Overleg:Ethisch dilemma

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Oud overleg[brontekst bewerken]

Overleg: zogenaamde filosofische paradox (verplaatst naar ethisch dilemma)

ik heb men bedenkingen bij de filosofische paradox over de verpleegster... als je nu gewoon een van de patiënten (bv diegene die een hart nodig heeft) zen lever neemt en in de andere stopt. Dan red je toch het leven van de verpleegster en het leven van één patiënt?--Lycanthroat 7 sep 2004 20:25 (CEST)

Zeer juist.

Die stituatie zou meer recht doen aan de overeenkomst tussen de twee situaties en dan is ook de hele paradox weg.

Ik heb groot bezwaar tegen de zogenaamde paradox van de verpleegster. Er worden twee situaties beschreven waarvan gezegt wordt dat ze in essentie gelijk zijn. Maar dat zijn ze zeer duidelijk niet. Dit is duidelijk geen paradox maar twee los van elkaar staande situaties. En het heeft ook niets met filosofie te maken.

voorbeeld 1 / voorbeeld 2

2 personen op de weg / 3 personen in de gang

2 mannen / 2 mannen en een vrouw

duidelijk door de dood bedreigd / volgens medische opvattingen ter zijner tijd(is twijfelachtig)

keuze uit de twee met de dood bedreigde / keuze gaat naar de derde buitenstaander

bestuurder maakt direct deel uit van het lot / arts is buitenstaander en financieel belanghebbend.

bij juiste keuze een dode / door de risico's van medische fouten kunnen er drie doden vallen.

overblijver heeft zelfde levenskwaliteit / juist de gezonde verpleegster gaat dood en de beiden patienten moeten allerlei medicijnen tegen afstoting en hebben een korte levensverwachting.

De "essentie" is voor beiden alleen door het aantal doden bepaald, dat is onvoldoende. Zaken die van belang zijn is de verwachte kwaliteit van leven van de overblijvers en het nuttig rendement voor de maatschappij. Als er rechts een zeer oude man loopt en links een jonge man dan kan de bestuurder beter naar rechts sturen.

De autoriteit van de arts en zijn mening in die situatie wordt gelijk gesteld aan de autoriteit van de bestuurder van de auto om zijn situatie in te schatten. Dit is onvergelijkbaar. De situatie van de aanstormende auto kan bijna iedereen in schatten. De beste arts zal twijfelen, en als de arts niet twijfelt is hij een gevaar voor de volksgezondheid.

Dit is geen paradox maar een tot polariserende debat aanzettende stelling. Gebruiker:Jan Duimel

Beter gezegd: het is een ethisch dilemma, niet een paradox. Logisch gezien is er niets vreemds aan deze situaties. (Anonymus)

Het is inderdaad een ethisch dilemma en geen paradox. Het stuk dient naar ethiek te worden verplaatst of een nieuw lemma ethisch dilemma dient geschreven te worden. Pprevos 8 mrt 2005 20:55 (CET)

- Bovenstaande tekst werd geplaatst door Jan Duimel op 8 mrt 2005 21:18‎.

Co-assistent-verhaal is kolder[brontekst bewerken]

Het co-assistent verhaal is gewoon kolder: een arts heeft niet te beslissen over het leven van collega's en/of onderschikten (zoals co-assistenten) dus het is niet eens een dilemma. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 217.120.161.146 (overleg · bijdragen) 9 mei 2012 00:38‎ (CEST)[reageer]