Overleg:Ferenc Gyurcsány

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Niet neutraal[brontekst bewerken]

Dit artikel is niet neutraal.

Enkele voorbeelden van NPOV:

  • "een ondubbelzinnige oriëntatie op de EU" cf. zijn houding i.v.m. gasleiding Nabucco, zijn Rusland-geörinenteerde buitelandse politiek, zijn Trans-Atlantische houding i.v.m. de oorlog in Irak.
  • "Voor de oppositionele FIDESZ, die in de campagne overigens niet minder toezeggingen had gedaan" Wat heeft de campagne van de FIDESZ te maken met zijn economisch beleid? De onderligende suggesties van de zin [(1) als de FIDESZ aan de macht was gekomen, zou het niet anders zijn, een Fidesz-regering zou de zelfde maatregelen moeten nemen; (2) de FIDESZ heeft de kiezers ook voorgelogen] zijn te betwistbaar.
  • "het organiseren van grote en vaak gewelddadige betogingen, waarin extreemrechts opvallend present is". De diabolisering van de FIDESZ door het te koppellen aan extreem-rechts en geweld zijn ongegrond.
  • Het artikel zwijgt over het bijzonder geweldadige optreden van de politie tegenover de betogers op bevel, veroordeelt door AI.

Ik stel voor een meer gebalanceerd re-write op basis van de Hongaarse Wiki Bh1535 22 aug 2007 09:17 (CEST)[reageer]


Een lange reactie[brontekst bewerken]

Bij omstreden figuren als Gyurcsány (en zijn tegenhanger Orbán) is het lastig om iedereen tevreden te stellen. De strijd over Gy heeft op de Engelse WP inmiddels tot blokkering geleid, en de opgewonden toon van de discussie die er gevoerd wordt geeft niet veel hoop. Er komt een moment waarop alleen de meest elementaire feiten - geboortejaar, opleiding, functies - nog vermeld kunnen worden. En dat is het stadium waarin het artikel op de Hongaarse WP verkeert. Magere kost die veel vragen van Nederlandse en Vlaamse lezers onbeantwoord laat.

Wel is er ruimte voor een lijstje met beschuldigingen die tegen Gy ingebracht zijn (ook op de Engelse WP). Dat lijkt objectief, maar het effect is tendentieus. Het is een in Hongarije helaas veel gebruikte stijlfiguur: “Naar verluidt heeft X een gemene streek uitgehaald, (we kunnen het nog niet bewijzen, maar) het laatste woord is hierover nog niet gezegd.” Handig, want de schrijver onttrekt zich aan de verantwoordelijkheid voor de bewering, je kunt er eindeloos mee doorgaan. Dat hoort hier niet thuis. Wel moeten we duidelijk maken waarom zoveel Hongaren zo ontzettend boos zijn op Gy.

Je kunt dan wijzen op zijn vroege carrière als apparatsjik en zijn huwelijk met de kleindochter van een partijleider die het in 1956 op een akkoordje met de Russen gooide (maar kun je spreken van een clan?). Verder op zijn vlotte wedergeboorte als kapitalist, en zijn in de context van de privatisering verworven fortuin (maar corruptie veronderstelt illegaal handelen en misbruik van een publieke functie). Vervolgens zien we zijn verbluffend snelle mars door de sociaal-democratische partij (maar wat is de relevantie van het dopingschandaal?). En tenslotte is er zijn weinig charismatische, wat houterige persoonlijkheid en een spoor van politiek onhandige, soms ronduit grove opmerkingen (waarop Gy bepaald geen patent heeft). Geen ideale leider voor een verdeeld land.

En toch, als het alleen zou gaan om Gy is de woede niet te begrijpen. Ook zijn voorganger werd gehaat, en ik vrees dat het opstappen van de premier niet veel zal veranderen. De Hongaarse politieke cultuur verkeert in een crisis: elementair vertrouwen ontbreekt, verkettering is de norm. De Hongaren lijken het slachtoffer van een collectieve paniek die, als ze niet oppassen een self-fulfilling prophecy kan worden. De sociaal-economische realiteit van het land rechtvaardigt die paniek niet. Om de situatie te begrijpen moet we denken aan de veranderingen die al 15 jaar gaande zijn, met alle onzekerheden van dien, en aan de gevolgen van 70 (niet 40) jaar dictatuur en repressie. Mogelijk gaat het nog dieper en moeten we het ook hebben over vertekeningen in het historisch zelfbewustzijn van de Hongaren. Maar die taak gaat mijn talenten en de mogelijkheden van WP te boven.

