Overleg:Galileo Galilei

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Enkele opmerkingen[brontekst bewerken]

In eerste alinea wordt vermeld dat in de Nederlandse taal meestal Galilei wordt gebruikt, echter dat wordt niet consequent doorgevoerd in de tekst. Al in de 2e alinea (paragraaf over z'n jeugd) worden beide benamingen gebruikt

In de paragraaf Hoogleraar staat vermeld dat hij zijn eerste boek publiceerd in 1590, 2 paragraven verder (publicaties en conflict met kerk) staat dat Galilei zijn eerste boek schreef in 1622 (of wordt bedoeld zijn eerste boek dat werd goedgekeurd ?)

Antoine

Ook een opmerking[brontekst bewerken]

In de tekst komen regelmatig zowel Galilei als Galileï voor. Eenduidigheid zou wellicht gewenst zijn. Prachtige tekst overigens.

Paul.

Aangepast, Look Sharp! 14 okt 2009 09:22 (CEST)[reageer]

trivia Uleg Bek[brontekst bewerken]

Waar komt de wijsheid vandaan dat zijn zoon hem daarom vermoordde? aleichem 24 mrt 2007 14:00 (CET)[reageer]

zie Ulug Bey  Wikiklaas  overleg  25 jan 2013 15:57 (CET)[reageer]

Archivering review[brontekst bewerken]

Als opstapje naar de etalage. commentaar graag op de overlegpagina daar. aleichem 3 mrt 2007 12:10 (CET)[reageer]

    1. Inleiding: niks op aan te merken, een schoolvoorbeeld;
    2. Inhoud: er is nog veel inhoudelijk werk aan de winkel. Om maar het meest opvallende voorbeeld te nemen: onder het kopje "Studie" leest men: "Galilei studeerde aan de universiteit van Pisa maar moest door geldgebrek stoppen" Is er niets meer geweten over zijn studie??? Dit kan dus beter.
    3. Referenties: volledig, maar ik mis toch een goed uitgewerkte bibliografie van Galileo Galilei zelf. Daar valt dus nog wat aan te doen;
    4. Stijl: Onder het kopje "Natuurkunde" krijg je een opsomming. Een lopende tekst zou hier beter staan. De tekst moet nog uitgewerkt worden.
Dit is nog een Wiu2, maar als er nog serieus wat aan wordt bijgewerkt, heeft het potentieel.
Evil berry 3 mrt 2007 13:23 (CET)[reageer]
Stylistisch al erg mooi, maar inhoudelijk lijken er nog gaten te zijn. Zoals Evil berry al zei, is de biografie bij momenten nog fragmentair. Misschien kan het duitstalige artikel hier een oplossing bieden. Het biografische gedeelte daar is erg uitgebreid. Verder lijkt het me dat er bij een dermate controversiële wetenschapper meer verteld moet kunnen worden over diens werk. Zie hiervoor bijvoorbeeld het engelstalige artikel. Zowel op EN, FR, als DE is het artikel overigens opgenomen in de etalage. - Phidias 3 mrt 2007 14:54 (CET)[reageer]

Slinger nog te bezichtigen in Pisa??[brontekst bewerken]

Hallo, Naar mijn weten is die slinger die men in Pisa heeft opgehangen een namaak. Afgelopen jaar ben ik daar zelf geweest. Mijn beide gidsen gaven aan dat dit een neppe was, waarvan een zelfs meende te weten dat die slinger die er nu hangt, circa 80 jaar NA Galilei is opgehangen. Gr. Koen Hendrix 81.205.157.106 15 feb 2008 22:46 (CET)[reageer]

Firstname/Surname[brontekst bewerken]

It says in the article: "In het Nederlands en het Duits wordt hij meestal aangeduid als Galilei, in de meeste andere Europese talen kiest men voor zijn voornaam Galileo.".

I don't think the most other languages in Europe use the firstname, like Norwegian, German, Swedish, Finnish and Danish for example use the surname as in Dutch. The sentence should perhaps be rephrased. --Kristaga 29 sep 2009 16:22 (CEST)[reageer]

Uitgevoerd Uitgevoerd. al lang.  Wikiklaas  overleg  25 jan 2013 15:57 (CET)[reageer]

Wat is de geboorte van Galilei? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.92.214.234 (overleg · bijdragen)

staat in het artikel, met bronvermeldingen, want helemaal zeker is het niet. Kleuske 7 jan 2010 11:20 (CET)[reageer]

Voor of achternaam[brontekst bewerken]

Als je het over Galilei hebt noem je vaak alleen zijn achternaam terwijl hij voluit Galileo Galilei heet. Dan is Galilei toch zijn achternaam? Klopt dat wel?

