Overleg:Eigen weg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Voordat ik dit hele artikel ga veranderen even overleg, want wat op deze pagina staat is gewoon onzin.

  • De verkeersregels gelden volgens art. 1 WVW op alle "voor het openbaar verkeer openstaande wegen". Dat heeft niets met het eigendom of beheer van een weg te maken. Hier is ook erg veel jurispudentie over. Zelfs een parkeergarage met een slagboom en waar je moet betalen is een "voor het openbaar verkeer openstaande weg", omdat een ieder erop kan rijden. Alleen als een weg echt met hekken of slagbomen voor bepaalde weggebruikers ontoegankelijk is, is er geen sprake meer van een voor het openbaar verkeer openstaande weg en gelden dus niet de verkeersregels. In alle andere gevallen wel! Anders zou het verkeer erg gevaarlijk worden, omdat je aan de weg niet kunt zien of het in eigendom van bijvoorbeeld de gemeente is of niet. Denk aan parkeerterreinen bij een ziekenhuis of een supermarkt. Hier gelden (ookal is het eigendom privaat) gewoon de verkeersregels.
  • De openbaarheid van een weg zegt verder niets over het eigendom. Als een weg 30 jaar lang openbaar is geweest, dan is er een soort recht van openbaarheid gevestigd. Je kunt de weg als eigenaar dan niet meer uit de openbaarheid halen, maar daarmee blijft het wel nog steeds jouw weg. Het eigendom kan niet verjaren. Dat een weg dus eigendom van de overheid zou worden is dus ook niet waar.
  • Een eigen weg is in principe altijd opengesteld voor het publiek, tenzij de eigenaar duidelijk heeft aangegeven dat dit niet zo is (bordje verboden toegang). Er is dus ook geen verplichting om een bordje "eigen weg" te plaatsen. Het is juist dat een weg na 30 jaar openbaar wordt, of na 10 jaar, als de overheid de weg onderhoud. Om deze verjaring te stuiten is het voldoende in deze periode gedurende een jaar een bordje "eigen weg" op te hangen. Eland82 24 okt 2005 11:46 (CEST)[reageer]
Mee eens, ik zou deze overlegblz dan maar als artikel opvoeren. Michiel1972 24 okt 2005 11:48 (CEST)[reageer]
De pagina is aangepast. Zie voor de oude pagina de geschiedenis. --Eland82 24 okt 2005 20:33 (CEST)[reageer]
Ik mis de bronvermeldingen, bijvoorbeeld: "Hier is erg veel jurisprudentie over"? Bij een dergelijke opmerking is niemand gebaat zonder vermelding van de jurisprudentie zelf.