Wel heb ik, om terug te komen op Gy, een poging gedaan om zijn beleid met tenminste een paar steekwoorden te omschrijven. Niet meer dan een beginnetje, maar essentieel in de biografie van een politicus. Het is vooral dit aspect dat verder uitgewerkt moet worden, maar waarover we in het Hongaarse artikel geen woord vinden. Voor de lezer informatiever dan uitsluitend het eindeloos herkauwen van incidenten. Al moet ik toegeven dat het in de Hongaarse politiek, zo mogelijk meer nog dan elders, lijkt te gaan om incidenten.

Maar goed, laten we nu eens kijken naar de kritiek op mijn stukje.

De oriëntatie op de EU als kern van de buitenlandse politiek. Lijkt me niet echt omstreden. Dat Gy in bilateraal verband een gasdeal met Poetin regelt is in de EU niet ongebruikelijk, evenmin als zijn pogingen om Bush te paaien met mooie woorden (en weinig daden). Ik meen ook niet dat centrumrechts een fundamenteel andere koers voorstaat. Het lelijke woord consequent haal ik weg, maar verder begrijp ik niet goed wat Bh1535 wil.

De Fidesz-campagne en de leugen van Gy. De lezer zal niet begrijpen waarom Gy zichzelf een leugenaar noemt als de context niet duidelijk is. De verkiezingsbeloften van Fidesz zijn essentieel omdat Gy meent dat die zijn leugens rechtvaardigden. En de financiële haalbaarheid van het Fidesz programma was inderdaad zeer omstreden. Toch heeft Bh1535 een punt, hij mag eisen dat de stellige frase ‘Fidesz, die in de campagne overigens niet minder toezeggingen had gedaan’ onderbouwd wordt. We moeten daarvoor een oplossing vinden, maar de context van ‘de leugen’ mag niet verloren gaan.

De vermelding van de extreemrechtse aanwezigheid bij de evenementen van Fidesz is misschien wel een beetje gemeen. Van mij mag het weg, hoewel het deels de zorg verklaart waarmee velen het optreden van Fidesz volgen. Verder is het geklaag over de ‘diabolisering' van Fidesz’ toch merkwaardig. Zou Fidesz zwijgen als stalinistische horizontalen met hamer, sikkel en molotovcocktails een MSzP betoging zouden opluisteren?

Het bijzonder gewelddadige optreden van de politie in oktober-november 2006 en de veroordeling daarvan door Amnesty International. Een link naar de Amnesty documenten zou helpen. En over wiens bevel heeft Bh1535 het hier? Wat voor bevel? In Hongarije heeft de commissie-Gönczöl een evenwichtige analyse van de gebeurtenissen gepubliceerd, waarvan een samenvatting in het Engels te vinden is op: http://www.gonczolbizottsag.gov.hu/jelentes/gonczolbizottsag_jelentes_eng.pdf Disproportioneel politiegeweld, ja, sinistere bedoelingen, nee. En tegenover de inschattingsfouten van de politie staan de onverantwoorde risico’s die de organisatoren van de betogingen genomen hebben. Wij mij vooral aanspreekt is dat de commissie zich niet beperkt tot de directe oorzaken van deze voor alle Hongaren beschamende vertoning.

Pfui, dit is een lange reactie. Waar het op neerkomt is dat ik het voorstel om mijn stukje weg te gooien niet steun. Ik zoek het eerder in uitbreiding en verdieping, wellicht dat Bh1535 daarbij kan helpen? Misschien, als ik een suggestie mag doen, zou hij of zij bij de lemma’s Fidesz en Orbán het programma van Hongaars rechts eens kunnen toelichten? Mvg Vulpes 29 aug 2007 14:58 (CEST)[reageer]

=Ik steun volledig de tekst van het artikel en de toelichting hierboven door Vulpes. Al te vaak kom ik biografieën tegen die niet meer zijn dan een Curriculum Vitae. Hier is geprobeerd deze premier "neer te zetten" , en wel op een eerlijke manier. Zoals Vulpes al stelt, kan het artikel verder worden uitgewerkt. Het mag beslist niet worden verwijderd!

Henk van Haandel 29 aug 2007 22:44 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Ferenc Gyurcsány. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 sep 2017 17:44 (CEST)[reageer]