Dat is juist, zie ook de eerste alinea van het artikel.  Wikiklaas  overleg  25 jan 2013 15:57 (CET)[reageer]

Onduidelijkheid tekst[brontekst bewerken]

Onder het kopje "Universitaire studies" staat: "Deze bepaalde soortelijke massa's..." Waar slaat het woord 'deze' op? Dit is mij niet geheel duidelijk en mij lijkt een ander woord dan ook toepasselijker...

Taartly – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Taartly (overleg · bijdragen) 14 dec 2010 16:56

"Deze" verwijst terug naar "Ostilio Ricci" en kan dus gewoon blijven staan.  Wikiklaas  overleg  25 jan 2013 15:57 (CET)[reageer]

Dialogo geen tweegesprek[brontekst bewerken]

De dialogo is een gesprek tussen 3 personages: Sagredo, Salviati en Simplicio.

Het is Galileo Galileï. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Geitenboer2 (overleg · bijdragen) 10 jan 2015 14:29‎ (CET) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.[reageer]

Bron? WIKIKLAAS overleg 10 jan 2015 14:33 (CET)[reageer]

Imprimatur[brontekst bewerken]

Nadat aan de eis tot het aanbrengen van enkele wijzigingen was voldaan, kreeg het boek het imprimatur en werd het uitgegeven in Florence in 1632.
is een beetje kort door de bocht. Galilei had de gevraagde wijzigingen niet aangebracht, maar was er toch in geslaagd de plaatselijke censor te overtuigen het imprimatur toe te kennen. Bij nader toezien door Rome is Galilei door de mand gevallen. Vanaf dat moment was hij voor Rome een bedrieger.Riyadi (overleg) 4 mrt 2016 09:54 (CET)[reageer]

Beroemdheid[brontekst bewerken]

In het kopje "Slinger nog te bezichtigen in Pisa??" weet Koen Hendrix dat de slinger van Galileï namaak is.
In mijn opinie kan je hier een algemener vraag bij stellen: is Galileï zelf namaak? Bewust overdreven, maar kijk eens naar het sublemma Natuurkunde. Daarin worden hem verschillende uitvindingen toegeschreven.
- de versnelling van vallende voorwerpen is niet afhankelijk van hun massa is bedacht door Benedetti, de Groot en Stevin.
- de wet der traagheid was al impliciet in het concept impetus van de middeleeuwer Oresmus
- De Galileithermometer. Is uitgevonden door Torricelli en Viviani, en genoemd naar Galileï, die hun professor was.
- De passer van Galilei: de proportionaalpasser. Uitgevonden door Fabrizio Mordente.

Andere bronnen schrijven de gekste dingen aan hem toe. Hij zou het Copernicaanse model bewezen hebben (zijn bewijs - getijden - was fout). Vele websites houden zich bezig met uit te leggen dat hij de telescoop niet heeft uitgevonden - blijkbaar gaat dat praatje ook rond.

Is dit hetzelfde fenomeen als Thales, aan wie ook vanalle stellingen en uitvindingen worden toegeschreven die hij niet kan hebben gemaakt, gewoon omdat Thales beroemd was?

Nee, zegt hier de heer Christie. Hier is wat anders gaande - lees dit gemakkelijk lezende artikeltje eens, neem het voor wat het is, maar het artikel stelt dat de grote reputatie van Galilei - ten koste van tijdgenoten die het evengoed of meer verdienen (Kepler, Stevin..) - van latere datum is, en te danken is aan zijn conflict met de Kerk. Dit conflict, dat hij te wijten heeft aan zijn eigen ego, zijn kunst om vijanden te maken, en zijn leugens gedurende het proces (zie Bernard Plouvier L'affaire Galilée ), paste wonderwel in de anti-kerkelijke gedachten van 19de-eeuwse Amerikaanse historici zoals John William Draper en Andrew Dickson White, die de Kerk als vijand van de wetenschap zagen (een beetje grof, aangezien bijna alle wetenschappers van naam vanaf de Middeleeuwen to lang na Galileï op de payroll van de Kerk stonden - ook Copernicus). Om het beeld van de wetenschapsvijandige kerk te versterken, moeten ook alle middeleeuwse wetenschappers tot aan Galileï duister gehouden worden (vandaar de verkeerde ideeën over het geloof in een platte wereld), en weinigen nemen de moeite om Oresmus of Buridan te citeren (ze zijn ook compleet onleesbaar). Riyadi (overleg) 14 sep 2016 15:20 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Galileo Galilei. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 20 jul 2017 00:15 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Galileo Galilei. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 30 jul 2017 07:15 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Galileo Galilei. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 okt 2017 20:27 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Galileo Galilei. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 2 feb 2018 00:31 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Galileo Galilei. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 13 okt 2018 05:02 (CEST)[reageer]

Deze frase staat al sinds het begin in het artikel. Het is mij totaal niet duidelijk wat ze betekent. –bdijkstra (overleg) 14 jan 2021 11:36 (CET)[reageer]