartips.nl/visserij.htm#dogger vind ik:

Ook wel dogboot. Het was in de 15e en 16e eeuw de benaming voor vissersschepen op de vangst van doggevis [kabeljauw] in het bijzonder op de Doggersbank. Eertijds werd deze visserij met hoekwant op de Noordzee doggevaart genoemd, naar de doggers of dobbers waarmee gevist werd. Dogboten stonden bekend als goede zeeschepen. Aanvankelijk buizen, pinken en waarschijnlijk crabschuiten, later de betere en snellere hoekers. Ze zijn in de tweede en derde Engels-Nederlandese oorlogen wel door de Engelsen gekaapt en in de Navy opgenomen. De vlieboot, koopvaarder en oorlogsschip, zou uit zo'n "dogboot" zijn voortgekomen.

Klinkt voor mij redelijk aannemelijk. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ErikJanVens (overleg · bijdragen)