Overleg:Fin de siècle

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik heb deze pagina uitgebreid, maar ook in de tekst die er stond wat ingrepen gepleegd. Daarbij heb ik onder meer naar de:Fin de siècle gekeken. Het Fin de Siècle is geen stroming zoals het decadentisme, maar een stijlperiode, een overzienbaar tijdperk van één generatie waarin vele culturele stromingen waar te nemen zijn. Daarom is het ook niet zo simpel om een keus te maken uit de kunstenaars en filosofen die bij het Fin de Siècle horen. Trouwens, de meeste van hen hebben na 1914 verder geleefd en waren ook later kenmerkend voor (b.v.) het interbellum. Dit is maar een toevallige keuze, gebaseerd op de namen die er al stonden, en verder nam ik het begrip 'Weltschmerz' in gedachten.

Je kunt echt niet zeggen dat het Fin de Siècle duurde van 1889-1895, dat de periode eindigde met het proces tegen Oscar Wilde. Temeer omdat dat proces in Frankrijk maar weinig indruk maakte. Dan verwar je de geestesstroming waarvan Wilde de exponent was, het estheticisme, met de stijlperiode waarin het estheticisme één van meerdere bewegingen was. Ik ben ook zo brutaal geweest om beide theorieën over het ontstaan van de naam in te ruilen voor de in de Duitse tekst genoemde literatuurverwijzing, omdat die eerder was.

Ook het zinsdeel over de 'terugkeer naar de (donkerder kanten van de) Romantiek' heb ik weggelaten, omdat ik niet begrijp waar dat op zou kunnen slaan. Soczyczi 24 feb 2007 17:01 (CET)[reageer]