Overleg:Elasticiteit (economie)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verplaatst vanuit artikel Marktwerking - wat is bruikbaar?[brontekst bewerken]

De curve die de vraag en het aanbod als functie van de prijs van een bepaald goed laat zien wordt de prijselasticiteit genoemd.

Elasticiteit is de verhouding van een procentuele verandering van de gevraagde hoeveelheid en de procentuele verandering van de prijs.

Van een elastische vraag is er sprake als bij een kleine relatieve prijsverandering een grote relatieve verandering in de gevraagde hoeveelheid hoort.

We zeggen dat een vraag inelastisch is, als de prijsverandering weinig invloed heeft op de vraag. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld brood. We mogen verwachten dat bij een hogere broodprijs de consumenten toch ongeveer dezelfde hoeveelheid brood blijven kopen. Hetzelfde geldt voor olie. De vraag naar benzine blijkt eveneens betrekkelijk ongevoelig te zijn bij een verandering van prijs. Een elastische vraag heeft een elasticiteit die kleiner is dan -1; een inelastische vraag heeft een elasticiteit tussen 0 en -1.

Als bij een prijsverandering van 1% een verandering in de gevraagde hoeveelheid hoort van 3%, is de prijselasticiteit van de gevraagde hoeveelheid -3. Bij een vraagfunctie geeft het minteken weer dat een prijsdaling (-) een hoeveelheidsstijging (+) tot gevolg heeft. Bij een aanbodfunctie hoort ook een elasticiteitcoeficient, maar deze is posititef, omdat bij een hogere (+) prijs een hogere aangeboden (+) hoeveelheid hoort.

Elasticiteiten kunnen altijd worden uitgerekend als er een verband bestaat tussen twee economische grootheden. Dus als de totale kosten toenemen naarmate de geproduceerde hoeveelheid toeneemt en we kennen het verband, kunnen we ook de kostenelasticiteit van de geproduceerde hoeveelheid vaststellen. Het gaat immers om de verhouding van een kleine procentuele verandering van de geproduceerde hoeveelheid.

Elasticiteit berekenen[brontekst bewerken]

Om de elasticiteit te berekenen moet je de procentuele hoeveelheids verandering delen door de procentuele prijsverandering. De procentuele hoeveelheids en prijsverandering kun je berekenen met de volgende berekening: nieuw - oud : oud x 100. Voorbeeld:

De vraag is om voor de prijsverandering van (bijvoorbeeld) 2,00 euro naar 1,80 de elasticiteit te berekenen. De gevraagde hoeveelheid (x1000) is veranderd van 8 naar 10. Dat doe je als volgt:

Eerst bereken je de prijsverandering: (1,80 - 2,00) : 2 x 100. Daar komt uit: -10%

Vervolgens de hoeveelheidsverandering: (10 - 8) : 8 x 100. Daar komt uit: 25%

Vervolgens deel je de procentuele hoeveelheidsverandering door de procentuele prijsverandering:

25 : -10. En daar komt uit: -2,5.

De elasticiteit is dus -2,5. -2,5 is kleiner dan -1, dus dat betekent dat de vraag elastisch is.

Op deze manier kun je dus ook de elasticiteit van de andere prijsveranderingen berekenen.

Stappenplan is dus: 1) bepaal de procentuele verandering van de oorzaak 2) bepaal de procentuele verandering van het gevolg 3) bepaal de prijselasticiteit: Ev ( elasticiteit van de vraag) = gevolg / oorzaak. V.b. P ↑10% Q ↓ 20% oorzaak is de prijsstijging want een hogere prijs veroorzaakt een lagere hoeveelheid van de vraag dus - 20 : + 10 = -2. Hier is sprake van elasticiteit.