Overleg:Dozijn

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Germaanse talen basis 12?[brontekst bewerken]

Zijn de Germaanse talen oorspronkelijk niet geheel in basis 12? Ik bedoel: men telt een tot twaalf, daarna komt dertien. Dit in tegenstelling tot het Frans (1-16). Misschien kan iemand met meer kennis dit nog in het lemma verwerken. Gidonb 21 jan 2004 04:24 (CET)[reageer]

Een heel oud commentaar, maar ik wil er toch even op reageren.
Er is geen relatie tussen talstelsels (10-, 12-, 16-tallig, etc.) en de europese taalgroepen (romaans, germaans, slavisch, finoegrisch, etc.).
Het twaalftallige stelstel (dat je bijvoorbeeld nog terugvindt in onze klok) vindt zijn oorsprong in Mesopotamië/Egypte enzo.
De Romeinen deden het heel anders (schreven bijvoorbeeld 1957 als MCMLVII; ik noem dat het nikstallige stelsel), maar tijdens de late middeleeuwen sijpelde het tientallige (decimale) stelsel langzaam in europa binnen vanuit de arabische wereld. De franse revolutie heeft dat natuurlijk nog wel wat aangestampt, maar eigenlijk schreven we toen al 500 jaar in arabische cijfers (en daarmee in het decimale stelsel).
En nee, het zestientallige (hexadecimale) stelsel is zeker niet afkomstig uit Frankrijk. Het ontstond pas in de jaren 1970/1980 in de wereld van de microcomputers, als reactie op het "onhandige" achttallige (octale) stelsel van de minicomputers. Oude, grijze mannen uit de unix-wereld (zoals ikzelf) hebben het daar nog steeds moeilijk mee, maar dat terzijde. ;)
Ik hoop hiermee wat misverstanden weg genomen te hebben, maar besef dat ik dit schrijfseltje beter ergens anders had kunnen plaatsen.
Het wachten blijft natuurlijk, zelfs voor mij als wiskundige, op het lieftallige stelsel.
Jahoe (overleg) 12 mrt 2022 01:38 (CET)[reageer]

Twaalftallig stelsel[brontekst bewerken]

In dit artikel kom ik veel informatie tegen die ook al bij Twaalftallig stelsel te vinden is. Gidonb: de Franse telwoorden zijn volgens een zestigtallig stelsel, niet twaalftallig. Simon De Danser, 31 dec 2006